Pengguna Fitbit akan melog masuk ke Google pada tahun 2023

Sebagai sebahagian daripada pengambilalihan Fitbit, Google akan mula menghendaki pelanggan menggunakan akaun Google untuk mengurus peranti penjejakan kecergasan mereka, sekali gus mencetuskan semula kebimbangan privasi berhubung pemerolehan pada 2019.

Buat masa ini, pemilik peranti Fitbit mengekalkan akaun dalam talian yang berasingan yang tidak disambungkan kepada Google, kecuali apabila pengguna telah memberikan kebenaran apl pihak ketiga untuk memautkan data Fitbit ke apl Google sendiri atau menggunakan akaun Gmail mereka untuk log masuk. Itu akan berubah “kadang-kadang pada 2023,” kata Fitbit, menggembar-gemburkan langkah itu sebagai perkara yang baik untuk penggunanya.

“Satu log masuk untuk Fitbit dan perkhidmatan Google yang lain, keselamatan akaun peneraju industri, kawalan privasi terpusat untuk data pengguna Fitbit dan banyak lagi” telah dipetik oleh anak syarikat Google sebagai sebab pelanggannya akan menghargai perubahan itu.

Tidak semua pengguna Fitbit akan dikehendaki melog masuk dengan akaun Google serta-merta pada tahun 2023. Apabila peralihan berlaku tahun depan, pengguna Fitbit baharu yang mendaftar untuk akaun perlu berbuat demikian dengan akaun Google yang dipautkan kepada Fitbit , begitu juga dengan pelanggan sedia ada yang menaik taraf kepada peranti Fitbit baharu atau ingin mengaktifkan ciri baharu.

Mereka yang tidak terperangkap dalam perubahan itu boleh menyimpan akaun FitBit mereka untuk beberapa tahun lagi.

“Sokongan akaun Fitbit akan diteruskan sehingga sekurang-kurangnya awal 2025. Selepas sokongan akaun Fitbit tamat, akaun Google akan diperlukan untuk menggunakan Fitbit,” kata syarikat itu.

Apakah kisah privasi sebenar?

Daripada CEOnya di bawah, Fitbit telah mengulangi beberapa kali yang telah dibuat oleh Google komitmen yang mengikat dengan Suruhanjaya Eropah (EC) pada 2020 sebagai syarat pemerolehan Fitbit.

Antara lain, Google bersetuju untuk menyembunyikan data pengguna Fitbit daripada sistemnya dan tidak menggunakan data tersebut untuk menyasarkan iklan kepada pelanggan Fitbit di Kawasan Ekonomi Eropah (EEA) untuk tempoh 10 tahun.

“Perjanjian ini sentiasa mengenai peranti, bukan data, dan kami telah jelas sejak awal bahawa kami akan melindungi privasi pengguna Fitbit,” SVP Produk dan Perkhidmatan Google, Rick Osterloh, berkata apabila pengambilalihan ditutup pada awal 2021.

Osterloh berkata Google membuat “satu siri komitmen mengikat yang mengesahkan data kesihatan dan kesejahteraan pengguna Fitbit tidak akan digunakan untuk iklan Google dan data ini akan diasingkan daripada data iklan Google yang lain,” tetapi dalam semua kenyataan daripada kedua-dua syarikat, mereka jangan menangani fakta bahawa perjanjian mengikat yang dibuat dengan EC hanya memberi kesan kepada EEA.

Google sebelum ini gagal memenuhi janji untuk memberi pengguna kawalan ke atas data mereka, paling terkini apabila ianya berlaku dilihat mengumpul data panggilan telefon dan SMS dihantar melalui apl Android lalai. Kebimbangan seperti ini mungkin mendorong 20 kumpulan hak pengguna untuk mengeluarkan surat terbuka kepada pengawal selia di seluruh dunia menggesa pemeriksaan rapi terhadap pembelian Fitbit Google.

Kami menghubungi Google untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang rancangan datanya dan bertanya sama ada perjanjian ECnya akan terpakai kepada pelanggan di seluruh dunia, tetapi tidak mendapat maklum balas.

Pengguna jam tangan sukan yang mempertimbangkan penjejak kecergasan berbeza yang bimbang tentang log masuk mungkin ingin mengelak Samsung, juga. ®

We would love to thank the author of this short article for this amazing web content

Pengguna Fitbit akan melog masuk ke Google pada tahun 2023


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/