Pekerja di belakang D&D, Magic bercakap tentang pendirian syarikat mereka mengenai hak pengguguran

Beberapa pekerja di Dungeons & Dragons dan penerbit Magic the Gathering Wizards of the Coast berkata mereka kecewa dengan respons pemilik Hasbro terhadap keputusan Mahkamah Agung pada hari Jumaat yang membatalkan Roe lwn. Wade, menggelarnya sebagai “kurang semangat” dan meminta syarikat itu mempertimbangkan semula pendiriannya.

Beberapa syarikat perjudian mempunyai menyatakan sokongan terhadap hak memilih, beberapa daripadanya berkata mereka memperluaskan liputan penjagaan kesihatan untuk menyokong pekerja yang mesti melakukan perjalanan untuk menerima rawatan pengguguran. Sejak hari Jumaat, studio permainan seperti Bethesda Softworks, Insomniac Games dan Electronic Arts telah mengeluarkan kenyataan umum untuk menyokong hak reproduktif. Yang lain, seperti penerbit Grand Theft Auto Take-Two Interactive, telah enggan mengulas mengenai keputusan itu. Hasbro dan Wizards of the Coast juga enggan mengulas secara terbuka mengenai saluran media sosial; sebaliknya, Ketua Pegawai Eksekutif Hasbro Chris Cocks dan ketua pegawai pegawai Najuma Atkinson menghantar kenyataan kepada kakitangan pada hari Isnin.

Di dalamnya, eksekutif Hasbro menulis bahawa syarikat itu mempunyai “sejarah panjang” akses kepada faedah penjagaan kesihatan, “termasuk penjagaan kesihatan reproduktif dan perkhidmatan media kritikal lain, tidak kira di mana anda tinggal di Amerika Syarikat.” Ia juga menyebut “faedah perjalanan baharu yang dipertingkatkan,” tetapi tidak menjelaskan lebih lanjut. Cocks dan Atkinson juga menunjukkan pekerja ke arah manfaat kesihatan mental syarikat, yang termasuk aplikasi Headspace.

Pekerja Wizards of the Coast berasa kecewa, bagaimanapun, kerana sesetengah bahasa mengelak daripada menolak keputusan Mahkamah Agung dan meminta pekerja menghormati kedua-dua pihak.

“Kami tahu terdapat banyak perspektif mengenai apa yang dipertaruhkan dengan penggulingan Roe lwn. Wade oleh Mahkamah Agung yang diumumkan minggu lalu,” tulis Cocks dan Atkinson. “Adalah penting kita terus menghormati semua perspektif pekerja di tempat kerja.”

Mereka meneruskan: “Mari kita terus mengutamakan dan memupuk kemasukan di Hasbro. Tidak kira pandangan individu anda, ini adalah masa untuk menunjukkan pemahaman, empati dan kebaikan antara satu sama lain.”

Salinan penuh memo dalaman kepada kakitangan dicetak semula di bawah:

Kami komited untuk memupuk tempat kerja yang inklusif di mana rakan sekerja kami berasa dialu-alukan, dihormati dan diwakili.

Kami juga komited untuk, dan mempunyai sejarah panjang, menyediakan faedah penjagaan kesihatan yang komprehensif kepada rakan sekerja kami. Kami mengesahkan komitmen kami untuk menyediakan akses yang konsisten dan sama rata kepada penjagaan kesihatan, termasuk penjagaan kesihatan reproduktif dan perkhidmatan perubatan kritikal yang lain, tidak kira di mana anda tinggal di Amerika Syarikat. Ini terpakai kepada anda, pasangan atau pasangan domestik anda dan mana-mana tanggungan, dan akan meliputi faedah perjalanan baharu yang dipertingkatkan. Kami akan terus melakukan segala yang kami mampu untuk memastikan keputusan tentang penjagaan kesihatan peribadi anda kekal sulit. Jika anda mempunyai kebimbangan atau soalan tentang situasi dan sumber yang tersedia, kami menggalakkan anda untuk bercakap dengan rakan perniagaan HR anda.

Kami tahu bahawa ini mungkin masa yang sukar bagi kebanyakan anda dan ingin mengingatkan semua orang bahawa kami menawarkan beberapa sumber kesihatan mental, termasuk pilihan kaunseling dan terapi maya, yang boleh didapati di sini. Kesihatan, kesejahteraan dan keselamatan semua rakan sekerja kami adalah amat penting bagi kami.

Mari teruskan mengutamakan dan memupuk inklusi di Hasbro. Tidak kira pandangan individu anda, ini adalah masa untuk menunjukkan pemahaman, empati dan kebaikan antara satu sama lain.

Bercakap kepada Polygon dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, beberapa pekerja Wizards of the Coast berkata kenyataan ini menghalalkan pandangan anti-pengguguran yang berbahaya kepada orang ramai. “Panggilan ini menimbulkan kemarahan ramai pekerja, termasuk saya sendiri, yang merasakan bahawa ini menghalalkan mereka yang ingin melucutkan hak kumpulan terpinggir mereka dan secara terang-terangan mengabaikan akibat maut keputusan Mahkamah Agung ini terhadap kesihatan reproduktif,” kata seorang pekerja kepada Polygon.

