Pembesar Suara Apple HomePod Hands-On: Bunyi Dinaik Taraf pada harga $299

Apple memperkenalkannya HomePod gen kedua pada hari Rabu, hampir dua tahun selepas ia menghentikan HomePod pertama. CNET berada di tangan pada acara syarikat di New York City untuk mendengar penceramah baharu secara peribadi.

Jadi, mula-mula, apa yang telah berubah? Versi baharu ialah pembesar suara pintar bersaiz penuh dengan “akustik yang dipertingkatkan” dan keupayaan rumah pintar baharu, termasuk penderia suhu dan kelembapan serta keupayaan untuk memberitahu anda jika ia mendengar asap atau penggera karbon monoksida.

Kedua-dua HomePod baharu dan sedia ada HomePod Mini bergantung pada Siri, pembantu suara syarikat, untuk mendengar dan melaksanakan arahan “Hei, Siri”.

Dipanggil HomePod seperti model sebelumnya, pembesar suara baharu itu kini tersedia untuk prapesanan di Apple Store untuk $299 (£299, AU$479) dan boleh didapati pada 3 Februari. Ia datang dalam warna hitam atau putih.

Apple/CNET

HomePod generasi kedua Apple masih dalam peringkat prapesanan, walaupun kami kini melihatnya disenaraikan di beberapa peruncit pihak ketiga sebagai tambahan kepada Apple sendiri. Peranti mula dihantar pada 3 Februari.

Reka bentuknya sangat serupa dengan saiz penuh asal HomePod. Pada ketinggian 6.6 inci dan lebar 5.6 inci, pembesar suara baharu ini juga mempunyai saiz yang lebih kurang sama dengan pendahulunya. Tetapi HomePod baharu mempunyai pelbagai peningkatan utama.

Di dalamnya terdapat woofer tersuai dan lima tweeter yang menggunakan pembentukan pancaran untuk mengarahkan audio dan meningkatkan rendaman, menurut Apple. Anda boleh memautkan dua pembesar suara HomePod untuk mencipta pasangan stereo, walaupun berbuat demikian memerlukan dua HomePod daripada model yang sama. Anda tidak boleh menggabungkan HomePod asal dan yang baharu untuk mencipta pasangan, contohnya. Berbilang HomePods boleh dipautkan di seluruh rumah untuk audio berbilang bilik dengan AirPlay 2.

Pembesar suara juga menyokong audio spatialistilah Apple untuk kesan 360 darjah yang termasuk Dolby Atmos muzik tersedia pada Muzik Apple. Atmos ialah piawaian bunyi sekeliling yang digunakan dalam kedua-dua panggung wayang dan rumah, dan lebih baru-baru ini telah digunakan untuk mengadun semula album.

Pembesar suara Apple HomePod dalam paparan potong

Di dalam Apple HomePod baharu ialah mikrofon bass-EQ dalaman woofer pengembaraan tinggi dan susunan lima tweeter yang membentuk pancaran.

epal

Pembesar suara mempunyai beberapa tambahan rumah pintar baharu di bahagian lengannya juga. Ciri yang dipanggil Smart Recognition, datang melalui kemas kini perisian musim bunga ini, “boleh mendengar penggera asap dan karbon monoksida, dan menghantar pemberitahuan terus kepada iPhone pengguna jika bunyi dikenal pasti,” menurut Apple. Pembesar suara juga mempunyai penderia untuk suhu dan kelembapan, dan anda boleh menyediakan pencetus untuk menutup bidai atau menghidupkan kipas secara automatik apabila bilik mencapai suhu tertentu.

Sensor suhu dan kelembapan serta ciri Pengecaman Pintar juga telah diumumkan sebagai akan datang untuk HomePod Mini.

Selain menyokong HomeKit AppleHomePod bersaiz penuh juga menyokong yang baharu Standard perkaraprotokol sumber terbuka yang berfungsi dengan pelbagai peranti rumah pintar.

Pembesar suara Apple HomePod di sebelah iPhone.

Membawa iPhone berhampiran HomePod membolehkan anda menyerahkan lagu, panggilan suara dan banyak lagi kepada pembesar suara.

epal

Anda boleh mengalihkan iPhone dekat dengan pembesar suara untuk menyerahkan apa sahaja yang menghasilkan audio, daripada lagu kepada podcast kepada panggilan suara, kepada pembesar suara. (Ciri itu memerlukan iOS 16.3.) Telefon juga akan memaparkan cadangan lagu dan podcast yang diperibadikan apabila dipegang berhampiran pembesar suara. HomePod menyokong ciri Cari Saya Apple supaya anda boleh meminta Siri memainkan bunyi pada peranti yang salah letak, atau meminta lokasi rakan atau keluarga yang berkongsinya melalui apl Cari Saya.

