Pencipta Fortnite sedang membuat studio untuk membina dunia yang bercita-cita tinggi — dan berjenama

Tahun lepas, Fortnite pemaju Epic Games melancarkan perkongsian besar dengan rumah fesyen tinggi Balenciaga. Sebagai tambahan kepada koleksi kulit yang dihiasi dengan peralatan Balenciaga yang tersedia untuk dibeli, Epic juga mempromosikan zon bertema Balenciaga yang boleh dikunjungi oleh pemain. Ia kelihatan seperti dataran bandar maya jatuh ke dalamnya Fortnitetetapi di hati adalah rekreasi kedai runcit Balenciaga.

Ia adalah dunia yang mengagumkan, dan berasa hampir seperti sesuatu yang dipetik daripada Fortnite pulau battle royale. Tetapi ia sebenarnya dibuat oleh hanya tiga pencipta yang sepenuh masa Fortnite Pakar kreatif yang telah membentuk syarikat mereka sendiri untuk membina dunia dalam permainan untuk jenama.

“Hakikat bahawa saya boleh membina permainan sekarang dengan pasukan hampir 10, dan kita semua melakukannya untuk hidup, saya fikir itu cukup mengagumkan,” Kasper Weber, seorang Fortnite pencipta, berkata dalam temu bual dengan The Verge. “Saya tidak fikir ibu bapa saya akan fikir itu akan menjadi satu perkara.”

Weber ialah pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Beyond Creative. “Beyond membina pengalaman unik dalam diri Fortnite,” kata syarikat itu di laman webnya. “Kami menghidupkan idea pelanggan kami menggunakan yang berkuasa Fortnite Platform kreatif.” Syarikat itu menyenaraikan pilihan pelanggan yang mengagumkan termasuk Verizon, NFL, Nvidia, AMD, dan juga Chipotle.

Beyond Creative bukan satu-satunya syarikat yang melakukan kerja seperti ini. Saya bercakap dengan tiga kumpulan orang lain yang bekerja dalam pasukan terpencil sepenuh masa membuat berjenama Fortnite Dunia kreatif. TeamUnite bertanggungjawab untuk keseluruhan dalam-Fortnite RPG berdasarkan filem Orang Utara. Alliance Studios telah diusahakan Grubhub dan Penceroboh Makam-bertema dunia, antara lain. Zen Kreatif bekerja dengan pencipta lain pada yang terbaru konsert yang dibintangi penyanyi rap Brazil Emicidayang berlaku dalam siri peralihan tempat maya.

The Fortnite Peta kreatif bukan sahaja saluran yang mengagumkan untuk membina dunia maya, walaupun; menjadikan mereka telah terbukti sangat menguntungkan untuk perniagaan yang saya bincangkan. Menurut Simon Bell, pemilik bersama dan pengarah seni di Alliance Studios, kontrak boleh berkisar antara “empat hingga enam angka” bergantung pada skop kerja. Dan dia menganggarkan bahawa projek boleh bertahan dari mana-mana dari dua minggu hingga enam bulan, bergantung pada apa yang perlu dilakukan oleh pasukan. “Ia pastinya satu jalan yang sangat berjaya untuk kami,” kata Mackenzie Jackson, pemilik bersama dan pengarah kreatif Alliance Studios.

Pencipta mungkin boleh memerintahkan kontrak yang begitu besar sebahagiannya kerana pemain semakin bermain Fortnite Peta kreatif. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Epic Games Tim Sweeney, “kira-kira separuh daripada Fortnite masa bermain oleh pengguna kini dalam kandungan yang dicipta oleh orang lain, dan separuh dalam kandungan Epic,” katanya dalam temu bual dengan Syarikat Cepat. Epic Games enggan ditemu bual untuk artikel ini.

Tetapi pembuat Kreatif juga bergantung pada pendapatan daripada Epic’s Program Support-A-Creator. Dengan program ini, kumpulan atau individu yang layak mendapat “Kod Pencipta” yang boleh dimasukkan oleh orang ramai Fortnite kedai barang. Sebarang pembelian yang dibuat semasa kod itu aktif menyokong kumpulan atau individu yang diwakili oleh kod tersebut. (Kod Pencipta juga boleh digunakan dalam Liga Roket kedai dan Kedai Permainan Epik.)

Untuk Fortnite kumpulan yang saya ajak bercakap, Kod Pencipta boleh menjadi cara yang tidak cekap untuk mendapatkan hasil, kerana mereka perlu mencari cara untuk meyakinkan orang ramai supaya memasukkan kod tersebut. Walau bagaimanapun, dalam beberapa peta yang saya mainkan, terdapat gesaan tepat pada permulaan yang membolehkan anda menggunakan kod dengan hanya beberapa butang menekan. Tetapi pencipta tidak mendapat banyak bahagian daripada apa yang dibeli. Dalam Fortnitepencipta memperoleh 5 peratus daripada nilai pembelian dalam permainan yang dibuat menggunakan Kod Pencipta mereka, Epic berkata di laman webnya.

