Pembangun Sonic Frontiers berkata ia bukan permainan dunia terbuka

Bila Sonic Frontiers memulakan permulaan permainan kecil pertama, peminat segera membuat perbandingan Breath of the Wild. Ia tidak sukar untuk dilakukan. Kami telah ditunjukkan perlumbaan Sonic melalui persekitaran yang realistik dan kelihatan semula jadi, meneroka artifak batu yang hebat yang menghiasi landskap. Tiada pemasa, tiada kaunter menandakan bilangan cincin yang diperoleh, hanya Sonic dan dunia yang kelihatan terbuka.

Dan sementara Sonic Frontiers’ pegawai kreatif Takashi Iizuka memahami mengapa, bagi sesetengah peminat, permainan itu kelihatan seperti percubaan lewat jam Sega untuk meniru BOTWkejayaan, ia sebenarnya tidak seperti itu. “Kami memulakan perspektif reka bentuk yang sama sekali berbeza daripada permainan dunia terbuka yang lain,” kata Iizuka kepada saya melalui penterjemah di Summer Game Fest awal bulan ini. “Kami tidak melihat diri kami sebagai permainan dunia terbuka.”

Iizuka memberitahu saya bahawa idea untuk Sempadan datang selepas Pasukan Sonic dihantar pada 2017. Selama 10 tahun, katanya, 3D Sonic permainan telah jatuh ke dalam corak yang berbeza dan pasukan itu “berada pada had yang boleh mereka cipta yang akan mengujakan peminat.” Untuk Sempadanmereka memutuskan untuk melihat semula idea yang mereka ada tetapi tidak dapat melaksanakan dengan teknologi pada masa itu, sejenis konsep “zon terbuka” di mana Sonic tidak akan terikat dengan trek atau perspektif paksa yang tipikal untuk permainannya pada ketika itu.

“Kami cuba mengembangkan permainan aksi platform 3D daripada permainan sebelumnya dalam Sonic siri,” katanya, “dan ambil daripada format linear, tradisional itu dan kembangkannya untuk menjadikannya permainan aksi platform merentasi persekitaran 3D yang luas ini.”

Dalam tangan saya dengan Sonic Frontiers demo, saya dapat melihat penglihatan itu. Sedangkan saya belum tentu setuju Sempadan bukanlah permainan dunia terbuka — ia masih menggunakan bahasa dunia terbuka yang sama iaitu “jika anda melihatnya, anda boleh pergi ke sana” — saya faham mengapa Iizuka tidak fikir begitu. Sempadan adalah platformer seperti yang lain Sonic permainan, tetapi kini platforming tidak terikat dengan trek diskret yang anda boleh pilih daripada skrin menu seperti dalam Sonic permainan lalu. Terpulang kepada anda untuk menemui bahagian platform melalui penerokaan dunia. Dan dengan pelbagai gerakan baharu dalam kit Sonic, cara anda mengembara ke seluruh dunia adalah berbeza-beza seperti jenis teka-teki yang boleh anda temui.

Mengambil panjat dinding atau serangan homing Sonic dan mengalihkannya daripada laluan berhalangan di atas rel ke dunia yang lebih terbuka memberi nafas baharu kepada formula standard Sonic selama sedekad sekarang. Sebelumnya Sonic permainan meletakkan anda di garisan permulaan dan membimbing anda ke arah penamat. Ia mempersembahkan bahagian platforming kepada anda dalam urutan, tidak memerlukan pemikiran lebih daripada menekan butang. Saya sangat menikmati cara itu Sempadan menyongsangkan formula itu dengan memberikan saya garisan penamat — seperti beberapa yang boleh dikoleksi di tempat yang tidak boleh diakses — dan memerlukan saya mengundur ke belakang untuk memikirkan cara untuk ke sana. Daripada memberi saya peringkat untuk dilalui, saya boleh, pada asasnya, mencipta satu daripada landskap itu sendiri.

Tetapi semua penyelesaian teka-teki itu, sementara formula baharu yang menyeronokkan dan menarik untuk Sonic, bagaimanapun, amat lambat. Komponen teras daripada SonicRayuan, sama ada 2D atau 3D, adalah “kena pergi pantas”. Nasib baik, Iizuka dan pasukannya menambah sedikit yang lama dengan yang baharu. Semasa Sonic menelusuri misteri pulau yang dia terperangkap, dia membuka kunci portal ke Cyber ​​Space. Di Angkasa Siber, Sonic Frontiers meninggalkan persekitaran zon terbuka yang perlahan dan berteka-teki yang memihak kepada sesetengah pihak bagus, lama di atas rel Sonic larian pantas.

Hampir mana-mana Sonic peminat akan memberitahu anda bahawa Sonic Dilepaskan dicerca kecuali pada siang harinya. Tahap Angkasa Siber dalam Sempadan berasa seperti peringkat siang hari Sonic Dilepaskan. Selesaikan peringkat sambil menyelesaikan cabaran seperti “menewaskan peringkat dalam X minit”, dan Sonic akan diberi ganjaran dengan item yang dia perlukan untuk maju.

Sega

Walaupun saya hanya dapat memainkan demo yang berdurasi kira-kira 25 minit, saya merasakannya Sonic Frontiers boleh buat untuk 3D Sonic permainan apa Sonic Mania lakukan untuk yang 2D. Zon terbuka dengan platform teka-teki yang mendalam dan pertempuran raksasa yang memerlukan Sonic berjuang lebih keras dan lebih strategik daripada sekadar melepaskan beberapa serangan homing membawa kepada francais jenis kebaharuan yang dicari oleh Iizuka dan pasukannya. Tahap Cyber ​​Space, sementara itu, menggabungkan gaya permainan yang lebih lama dan mantap yang terus dinikmati peminat.

Iizuka sedar tentang kritikan yang mengelilingi pandangan pertama ini Sempadan. Permainan ini memang kelihatan belum selesai dan jarang, tetapi dia berharap apabila peminat akhirnya mendapat permainan itu, mereka akan melihat visi yang saya lakukan.

“Apabila orang duduk dan bermain permainan, mereka akan faham bahawa ia mempunyai semua Sonic intipati di sana,” katanya. “Semasa anda bermain permainan, ia akan berasa misteri dan mungkin seperti tiada apa-apa di sini. Tetapi semasa anda mula meneroka, anda akan menemui perkara dan perkara yang berlaku yang akan membawa anda ke pengembaraan ini. Mudah-mudahan, orang ramai memainkan pengalaman itu dan benar-benar menikmatinya.”

Sonic Frontiers dilancarkan pada PlayStation, Xbox, Nintendo Switch dan percutian PC 2022.

We wish to thank the writer of this post for this awesome material

Pembangun Sonic Frontiers berkata ia bukan permainan dunia terbuka


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/