Pemilik Apple TV 4K peranti penstriman boleh menjadikan HomePod pembesar suara TV mereka untuk semua peranti yang disambungkan ke TV, terima kasih kepada eARC menghubungkan melalui HDMI. Perintah suara Siri yang didengari oleh HomePod juga boleh mengawal Apple TV bebas tangan.

Dengar pendapat dengan HomePod baharu

Ty Pendlebury dari CNET menghadiri acara Apple dan menawarkan perspektif secara peribadi.

Ia sentiasa sukar untuk memastikan kualiti bunyi pembesar suara dalam demo dalam tin seperti ini, dan saya akan menyimpan sebarang pemikiran muktamad sehingga saya mendapat unit semakan untuk diuji sendiri. Walau bagaimanapun, secara amnya, coretan lagu yang saya dengar kedengaran bagus dan pembesar suara harus menarik minat orang yang sudah mempunyai, mempunyai atau berminat dengan yang asal.

Syarikat itu memulakan prosiding di loteng Tribecanya dengan beberapa muzik pop — termasuk The Weeknd — dan saya pada mulanya terkejut mendengar betapa kecilnya bunyi pembesar suara itu. Walaupun menawarkan bunyi keliling 360, saya dapati audio itu melekat rapat pada pembesar suara itu sendiri. Dengan lagu seterusnya Boomerang oleh Yebba, syarikat itu ingin menekankan keserasian audio spatial HomePod. Dan walaupun terdapat kesan berpusing dalam 30 saat mereka bermain, ia tidak begitu jelas.

Bahagian demo yang paling mengagumkan, bagaimanapun, adalah apabila syarikat itu menambah pembesar suara kedua, yang menjadikannya pasangan stereo HomePod. Apabila memainkan Mystery Lady oleh Masego dan Don Toliver, palet serta-merta berkembang — dan bukan hanya dengan mencipta medan stereo. Kesan perkusi boleh didengari di sebelah kiri yang melampau di luar lokasi fizikal kabinet.

Akhirnya, saya mendengar HomePod asal pada tahun 2017 apabila wakil syarikat menggunakan versi langsung The Eagles’ Hotel California untuk menyerlahkan tindak balas bassnya. Walau bagaimanapun, apabila drum bass masuk kira-kira seminit ke dalam lagu, bunyi itu secara tidak sengaja mengerikan. Dram besar itu seolah-olah membebankan pembesar suara dan menghasilkan bunyi “blet”.

Pada acara hari ini, tiada isu seperti itu, dan gendang berbunyi sama besar dan mendalam seperti yang diharapkan oleh syarikat.

Memasuki pasaran yang kompetitif

Apple telah dikhabarkan akan mengusahakan “HomePod 2” sejak sekurang-kurangnya Jun 2022, dan ini hanya akan menjadi penceramah keempat syarikat dalam tempoh 20 tahun yang lalu. Syarikat itu hanya mengeluarkan tiga pembesar suara lain — iPod Hi-Fi, Apple HomePod asal $350 dan HomePod Miniyang masih dijual pada harga $99.

HomePod baharu bernilai $299 akan bersaing secara langsung dengan pembesar suara pintar kelas atas seperti Studio Amazon Echo dan Sonos One, kedua-duanya berharga $200. Sementara itu, HomePod Mini semasa dijual dengan harga yang kompetitif Audio Nest Google yang lebih besarwalaupun ia dikurangkan oleh $49 Google Nest Mini dan kebanyakan model Amazon Echo.

Pembantu suara Siri Apple mungkin dominan dalam mudah alih, tetapi syarikat itu telah bergelut untuk menterjemah kejayaan ini kepada pembesar suara pintar. Dari segi persaingan, siri Echo Amazon dan pembesar suara Google Nest saling bersaing untuk tempat pertama dan kedua.

Saya tidak sabar-sabar untuk menyemak Apple HomePod baharu tidak lama lagi.

Sean Keane dari CNET menyumbang kepada laporan ini.

We would love to give thanks to the author of this short article for this amazing web content

Pembesar Suara Apple HomePod Hands-On: Bunyi Dinaik Taraf pada harga $299


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/