Pengawal selia meletakkan brek pada pemerolehan Activision Microsoft

Imej Getty | Bloomberg

Pengambilalihan Microsoft $75 bilion bagi pembuat permainan video Activision Blizzard menghadapi siasatan mendalam di Brussels dan UK berikutan kebimbangan yang semakin meningkat bahawa perjanjian itu adalah anti-persaingan dan akan mengecualikan pesaing daripada mengakses permainan blockbuster Panggilan Tugas.

Ia datang ketika Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran UK dijangka melancarkan siasatan mendalam minggu ini selepas Microsoft memutuskan untuk tidak menawarkan sebarang remedi pada peringkat ini, menurut dua individu yang mengetahui situasi itu.

Awal bulan ini, CMA menjadi pengawal selia antitrust global pertama yang membunyikan penggera ke atas urus niaga itu, memberikan Microsoft lima hari untuk menghasilkan aku janji yang akan menyelesaikan kebimbangannya atau menghadapi siasatan lanjutan “fasa 2”.

Syarikat-syarikat itu telah pun berbincang dengan pengawal selia di Brussels sejak perjanjian itu diumumkan lapan bulan lalu, dalam apa yang dikenali sebagai peringkat pra-pemberitahuan—petunjuk tentang betapa telitinya pegawai semasa siasatan.

Pengawal selia dan pihak lain yang terlibat dalam perjanjian itu menjangkakan penyiasatan EU yang berpanjangan sebaik sahaja Microsoft memfailkan kesnya secara rasmi di Brussels dalam beberapa minggu akan datang. Orang yang biasa dengan pemikiran EU berkata pengawal selia akan mengambil masa mereka untuk memeriksa perjanjian ini kerana saiznya, sifat pembeli dan kebimbangan yang semakin meningkat daripada pesaing, termasuk Sony.

“Ia adalah masalah besar, perjanjian yang sukar,” kata seorang di Brussels yang biasa dengan transaksi itu. “Ia memerlukan siasatan yang menyeluruh.”

Ia berlaku selepas Sony minggu lepas menuduh Microsoft mengelirukan industri permainan dan pengawal selia tentang komitmennya untuk disimpan Panggilan Tugas pada konsol PlayStation. Ia berkata Microsoft hanya menawarkan untuk terus mengeluarkan permainan popular Activision di PlayStation untuk beberapa tahun yang terhad.

Langkah oleh UK membentangkan isu-isu yang perlu diatasi oleh Microsoft untuk melaksanakan perjanjian terbesarnya. Gergasi teknologi AS itu berharap untuk menutup perjanjian itu pada akhir Jun tahun depan tetapi mesti terlebih dahulu mengatasi halangan pengawalseliaan di negara-negara dari New Zealand ke Amerika.

Microsoft memilih untuk tidak menawarkan sebarang remedi kepada CMA pada peringkat ini kerana tiada komitmen yang jelas yang mungkin diterima oleh pengawal selia UK, menurut orang yang mengetahui situasi itu.

Badan pemantau secara amnya tidak menerima remedi tingkah laku, seperti komitmen untuk mengekalkan akses kepada produk atau perkhidmatan, pada penghujung siasatan fasa 1 selain daripada dalam keadaan yang jarang berlaku.

Seorang peguam persaingan yang mengetahui kes itu berkata adalah “hampir mustahil” untuk Microsoft menawarkan remedi yang akan menghalang penyiasatan beralih kepada siasatan antitrust yang mendalam.

Perjanjian Activision datang pada masa pengawal selia di seluruh dunia bimbang bahawa mereka tidak bertindak campur tangan seperti yang sepatutnya berkaitan dengan tawaran Big Tech sebelumnya.

Saingan permainan mengatakan mereka takut bahawa Microsoft akan menawarkan komitmen yang boleh “tergelisah” dengan mudah dan itu tidak tahan lama. Sony dan lain-lain mahu suruhanjaya itu memaksa Microsoft menawarkan jaminan bahawa mereka akan dapat mengakses semua permainan “dengan syarat yang sama dan selama-lamanya.”

Microsoft telah berkata ia akan terus membuat Panggilan Tugas tersedia pada konsol permainan syarikat lain, seperti PlayStation, dan bukannya mengubahnya menjadi tajuk eksklusif pada Xbox Microsoft. Brad Smith, presiden dan naib pengerusi Microsoft, sebelum ini berkata “kami mahu orang ramai mempunyai lebih banyak akses kepada permainan, bukan kurang.”

Syarikat itu boleh memilih untuk memasukkan komitmen rasmi kepada CMA untuk menjamin akses pesaingnya kepada permainan semasa fasa kedua penyiasatan, apabila panel bebas akan menganalisis perjanjian itu secara mendalam dan mempertimbangkan kemungkinan penyelesaian kepada isu antitrust.

© 2022 The Financial Times Ltd. Hak cipta terpelihara Tidak boleh diedarkan semula, disalin atau diubah suai dalam apa jua cara.

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Pengawal selia meletakkan brek pada pemerolehan Activision Microsoft


We have our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/