Pelancaran God of War Ragnarok lebih besar daripada Call of Duty, Elden Ring dan Pokémon | Carta Berkotak UK

God of War Ragnarok ialah pelancaran permainan kotak kedua terbesar di UK pada tahun ini, di belakang FIFA 23.

Ini bermakna permainan PlayStation menjual lebih banyak salinan berkotak pada minggu pertama daripada Elden Ring, Call of Duty: Modern Warfare 2 dan tempat kedua sebelumnya: Pokémon Legends: Arceus.

Ini adalah jualan kotak fizikal semata-mata, dan kerana Call of Duty: Modern Warfare 2 merupakan tajuk muat turun yang penting, kemungkinan besar God of War bukanlah No.2 secara keseluruhan (kami akan mendapat data muat turun kemudian dalam minggu ini). Tetapi walaupun begitu, ia adalah minggu pembukaan besar-besaran untuk tajuk Sony. 82% daripada minggu pertama jualan berkotak adalah pada PS5, dengan 18% pada PS4.

Seperti yang didedahkan oleh syarikat carta GfK minggu lepas, Ragnarok menjual lebih banyak pada hari pertamanya daripada mana-mana permainan sebelumnya dalam siri yang dijual pada minggu pertamanya. Menurut firma data itu, permainan itu menjual 51% lebih banyak unit pada minggu pertama berbanding permainan terlaris sebelumnya: God of War 2018. Hanya dalam masa seminggu, permainan ini sudah pun menjadi tajuk God of War ketiga terlaris sepanjang masa (dan dari segi pendapatan, ia sudah pun menduduki tempat No.2).

12% daripada jualan PS5 God of War Ragnarok datang daripada berkas PS5 rasmi. Himpunan ini mewakili 60% daripada semua konsol PS5 yang dijual pada minggu itu, yang secara rasminya merupakan minggu terbesar untuk jualan PS5 tahun ini, kata bos GfK Dorian Bloch.

Ini bermakna Call of Duty: Modern Warfare 2 tinggal selama dua minggu di bahagian atas carta tamat. Gelaran Activision Blizzard jatuh ke No.2 selepas penurunan sedikit sebanyak 39% dalam jualan minggu ke minggu.

Permainan baharu terbesar seterusnya bulan ini ialah Sonic Frontiers di No.4. Permainan Sega menjual 5% lebih banyak salinan pada minggu pertama daripada Sonic Forces 2017, walaupun digital mungkin akan memanjangkannya sedikit. 40% daripada jualan berkotak adalah pada PS5, 34% pada Nintendo Switch, 14% pada Xbox dan 12% pada PS4.

Seterusnya, Football Manager 2023 menduduki tempat No.11, dengan jualan pelancaran berkotak turun 18% berbanding tajuk tahun lepas (sebagai keluaran PC, kebanyakan jualan permainan adalah digital).

Versi PS4 Stray dilancarkan secara fizikal, yang menyaksikan permainan itu kembali ke carta di No.23, manakala Tactics Ogre: Reborn muncul di No.24 dan Cobrai Kai 2: Dojo’s Rising debut di No.28.

Di tempat lain, lonjakan dalam jualan PS5 bermakna permainan besar Sony yang lain tahun ini — Horizon: Forbidden West — melonjak ke No.7 selepas peningkatan 141% dalam jualan minggu ke minggu. Kami juga menyaksikan peningkatan dalam jualan permainan Switch dengan Mario Kart 8: Deluxe (No.5) naik 34%, Nintendo Switch Sports (No.6) naik 19%, Splatoon 3 (No.8) naik 22%, Animal Crossing: New Horizons (No.9) naik 50% dan Minecraft on Switch naik 42%.

Berikut ialah Sepuluh Teratas Berkotak GfK UK untuk minggu yang berakhir pada 12 November:

Minggu lepas Minggu ini Tajuk
Kemasukan Baru 1 Dewa Perang Ragnarok
1 2 Call of Duty: Modern Warfare 2
2 3 FIFA 23
Kemasukan Baru 4 Sonic Frontiers
3 5 Mario Kart 8 Deluxe
4 6 Sukan Nintendo Switch
12 7 Horizon: Barat Larangan
5 8 Splatoon 3
7 9 Animal Crossing: New Horizons
8 10 Minecraft (Tukar)

Daftar untuk GI Daily di sini untuk mendapatkan berita terbesar terus ke peti masuk anda

We want to say thanks to the author of this write-up for this amazing content

Pelancaran God of War Ragnarok lebih besar daripada Call of Duty, Elden Ring dan Pokémon | Carta Berkotak UK


You can find our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/