Penanda aras Pixel 7 Pro mendedahkan spesifikasi CPU yang tidak berubah dan peningkatan yang sangat diperlukan

The Tensor 2 cip yang akan kuasa Google Pixel 7 dan 7 Pro mungkin menggunakan teras CPU generasi lama dan hanya menawarkan prestasi yang lebih baik sedikit daripada OG Tensor tetapi mungkin mempunyai GPU yang lebih baik dan keupayaan kecerdasan buatan yang lebih baik.

Tensor ialah cip dalaman pertama Google, dibuat dengan kerjasama Samsung. Daripada menggunakan satu teras besar, tiga teras sederhana dan empat teras kecil untuk SoC seperti cip Snapdragon Qualcomm dan cip Exynos Samsung, Google menggunakan dua teras untuk menyerahkan tugas pemprosesan latar depan, dua teras sederhana dan empat teras kecil.

Juga patut disebut ialah hakikat bahawa syarikat itu memilih Arm Cortex-A76 yang lebih lama untuk teras sederhana walaupun teras A78 tersedia pada masa itu.
pemaju Kuba Wojciechowski telah mendapati didakwa markah penanda aras untuk Pixel 7 Pro dan kod yang digali yang menunjukkan bahawa Tensor 2 akan menggunakan semula teras yang sama, walaupun Arm mungkin telah menyediakan reka bentuk baharu yang akan digunakan oleh cip mewah seterusnya Qualcomm yang dikhabarkan, Snapdragon 8 Gen 2.
Tensor G2, yang secara dalaman dikenali sebagai “gs201,” akan mempunyai dua teras Arm Cortex-X1, dua teras A76 dan empat teras A55. Di Geekbench, Pixel 7 Pro berkuasa G2 mencapai skor berbilang teras 10 peratus lebih tinggi daripada Pixel 6 Proyang menunjukkan prestasi telah meningkat sedikit.

Ini boleh dikaitkan dengan dua perkara: G2 nampaknya berdasarkan proses 4nm, yang sepatutnya menjadikannya lebih berkuasa dan cekap daripada cip gen pertama, dan kluster X1 dan teras A76 kini berjalan pada kelajuan jam yang lebih tinggi.

Juga, seperti yang berlaku dengan cip proprietari pertama, Google nampaknya mengutamakan prestasi cekap kuasa dan responsif, dan nampaknya tidak prihatin dengan memecahkan rekod penanda aras.

Tensor G2 menggegarkan GPU dan modem baharu

Wojciechowski juga telah mengetahui bahawa G2 akan menampilkan GPU Mali-G710, yang dikatakan 20 lebih pantas dan 20 peratus lebih cekap kuasa daripada Mali-G78 OG Tensor, dan juga menawarkan peningkatan pembelajaran mesin sebanyak 35 peratus. Penambahbaikan ini bagus untuk kamera dan membantu Pixel 7 dan 7 Pro menjadi yang terbaik telefon kamera terbaik 2022.

Tensor G2 didakwa juga mempunyai TPU yang lebih baik dengan nama kod “Jaineiro”, mungkin untuk pengalaman AI baharu. Selain itu, Google nampaknya telah membuat penambahbaikan pada blok pengekodan/nyahkod video dan ISP.

Peranti ini mungkin memuatkan modem S5300 buatan Samsung yang baharu dan diharapkan, ini akan membantu dengan masalah sambungan yang dialami oleh pengguna Pixel 6.

Secara keseluruhannya, walaupun Tensor G2 berkemungkinan besar tidak menjadi SoC mudah alih terpantas di sekeliling, pendekatan Google mungkin akan memastikan ia tidak akan panas dan seperti yang telah dikatakan sebelum ini, kebanyakan telefon pintar moden sudah cukup pantas, dan terdapat lebih banyak lagi. kepada pengalaman telefon pintar daripada prestasi CPU mentah dan faktor lain seperti pengoptimuman perisian, yang Google mahir, juga memainkan peranan yang besar.

Ia juga telah mendapati bahawa Google telah mula bekerja pada cip Tensor gen ketiga yang diberi nama kod “zuma,” dan ia akan berdasarkan proses 3nm Samsung.
Google akan mendedahkan sepenuhnya Pixel 7 pada 6 Oktober.We would like to give thanks to the author of this short article for this incredible material

Penanda aras Pixel 7 Pro mendedahkan spesifikasi CPU yang tidak berubah dan peningkatan yang sangat diperlukan


You can find our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/