Pembuat D&D masih mahu membatalkan versi awal lesen permainan “terbuka”.

D&Dpembuat Wizards of the Coast cuba memusnahkan Lesen Permainan Terbuka asalnya dengan api.”/>
Besarkan / Konsepsi artis tentang D&D-pembuat Wizards of the Coast cuba memusnahkan Lesen Permainan Terbuka asalnya dengan api.


penjara bawah tanah dan naga (D&DPercubaan terbaharu Wizards of the Coast (WotC) pembuat) untuk mengemas kini Lesen Permainan Terbuka (OGL) berdekad lamanya masih termasuk kenyataan kontroversi bahawa “Lesen Permainan Terbuka 1.0a bukan lagi lesen yang dibenarkan.” Berita itu datang selepas percubaan pertama syarikat untuk mendraf kemas kini OGL dengan bahasa yang sama (dan perubahan kontroversi lain) dipenuhi dengan kemarahan peminat yang meluas dan pengasingan daripada komuniti pencipta.

WotC mengatakan cadangan “penyahkebenaran” ini OGL v1.0a tidak akan menjejaskan mana-mana kandungan asal yang diterbitkan di bawah lesen terdahulu itu sejak kemunculannya pada awal tahun 00-an dan kandungan tersebut tidak perlu dikemas kini atau dilesenkan semula untuk mematuhi mana-mana bahasa OGL baharu. Tetapi apa-apa kandungan yang diterbitkan selepas OGL v1.2 yang dicadangkan berkuat kuasa tidak akan dapat memilih lesen terdahulu semata-mata, menurut kemas kini seperti yang dirangka.

Dalam siaran penerangan di blog D&D Beyond, Penerbit Eksekutif WotC Kyle Brink berkata bahawa WotC menyedari pembatalan kebenaran yang dirancang ini adalah “kebimbangan besar” bagi masyarakat. Tetapi dia menambah bahawa ini adalah langkah yang perlu untuk menguatkuasakan sekatan OGL baharu ke atas kandungan yang menyalahi undang-undang dan/atau kebencian, termasuk “kelakuan yang berbahaya, mendiskriminasi, menyalahi undang-undang, lucah atau mengganggu,” seperti yang ditentukan oleh WotC.

“Kami tidak boleh menggunakan pilihan perlindungan dalam 1.2 jika seseorang hanya boleh memilih untuk menerbitkan kandungan berbahaya, diskriminasi atau haram di bawah 1.0a,” tulis Brink. Memastikan “pengalaman bermain inklusif” dengan cara ini adalah matlamat “amat penting” yang tidak disertakan dalam OGL asal, tambahnya.

Sama ada WotC sebenarnya mempunyai kuasa undang-undang untuk membatalkan sepenuhnya versi OGL terdahulu masih menjadi persoalan terbuka, walaupun. Ini kerana OGL asal mengandungi klausa dengan jelas mengatakan bahawa pemain boleh “menggunakan mana-mana versi Lesen ini yang dibenarkan untuk menyalin, mengubah suai dan mengedarkan mana-mana Kandungan Permainan Terbuka yang mula-mula diedarkan di bawah mana-mana versi Lesen ini.”

OGL asal tidak mengandungi sebarang bahasa khusus yang mengatakan ia tidak boleh ditarik balik. Tetapi dalam Soalan Lazim yang disiarkan apabila OGL asal diterbitkanWotC secara langsung menyatakan bahawa “walaupun Wizards membuat perubahan [to the license] anda tidak bersetuju, anda boleh terus menggunakan versi terdahulu yang boleh diterima mengikut pilihan anda.” Dan seterusnya temu bual baru-baru ini dengan tapak permainan atas meja En Worldarkitek OGL asal dan bekas VP WotC Ryan Dancey berkata syarikat itu “tidak mempunyai kuasa untuk membatalkan keizinan versi OGL. Jika itu adalah kuasa yang kami ingin simpan untuk Hasbro, kami akan menyenaraikannya dalam lesen. “

Datang ke Dewan Rakyat

Selain daripada pembatalan keizinan OGL v1.0a, bahasa draf baharu itu mengurangkan banyak bahagian paling kontroversial bagi kemas kini asal yang bocor, termasuk rancangan untuk memerlukan pelaporan hasil, mengutip royalti untuk pencipta kandungan terbesar dan memaksa kembali lesen kepada WotC untuk kandungan asal. Bahasa draf baharu juga secara jelas menyatakan bahawa lesen baharu itu adalah “kekal, tidak eksklusif dan tidak boleh ditarik balik,” dengan hanya beberapa bahagian teknikal yang layak untuk pengubahsuaian pada masa hadapan.

Konsepsi artis tentang perbincangan akan datang antara Wizards of the Coast dan komuniti <em>D&D</em> mengenai cadangan kemas kini OGL.” src=”https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2023/01/dnddiscuss-640×447.jpg” width=”640″ height=”447″ /></a><figcaption class=
Besarkan / Konsepsi artis tentang perbincangan yang akan datang antara Wizards of the Coast dan D&D komuniti atas cadangan kemas kini OGL.

D&DMekanik teras akan dilesenkan di bawah Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0), yang dikatakan oleh WotC “tidak meletakkan sebarang batasan sama sekali tentang cara anda menggunakan kandungan itu.” Walaupun itu tidak benar, lesen itu memberikan “lesen di seluruh dunia, bebas royalti, tidak boleh sublesen, tidak eksklusif, tidak boleh batal” kepada kandungan peraturan itu dengan syarat pemberi lesen mengkreditkan WotC dengan sewajarnya untuk penciptaannya.

Untuk “secara asasnya D&D kandungan” yang diterbitkan oleh WotC (cth, kelas, mantera, raksasa dan kandungan kreatif lain yang dibuat oleh syarikat), lesen baharu itu akan membenarkan penggunaan, pengubahsuaian dan pengedaran dengan beberapa sekatan. Selain had ke atas haram dan/atau kebencian kandungan, seperti yang dibincangkan di atas, draf bahasa menyekat apa sahaja yang melanggar IP pihak ketiga atau membayangkan pengesahan rasmi daripada WotC.

Tinjauan yang membenarkan orang ramai mengulas tentang draf bahasa OGL baharu ini akan diumumkan pada hari Jumaat, kata WotC, dan akan tersedia sehingga 3 Februari. Kemas kini lanjut berdasarkan maklum balas itu akan diterbitkan pada atau sebelum 17 Februari, menurut syarikat, dan jenis lelaran pada maklum balas “akan dilanjutkan selagi ia perlu… sehingga kami melakukannya dengan betul,” tulis Brink.

We wish to thank the writer of this article for this remarkable content

Pembuat D&D masih mahu membatalkan versi awal lesen permainan “terbuka”.


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/