Pada $14,500, Adakah BMW Isetta 1956 Dikuasakan VW Ini Satu Tawaran Pembunuh?

Harga Bagus atau Tiada Dadu berkuasa VW 1956 BMW Isetta

Jika anda pernah menginginkan kereta yang boleh meletuskan roda semasa anda duduk di atas roda tersebut, maka kereta hari ini Harga Bagus atau Tiada Dadu Isetta untuk awak. Mari lihat sama ada mikro tersuai liar ini berbahaya kepada dompet anda seperti yang mungkin berlaku kepada orang anda.

Jika anda peminat bekalan but semula Spiderman yang tidak berkesudahan, maka anda sudah pasti sedar bahawa watak sokongan Mak Cik May terus menjadi lebih muda dengan setiap lelaran. Jika mereka mengekalkan amalan ini, dalam beberapa tahun pembikin filem sudah pasti akan melakonkan seorang anak kecil dalam peranan itu.

Seorang ibu saudara tua atau datuk nenek pesara stereotaip adalah sasaran yang mungkin untuk 2005 Buick LeSabre kita pertimbangkan semalam. Kini, dengan hampir 20 tahun di bawah tali pinggang pinggang tinggi dan hanya 100,000 batu pada masa yang sama, Buick besar memegang sedikit daya tarikan yang lebih luas. Dan, pada $6,400, begitu juga dengan harganya. Itu menjadikan sedan mewah itu memenangi 65 peratus Nice Price yang mantap.

Sekarang, jika anda mempunyai datuk dan nenek — atau mana-mana ahli keluarga dalam hal itu — yang muncul dalam sesuatu seperti ini lucu BMW Isetta 1956 berkuasa VW, maka anda mempunyai keluarga yang cukup hebat. Atau mungkin yang sedikit teched.

Imej untuk artikel bertajuk At $14,500, Is This VW-Powered 1956 BMW Isetta a Killer Deal?

Bercakap tentang aneh, sejarah Isetta itu sendiri agak liar. Kereta gelembung muncul sebagai salah satu daripada beberapa kereta kecil yang menjimatkan kos yang bertujuan untuk mengembalikan Eropah ke jalan raya selepas Perang Dunia Kedua. Model pertama, dengan pintu depan tunggal yang ikonik dan roda belakang jarak dekat, telah direka oleh syarikat perindustrian Itali Iso SpA, yang dimiliki oleh Renzo Rivolta. Ya, itu adalah Rivolta yang sama yang berdiri di belakang kereta sukan dan GT Iso Rivolta dan Grifo yang eponim, dan sebenarnya, dalam bahasa Itali Isetta secara literal bermaksud “Iso kecil.” Sungguh aneh, Iso kecil itu begitu berjaya sehingga syarikat itu melesenkan reka bentuk itu kepada syarikat lain di luar Itali, termasuk BMW Jerman.

Imej untuk artikel bertajuk At $14,500, Is This VW-Powered 1956 BMW Isetta a Killer Deal?

Pihak Jerman telah menyemak semula Isetta dengan ketara, menukar kedudukan lampu depan dan menggantikan enjin skuter dua lejang versi asal dengan 247cc tunggal empat lejang dengan 12 kuasa kuda. Itu kemudiannya meningkat kepada 298ccs dan 13 kuda kerana cukai anjakan Jerman menjadi lebih longgar.

Imej untuk artikel bertajuk At $14,500, Is This VW-Powered 1956 BMW Isetta a Killer Deal?

Yang ini menggandakan kiraan silinder tetapi mengekalkannya di dalam negara kerana ia menggunakan transmisi manual empat kelajuan Volkswagen dan empat kelajuan yang berkaitan. Abaikan dakwaan Facebook Marketplace bahawa ia adalah automatik. Itu adalah muslihat yang jelas.

Enjin itu kelihatan menggunakan kepala dwi-port, tetapi nampaknya pembina berpuas hati untuk menggunakan hanya satu karbohidrat. Lebih sesuai dengan estetik gila kereta itu, enjinnya menampilkan ekzos yang menyengat dengan apa yang kelihatan seperti pek kaca untuk muffler dan apa yang boleh dikatakan penempatan penapis minyak paling tidak menentu bagi mana-mana kereta di planet ini.

Sememangnya, pertukaran drivetrain memerlukan pelebaran lokasi gandar belakang dan roda. Itu memerlukan penciptaan beberapa separuh suar yang juga berfungsi sebagai titik pelekap untuk lampu ekor kurus. Sunroof fabrik yang cerah dan kerja mengecat Kermit the Frog yang ceria memberikan penampilan yang menyeronokkan kepada Isetta, begitu juga dengan pintu terbuka depan dan tiang stereng yang boleh dilipat.

Ia terlalu buruk, bahawa penjual memberi amaran bahawa kereta itu adalah perangkap maut. Menurut iklan itu, pendikit “sangat sensitif” dan penjual memberi amaran bahawa kereta itu akan “melakukan roda atas arahan.”

Imej untuk artikel bertajuk At $14,500, Is This VW-Powered 1956 BMW Isetta a Killer Deal?

Itu tidak semestinya sesuatu yang buruk jika anda meminati tunggangan karnival. Persoalannya, sudah tentu, adalah untuk siapa kereta tersuai ini selain daripada pembinanya? Anda kemudiannya perlu bertanya sama ada seseorang akan membayar $14,500 penjual meminta keistimewaan mengambil alih pemilikan itu? Sebelum anda pergi ke lubang arnab itu, perlu diingatkan bahawa iklan itu tidak menyebut tajuk kereta itu dan tidak juga ditunjukkan dengan mana-mana plat lesen — malah tempat untuk memasangnya. Itu hanyalah satu lagi aspek kereta yang sukar difahami.

Dengan semua itu, apakah pandangan anda tentang kereta buih liar ini dan yang $14,500 harga yang diminta? Adakah itu kelihatan seperti harga yang berpatutan untuk jatuh ke dalam perangkap Isetta ini? Atau, adakah harga itu lebih gila daripada kereta?

Awak tentukan!

Facebook Marketplace keluar dari Caanan, Connecticut, atau pergi di sini jika iklan itu hilang.

H/T to hiimdannyganz for the hookup!

Bantu saya dengan NPOND. Pukul saya pada rob@jalopnik.com dan hantarkan kepada saya petua harga tetap. Ingat untuk memasukkan pemegang Kinja anda.

We wish to thank the author of this short article for this amazing web content

Pada $14,500, Adakah BMW Isetta 1956 Dikuasakan VW Ini Satu Tawaran Pembunuh?


You can view our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/