Pencucuhan butang tekan adalah cara yang mewah untuk menghidupkan kereta anda sehingga tidak

Kali pertama saya menghidupkan kereta dengan menekan butang, ia terasa terlalu mudah dan mudah — seperti saya entah bagaimana tersandung ke dalam kurungan cukai yang saya bukan milik. “Anda memberitahu saya,” saya fikir, “bahawa saya boleh tinggalkan kunci saya di dalam poket saya, dan kereta akan membenarkan saya masuk dan memandu?”

Pencucuhan butang tekan adalah salah satu daripada butang yang tidak betul Tambah sebarang fungsi baharu ke atas perkara yang digantikannya (dalam kes ini, sistem pencucuhan yang telah anda masukkan dan putar kunci). Ia wujud semata-mata untuk kemudahan, pekerjaan yang diunggulinya. Anda masuk ke dalam kereta, tekan pedal brek dan butang, dan anda sudah bersedia untuk memandu. Ia hampir tidak lebih sukar daripada membuka kunci telefon anda.

Ia juga, bagi kebanyakan kita, bagaimanapun, kuasa paling mentah yang boleh kita hasilkan hanya dengan hujung jari kita. Membalikkan suis pada pelindung lonjakan boleh memberi anda akses kepada hampir 2,000 watt. Itu bukan jumlah yang kecil, tetapi menekan butang untuk menghidupkan kereta memberi anda kuasa untuk menggerakkan diri anda, keluarga anda, bagasi dan, oh yeah, mesin yang beratnya beribu-ribu paun pada kelajuan lebuh raya.

Berhampiran akses segera kepada lebih 100 kuasa kuda.
Imej: Amelia Holowaty Krales / The Verge

Butang sebenar itu sendiri agak standard di seluruh industri auto, yang mengejutkan memandangkan betapa berbezanya kunci lama biasa. Setiap yang saya lihat berbentuk bulat, terletak di sebelah kanan stereng, dan mempunyai lampu untuk menandakan kereta anda dihidupkan. Terdapat beberapa langkah keselamatan — banyak kereta berjaga-jaga terhadap permulaan yang tidak disengajakan dengan memerlukan pedal brek ditekan serentak. Secara peribadi, rasanya seperti gabungan kemudahan dan proses manual yang betul — koordinasi kaki / tangan membuatkan anda berasa seperti anda melakukan sesuatu, tetapi anda tidak mempunyai kegusaran bermain-main dengan kunci.

Apabila saya mula menulis ini, saya mendapat tanggapan bahawa permulaan butang tekan adalah ciri yang agak moden, tetapi asal-usulnya kembali lebih dari satu abad. Salah satu kereta pertama dengan penyalaan berasaskan butang ialah 1912 Cadillac Model 30yang telah anda menekan butang untuk mengaktifkan pemula elektrik itu menggantikan engkol enjin. Sudah tentu, ini masih merupakan hari yang agak awal untuk “kereta bermotor”, jadi faktor kemudahan itu agak berkurangan oleh beberapa langkah lain (seperti menetapkan nisbah bahan api / udara enjin dan pemasaan percikan) anda terpaksa lakukan. Namun, rasanya adil untuk menggambarkan Model 30 sebagai mempunyai butang tekan permulaan. Ia juga tanpa kunci, bukan kerana ia berkomunikasi secara wayarles dengan fob cara kereta moden lakukan (jelas sekali), tetapi kerana hanya… tidak ada kunci sama sekali.

Walau bagaimanapun, pada satu ketika, orang ramai menyedari bahawa mungkin ada cara untuk menghalang sesiapa sahaja daripada menghidupkan kereta anda. Terdapat satu tempoh apabila kereta mempunyai kunci untuk membuka kunci suis pencucuh, tetapi anda sebenarnya tidak menghidupkan kereta dengan kunci. Menjelang 1950-an, walau bagaimanapun, banyak kereta telah dilengkapi dengan sistem penyalaan turnkey yang kebanyakan kita biasa gunakan hari ini, menggantikan sistem butang dan tuil. Dan itu kebanyakannya cara ia kekal untuk beberapa lama sehingga seseorang memutuskan sudah tiba masanya untuk membawa butang itu kembali dan semua kemudahan tanpa kunci yang disertakan bersamanya.

Mercedes-Benz selalunya mendapat kredit kerana mempopularkan ciri tersebut dengan sistem KeylessGo dalam S-Class 1998 (saya bertanya kepada syarikat itu jika ia menganggap dirinya sebagai pencipta sistem tolak untuk memulakan moden tetapi tidak mendengarnya). Walaupun kereta itu disertakan dengan kunci yang agak standard yang boleh anda putar untuk menghidupkan kereta, anda boleh memilihnya untuk memasukkan sistem tanpa kunci yang tidak akan ketinggalan dalam kereta moden. Selagi anda mempunyai kad plastik khas pada anda, anda boleh berjalan ke kereta, masuk ke dalamnya dan menghidupkannya dengan menekan butang pada bahagian atas penukar gear.

Untuk sementara waktu, tolak untuk bermula adalah ciri mewah. Kelas-S itu bermula pada $72,515, iaitu sekitar $130K dalam wang hari ini. Jika anda masih ingat lagu-lagu pada tahun 2010-an daripada lagu-lagu seperti 2 Chainz, Rae Sremmurd, Gucci Mane, Lil Babydan jago khalifah yang memaparkan lirik yang melenturkan tentang kereta yang tidak mempunyai kunci atau yang bermula dengan butang, itulah sebabnya. (Khalifa merujuk penyalaan butang tekannya ke dalam dua lagu).

