Penanda aras Google Pixel 7 Pro menunjukkan spesifikasi CPU dan GPU Tensor G2

Penanda aras baharu telah muncul yang memberi kita idea yang lebih baik tentang spesifikasi Pixel 7 Pro, terutamanya penambahbaikan CPU dan GPU dalam cip Google Tensor G2.

Kita semua sangat menantikan pelancaran Pixel 7 dan 7 Pro, ditetapkan untuk dipamerkan dengan betul di Google Acara perkakasan 6 Oktober. Google telah memberi kami pengenalan awal kepada telefon, kembali di Google I/O, tetapi beberapa butiran masih belum disahkan.

Salah satu misteri yang lebih besar ialah cip “Tensor G2” yang akan datang, ditetapkan untuk menjadi generasi kedua cip Google Tensor yang dicipta dengan kerjasama Samsung. Selepas membuat penampilan sulung yang kukuh dalam siri Pixel 6, walaupun yang telah ketinggalan dalam persaingan sejak tahun lalu, ramai yang tertanya-tanya di mana Google akan mengambil barisan Tensor seterusnya.

Terima kasih kepada beberapa pakar penggalian oleh pembangun Android Kuba Wojciechowski di Twitter, kami kini mempunyai bukti kukuh tentang perkara yang akan dibawa oleh Pixel 7 Pro dan cip Tensor G2nya ke meja, dari segi prestasi. Walau bagaimanapun, pertama, kita perlu melalui sedikit penafian, kerana kebanyakan maklumat baharu diperoleh daripada maklumat baharu. Penyenaraian Geekbench untuk Pixel 7 Pro.

Perlu diingatkan bahawa agak mudah untuk memalsukan maklumat yang dilaporkan oleh Geekbench. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa butiran terperinci – yang juga telah dilihat dan disahkan oleh pasukan kami – yang menunjukkan penanda aras Pixel 7 Pro ini adalah sah. Semua yang sama, butiran ini harus diambil dengan sebutir garam.

Menggali butiran, nampaknya Google tidak banyak berubah tentang teras CPU yang digunakan antara Tensor tahun lepas dan Tensor G2 tahun ini. Daripada apa yang boleh disatukan, ia menggunakan gabungan yang sama bagi dua teras Cortex-X1, dua teras Cortex-A76 dan empat teras Cortex-A55, walaupun dengan kelajuan jam yang lebih tinggi sedikit. Kelajuan yang sedikit meningkat itu digabungkan dengan yang lebih kecil saiz die 4nm digunakan nampaknya meningkatkan penanda aras berbilang teras Tensor G2 dan Pixel 7 Pro sebanyak kira-kira 10%.

Walaupun ini kelihatan mengecewakan pada mulanya, ada kemungkinan ini akan menjadi yang terbaik, kerana prestasi mentah bukanlah perkara yang kami cari untuk dipertingkatkan oleh Pixel 7. Sebagai rakan sekerja saya Ben Schoon menunjukkan, Pixel 7 dan Tensor G2 perlu mengejar kerja yang dilakukan oleh Snapdragon 8+ Gen 1 dari segi pengurangan haba dan kecekapan kuasa. Sebagai Kuba membuat spekulasiada kemungkinan — walaupun jauh daripada disahkan — bahawa reka bentuk ini boleh membantu menjadikan tahap kecekapan itu berlaku.

Walau bagaimanapun, di mana spesifikasi Tensor G2 Pixel 7 Pro buat mendapat rangsangan yang ketara adalah dalam GPUnya, yang bertukar daripada Mali-G78 kepada Mali-G710. GPU baharu ini ditetapkan untuk ditawarkan Prestasi 20% lebih baik, kecekapan kuasa 20% lebih baik, malah 35% lebih baik untuk penggunaan pembelajaran mesin, salah satu fokus utama barisan Tensor.

Pada catatan itu, terdapat juga tanda-tanda bahawa Google berhasrat untuk memasukkan generasi akan datang Unit Pemprosesan Tensor (TPU) — bernama kod “Janeiro” — dalam Tensor G2, yang sepatutnya menawarkan satu lagi rangsangan kepada siri Pixel 7. Satu butiran terakhir tetapi disahkan oleh penanda aras ialah Pixel 7 Pro berkemungkinan akan menampilkan 12 GB RAM sama seperti Pixel 6 Pro.

Secara keseluruhannya, nampaknya Tensor G2 mungkin tidak menjadikan Pixel 7 Pro kemas kini yang sangat menarik dari segi spesifikasi untuk pemilik siri Pixel 6, tetapi peningkatan berulang boleh menghasilkan pengalaman yang lebih konsisten. Bagi mereka yang menunggu di Google untuk mendapatkan sesuatu yang “difikirkan” dengan siri cip Tensor yang masih baru, ini mungkin yang anda cari.

Lagi tentang Pixel:

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Lihat 9to5Google di YouTube untuk berita lanjut:We would like to give thanks to the author of this article for this incredible content

Penanda aras Google Pixel 7 Pro menunjukkan spesifikasi CPU dan GPU Tensor G2


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/