Seorang lagi pekerja Wizards of the Coast semasa berkata bahawa walaupun surat itu “tidak menyinggung perasaan”, sesetengah pekerja kecewa dengan pilihan penjagaan kesihatan yang “kurang bersemangat” atau tidak mencukupi. “Untuk bergantung pada perkara itu tanpa benar-benar menyediakan sumber baharu atau sumber yang lebih baik sebenarnya tidak mencukupi untuk ramai orang,” kata pekerja itu.

Pada malam Isnin, akaun Twitter, Wizards for Justice, mengenal pasti dirinya sebagai sekumpulan pekerja Wizards of the Coast, menyiarkan kenyataan yang mengecam kenyataan dalaman Hasbro. Polygon belum dapat mengesahkan ketulenan akaun Twitter atau bilangan pekerja yang terlibat. Sekurang-kurangnya 13 pekerja Wizards of the Coast semasa yang Polygon bercakap dengannya, dari pelbagai bahagian syarikat, berkata mereka tidak mengetahui tentang kenyataan atau potensi penyingkiran sebelum ia meningkat. Beberapa pekerja itu berkata, walau bagaimanapun, mereka menyokong maksud mesej Wizards for Justice. Ada yang menyatakan bahawa Wizards of the Coast sebahagian besarnya beroperasi dari jauh, dan pekerja teragak-agak untuk berkomunikasi menggunakan akaun Microsoft Teams Hasbro untuk bercakap tentang akaun Twitter dan mesejnya.

Dalam surat yang disiarkan kepada Twitterkumpulan itu berkata beberapa pekerja “kecewa, kecewa, dan tidak berpuas hati sepenuhnya” dengan respons Hasbro terhadap keputusan Mahkamah Agung.

“Sebarang pesanan yang mencadangkan atau membayangkan bahawa terdapat pendapat dan pendekatan lain yang sah untuk peminggiran selanjutnya kumpulan yang sudah berisiko mengenai autonomi badan mereka adalah tidak perlu, tidak sah dan merosakkan,” tulis Wizards for Justice. “Pemesejan sedemikian hanya bertujuan untuk melindungi dan mengesahkan mereka yang ingin mengawal, dan merupakan hala tuju yang salah bagi mana-mana organisasi yang mempunyai pangkalan pelanggan yang pelbagai seperti kami.”

Akaun Wizards of Justice menyeru pekerja Wizards of the Coast untuk keluar dari kerja pada hari Rabu untuk “mencerminkan, memupuk kesihatan mental, dan menunjukkan solidariti bahawa Hasbro tidak akan melakukannya.”

Seorang pekerja Wizards of the Coast berkata mereka dan pasukan mereka merancang untuk log keluar pada hari Rabu sebagai sokongan, tetapi tidak pasti sama ada orang lain akan melakukan perkara yang sama. Hasbro mahupun Wizards of the Coast tidak menjawab permintaan Polygon untuk mendapatkan komen.

Kesan budaya daripada Sihir: Perhimpunan dan Dungeons & Dragons tidak boleh diperkecilkan; kedua-dua permainan telah mempengaruhi pembuatan permainan selama beberapa dekad, dengan gabungan puluhan juta pemain. Wizards of the Coast juga telah menjadi penjana pendapatan yang besar untuk Hasbro, yang memperoleh syarikat itu pada tahun 1999. Kejayaan jenama marqueenya membantu syarikat yang berpangkalan di Rhode Island itu mencecah $1 bilion dalam pendapatan pada tahun 2021, dengan unit perniagaan Wizards menyumbang untuk 72% daripada keuntungan operasi Hasbro untuk tahun tersebut. Berdasarkan kejayaan itu, syarikat itu juga mempunyai siri animasi dan filem utama sepatutnya tahun ini.

Hasbro sendiri mempunyai tiga anak syarikat utama: Produk Pengguna, Hiburan, dan Wizards & Digital. Syarikat itu menggaji 5,000 orang, mengikut kiraannya. Wizards of the Coast terletak di negeri Washington, tetapi mempunyai pejabat di seluruh negara, termasuk di Texas, salah satu daripada banyak negeri di mana pengguguran kini haram.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, media sosial telah menjadi alat yang semakin biasa bagi pekerja untuk mengatur dan menyampaikan rungutan dengan majikan mereka. Akaun media sosial daripada pekerja di Ubisoft, Activision Blizzard, Riot Games, Cards Against Humanity, dan lain-lain telah muncul sebagai cara untuk pekerja secara kolektif menyatakan pendapat mereka tentang tempat kerja mereka. Beroperasi sebagai suara kolektif, akaun media sosial ini memberikan pekerja tidak mahu dikenali untuk bercakap secara bebas tentang perjuangan mereka. Ketidaknamaan itu juga menyukarkan pengesahan ketulenan akaun atau memahami skop pergerakan itu, tetapi sesetengah pekerja sering merasakan ia adalah pilihan terbaik atau satu-satunya untuk membincangkan secara terbuka isu yang berkaitan dengan tempat kerja.

Pekerja QA Activision Blizzard di Raven Software menggunakan momentum daripada jangkauan media sosial mereka untuk mendapatkan sokongan untuk kesatuan mereka, yang telah disahkan bulan lepas.We would love to say thanks to the author of this article for this incredible content

Pekerja di belakang D&D, Magic bercakap tentang pendirian syarikat mereka mengenai hak pengguguran


Check out our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/