1654043497 564 Pencucuhan butang tekan adalah cara yang mewah untuk menghidupkan kereta

Fob kunci untuk menolak untuk menghidupkan kereta biasanya tidak termasuk bilah logam, menjadikannya lebih selesa di dalam poket daripada kunci tradisional.
Amelia Holowaty Krales / The Verge

Walaupun ciri ini tidak begitu eksotik di sini pada tahun 2022, ia belum lagi tersedia di mana-mana; melihat model 2022 daripada 10 kereta paling banyak terjual di AS, hanya separuh daripadanya didatangkan dengan ciri sebagai standard. Jika anda membeli model paling rendah Toyota RAV4, Camry atau Tacoma, Honda CR-V atau Ford F-150, anda akan mendapat kunci pusing tradisional untuk memulakannya. (Pengecualian asas F-150 untuk push-to-start tidak semestinya mengejutkan memandangkan trak itu tidak datang dengan kawalan pelayaran — ya, saya serius.) Walau bagaimanapun, pada masa anda telah bergerak ke atas dua atau tiga trim, semua kenderaan membuang silinder pencucuh untuk satu butang.

Apabila saya mendapat kereta pertama saya dengan butang tekan bermula pada tahun 2020, saya mendapati ia agak mengelirukan untuk beberapa bulan pertama (mungkin kerana saya hanya pernah memandu kereta berusia beberapa dekad pada ketika itu). Saya akan menekan butang sesaat sebelum brek, menimbulkan bunyi bip menjengkelkan dari kereta saya dan mesej “Untuk MULA tekan brek.” Namun, saya semakin menyukainya, dan sekarang saya berasa sangat kuno untuk mengeluarkan kunci dari poket saya dan memulasnya dalam penyalaan apabila saya memandu kereta lain. Saya akan mengakui, walaupun, selama sebulan atau dua, saya pasti cuba keluar dari kereta (Ford Fusion Energi 2016) tanpa mematikannya sepenuhnya, mendorongnya untuk menjerit kepada saya lagi.

Ini membawa masalah, walaupun: seperti banyak kemudahan, butang tekan bermula mempunyai kos. Beberapa dozen orang telah dibunuh oleh keracunan karbon monoksida atau kenderaan bergerak yang tidak terkawal selepas mereka membiarkan kereta mereka berjalan, dengan mengandaikan bahawa mereka akan mati selepas mereka keluar dengan kunci fob di belakangnya. Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan malah mempunyai halaman memberi amaran kepada orang ramai supaya lebih peka jika kereta mereka mempunyai sistem pencucuhan tanpa kunci. Kematian ini menunjukkan bahawa apabila mesin menjadi cukup mudah untuk digunakan tanpa berfikir, orang ramai tidak akan memikirkannya — dan pengeluar kenderaan tidak mempertimbangkan kesan maut daripadanya. Pada 2021, beberapa senator dicadangkan undang-undang yang akan mewajibkan ciri-ciri untuk mencegah keracunan karbon monoksida dan rollaways, tetapi setakat ini, yang bertindak belum lulus.

Banyak pengeluar telah mula menghasilkan sistem untuk mencegah kematian selanjutnya. Tetapi butang tekan untuk memulakan hari mungkin sudah bernombor, terima kasih kepada syarikat yang mendorong sampul kemudahan lebih jauh. Banyak kenderaan elektrik mewah – terutamanya Teslas – melepaskan proses permulaan manual sama sekali. Anda masuk, pilih mod pemanduan anda dan kereta bersedia untuk membawa anda pergi.

1654043497 707 Pencucuhan butang tekan adalah cara yang mewah untuk menghidupkan kereta

Anehnya, laman web Volvo menunjukkan tempat kosong di mana butang tekan untuk mula XC40 Recharge, tetapi tiada butang sebenar.
Imej: Volvo

Walaupun banyak EV daripada pembuat kereta yang lebih tradisional seperti Ford, Hyundai, dan Toyota mempunyai butang tekan permulaan, terdapat tanda-tanda bahawa permulaan tanpa butang sudah boleh meleleh ke bawah; Caj semula XC40 Volvo secara automatik menghidupkan sendiri dan dimatikan, dan walaupun ID 4 Volkswagen mempunyai butang mula / berhenti, menggunakannya adalah pilihan sepenuhnya mengikut manual kereta. Teknologinya lebih kurang sama; kereta itu mengesahkan anda melalui fob, kad, atau pun telefon pintar anda, tetapi mereka hanya mengaktifkan atau menyahaktifkan motor apabila anda menggunakan pemilih gear, dan bukannya menjadikannya sebagai langkah yang berasingan.

Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya agak mamat untuk majlis, jadi saya fikir ia akan menjadi malu jika push to start diganti sepenuhnya. Syukurlah, jika itu adalah masa depan, ia mungkin mengambil masa yang agak lama untuk tiba, memandangkan betapa perlahan butang telah merebak sejak ia muncul semula. Sehingga itu, butang itu akan terus bertindak sebagai sedikit kemewahan, memberikan mereka yang cukup bertuah untuk mempunyai sedikit perkara untuk meraba-raba semasa menaiki kereta untuk berulang-alik pagi mereka.

Pembetulan 31 Mei, 7:02PM ET: versi asal artikel ini salah merujuk kepada karbon monoksida sebagai CO2. Formula kimia sebenar adalah CO. Kami kesal dengan kesilapan itu.

We would like to say thanks to the author of this post for this outstanding web content

Pencucuhan butang tekan adalah cara yang mewah untuk menghidupkan kereta anda sehingga tidak


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/