Dalam Soalan Lazim, Epic menyatakan beberapa contoh cara pembayaran mungkin berfungsi — dan secara jelas memberi amaran kepada pencipta untuk “menjangkakan hasil yang sederhana”:

ADAKAH PROGRAM INI MENJADIKAN PENCIPTA KAYA?

Harapkan hasil yang sederhana. Jumlah yang anda peroleh berskala dengan bilangan pemain yang memilih untuk menyokong anda. Contoh Fortnite: Jika penyokong dalam permainan anda membelanjakan 50,000 V-Bucks dalam permainan, maka anda akan memperoleh $25 USD. Contoh Epic Games Store: jika penyokong anda membeli $100 permainan, anda akan memperoleh $5 (pada kadar asas yang dibiayai oleh Epic).

Dan untuk dapat mengeluarkan wang daripada sistem, anda perlu memperoleh $100 dalam tempoh 12 bulan.

Tawaran jenama, setakat ini, nampaknya merupakan cara yang lebih berkesan untuk membina perniagaan untuk pencipta yang saya ajak bercakap. “Saya akan mengatakan tawaran jenama adalah lebih kepada perkara yang mampan pada masa ini,” kata R-leeo Maoate, pengarah di Zen Creative. “Kadang-kadang kami mempunyai jurang yang tidak kami perolehi [many people playing our maps], yang membawa kepada kurang hasil. Jadi kami cuba untuk tidak bergantung pada Support-A-Creator. Kami lebih bergantung pada tawaran jenama.”

Sesetengah pasukan bercakap dengan saya tentang bagaimana mereka berharap mereka mempunyai lebih banyak pilihan pengewangan. Pada masa ini, kod Support-A-Creator ialah satu-satunya dalam-Fortnite cara untuk pencipta menjana wang, tetapi pesaing seperti Roblox dan Meta benarkan pencipta mengewangkan perkara seperti item maya tersuai.

Maoate juga bercakap tentang bagaimana pengalaman anda muncul Fortnite boleh membuat perbezaan. “Kamu mesti menjadi [on] halaman penemuan muka depan utama untuk menjana sedikit pendapatan,” katanya.

Walaupun sudah beberapa tahun, nampaknya kita masih di peringkat awal Fortnite Kreatif. Mod telah dikeluarkan pada Disember 2018, tetapi Epic mengemas kininya secara kerap untuk menambah alat dan ciri baharu yang utama. Sebagai contoh, Johnny Lohe, salah seorang pengasas bersama Alliance, memberitahu saya tentang bagaimana Epic baru-baru ini menambah keupayaan untuk memodulasi paras air. Dan kebanyakan kumpulan yang saya temu bual membincangkan peningkatan jangkaan utama yang mereka rujuk sebagai “Kreatif 2.0.”

Epic berkongsi pratonton ringkas alat yang dipertingkatkan di dalamnya Video semakan tahun 2020 untuk Unreal Engine. “Ini adalah alatan yang sama yang digunakan oleh pembangun kami untuk menggabungkan permainan itu sendiri,” kata Zak Parrish dari Epic dalam video tersebut. “Matlamat kami adalah untuk memberi anda jenis kuasa yang sama, set alat yang sama, yang kami gunakan untuk bawa Fortnite kepadamu musim demi musim.” Epic juga menunjukkan bahasa skrip yang boleh digunakan oleh pencipta untuk menyesuaikan pengalaman Kreatif mereka dengan lebih terperinci.

Alat itu mungkin tiba tidak lama lagi, kata Sweeney kepada Syarikat Cepat. “Lewat tahun ini, kami akan mengeluarkan Editor Unreal untuk Fortnite — keupayaan penuh yang anda lihat [in Unreal Engine] dibuka supaya sesiapa sahaja boleh membina kandungan dan kod permainan yang sangat berkualiti tinggi … dan menggunakannya Fortnite tanpa perlu membuat perjanjian dengan kami — ia terbuka kepada semua orang.”

Dan terdapat petunjuk bahawa Epic mungkin memperkenalkan lebih banyak alat pengewangan juga, juga berdasarkan ulasan daripada Sweeney. Sebagai tindak balas kepada a siri tweet pada bulan April, berbincang Fortnite’s 5 peratus sogokan kepada pencipta, Sweeney tweet: “Epic sedang mengusahakan ekonomi pencipta Fortnite versi 2 dan 3 sudah. Jangkakan beberapa perubahan besar sepanjang tahun.”

Dia membuat susulan dengan tweet pendek yang menunjukkan bahawa Epic mempunyai cita-cita yang lebih besar. “Ia adalah jalan yang lebih panjang ke metaverse terbuka,” katanya. “Beberapa langkah seterusnya adalah bagus tetapi bukan cawan suci.”We would like to say thanks to the writer of this article for this awesome material

Pencipta Fortnite sedang membuat studio untuk membina dunia yang bercita-cita tinggi — dan berjenama


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/