Pembuat D&D berjanji untuk mendapatkan maklum balas pemain untuk kemas kini lesen “terbuka” yang akan datang

D&D mengenai cadangan kemas kini OGL.”/>
Besarkan / Konsepsi artis tentang perbincangan yang akan datang antara Wizards of the Coast dan D&D komuniti atas cadangan kemas kini OGL.

Apabila Wizards of the Coast (WotC) melancarkan cadangan perubahan pada Lesen Permainan Terbuka (OGL) yang berusia berdekad-dekad, kebanyakan pemain biasa dan pencipta yang lebih kecil terpaksa mendengarnya melalui salinan versi bocor yang dihantar kepada pembuat kandungan besar. Kini, WotC menjanjikan sebarang perubahan akan datang akan dilakukan melalui proses “lebih terbuka dan telus” yang akan memulakan “perbualan yang mantap” mengenai sebarang cadangan baharu.

Dalam siaran di forum D&D Beyond hari ini, Penerbit Eksekutif WotC Kyle Brink menulis bahawa “dokumentasi OGL yang dicadangkan baharu” akan dikongsi secara terbuka pada atau sebelum Jumaat, 20 Januari. Pada ketika itu, ahli komuniti akan mempunyai sekurang-kurangnya dua minggu untuk menawarkan maklum balas melalui tinjauan yang akan merangkumi soalan khusus dan medan respons terbuka.

WotC membandingkan proses baharu dengan proses yang digunakannya ujian permainan dokumen Arcana yang Ditemui, yang sering digunakan untuk mendapatkan maklum balas tentang mekanik draf dan idea permainan yang belum diuji sepenuhnya. Sebaik sahaja tinjauan OGL baharu selesai, Brink berkata WotC akan “menghimpun, menganalisis, bertindak balas dan menyampaikan kembali perkara yang kami dengar daripada anda.”

Kami minta maaf (yang anda perasan)

Brink menjelaskan beberapa jenis kandungan buatan peminat yang OGL baharu secara jelas tidak akan menjejaskan, termasuk video, perkhidmatan kontrak (cth, perkhidmatan induk penjara bawah tanah berbayar) dan kandungan meja maya. Brink juga mengulangi Janji WotC baru-baru ini bahawa OGL baharu tidak akan mengenakan sebarang royalti, tidak akan memberi kesan kepada kandungan sedia ada yang dilesenkan di bawah OGL 1.0a dan tidak memerlukan anda melesenkan kandungan kreatif kembali kepada WotC (semua elemen yang bercanggah dalam versi OGL 1.1 yang bocor) .

Catatan Brink juga menawarkan permohonan maaf paling langsung WotC untuk kegagalan OGL itu menyebabkan banyak penerbit meja meninggalkan WotC dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

“Kami minta maaf,” tulis Brink. “Kami tersilap. Bahasa dan keperluan kami dalam draf OGL mengganggu pencipta dan bukan menyokong matlamat teras kami untuk melindungi dan memupuk persekitaran permainan yang inklusif dan mengehadkan OGL kepada TTRPG. Kemudian kami menambah perkara dengan berdiam diri juga lama. Kami menyakiti peminat dan pencipta, apabila komunikasi yang lebih kerap dan jelas boleh menghalang banyak perkara ini.”

Catatan Brink dan komunikasi WotC yang lain telah merujuk kepada OGL 1.1 yang bocor sebagai “draf” yang dikongsi dengan pencipta kandungan utama “supaya maklum balas mereka boleh dipertimbangkan sebelum apa-apa dimuktamadkan.” Tetapi sesetengah dalam komuniti telah mencabar pencirian itu, dengan mengatakan OGL 1.1 telah diedarkan dengan kontrak yang dilampirkan itu kononnya datang dengan tarikh akhir tandatangan dan syarat keutamaan yang telah dirundingkan terlebih dahulu untuk beberapa sumber pembiayaan.

“Penyihir akan cuba mengatakan apa yang kami lihat tentang OGL 1.1 ialah draf yang mereka hantar untuk maklum balas. Itu satu pembohongan,” major D&D pencipta The Griffon’s Saddlebag berkata di Instagram minggu lepas. “Tidak pernah sekali pun WotC meminta maklum balas atau mengatakan bahawa ia adalah draf atau mana-mana perkara ini. … Masalahnya ialah tiada siapa yang menandatanganinya, itulah sebabnya mereka berundur dan membisu tentang perkara ini.”

Wizards of the Coast belum menjawab permintaan untuk mendapatkan komen daripada Ars Technica mengenai kontroversi yang berterusan mengenai perubahan OGL.We would love to thank the author of this post for this amazing material

Pembuat D&D berjanji untuk mendapatkan maklum balas pemain untuk kemas kini lesen “terbuka” yang akan datang


You can find our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/