Penyambung 16-Pin NVIDIA pada Kad Grafik GeForce RTX 4090 Terbakar, Mencairkan Kabel & Palam

Kes pertama penyambung NVIDIA 16-pin, menjana kuasa GeForce RTX 4090, terbakar dan mencairkan palam telah dilaporkan di Reddit.

Penyambung NVIDIA 16-Pin Terbakar! Mencairkan Penyambung Kuasa Pada Kad Grafik GeForce RTX 4090

Kemas kini: Satu lagi kad grafik, kali ini ASUS GeForce RTX 4090 TUF Gaming OC, telah dipengaruhi oleh isu yang sama. Seperti yang ditweet oleh @Vectral555, kita dapat melihat bahawa penyambung 16-Pin dan palam kuasa pada PCB, kedua-duanya telah terbakar. Sementara itu, NVIDIA telah menghubungi OP & kami akan memaklumkan anda tentang cara keadaan berjalan.

Redditor, u/reggie_gakil, menyiarkan pada subreddit NVIDIA gambar penyambung NVIDIA 16-pin semuanya hangus. Penyambung sedang menghidupkan GeForce RTX 4090 (model tersuai) miliknya yang baharu. Gambar menunjukkan bahawa kedua-dua penyesuai kuasa yang termasuk palam 16-pin hingga 4 x 8-pin dan penyambung kuasa pada PCB akhirnya terbakar dan cair. Kad grafik ialah Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC.

Melihat dengan teliti pada gambar, nampaknya isu itu berlaku di sekitar 12-pin utama di bawah empat pin tambahan di bahagian atas. Tetapi melihat pada penyesuai, hampir keseluruhannya telah hangus dan cair. Kabel dibekalkan dan mengesahkan spesifikasi rasmi NVIDIA dan kami telah menyatakan bahawa membongkok atau meletakkan terlalu banyak tekanan pada kabel boleh menyebabkan suhu tidak normal yang akhirnya boleh menyebabkan masalah seperti ini.

nvidia-geforce-rtx-4090-graphics-card-16-pin-connector-burned-melted-_2

Pengguna melaporkan bahawa dia sedang bermain Red Dead Redemption 2 pada PC NVIDIA GeForce RTX 4090nya apabila kad itu terbakar dan membakar penyambung kuasa. Dia juga menyatakan bahawa ia mungkin kabel yang rosak dan akan RMAkannya walaupun kami tidak akan dapat menyelesaikan isu ini sehingga kami mendapat maklumat lanjut.

Siasatan Dalaman PCI-SIG Terhadap Isu (Kredit Imej: GamersNexus):

Baru-baru ini dikesan bahawa kabel penyesuai NVIDIA 16-pin untuk kad grafik GeForce RTX 4090 adalah terlalu tebal dan tidak mudah untuk diuruskan dalam kes PC yang lebih kecil kerana ia sering menyentuh panel sisi. Jadi pengguna perlu banyak membengkokkan kabel untuk menutup panel tetapi sekali lagi, lenturan ini tidak disyorkan kerana ia boleh memanaskan kabel dan menyebabkan penyesuai terbakar.

Lebih lanjut mengenainya di sini. Pengeluar kabel tersuai dan syarikat pengubahsuaian cuba mengatasi masalah ini dengan menawarkan Penyambung bersudut 90 darjah yang sepatutnya mula dijual dalam beberapa minggu.

Tetapi ini hanya satu laporan dan isu itu nampaknya tidak terlalu meluas jika tidak, kami akan mendengar berbilang laporan. Tetapi pengguna hanya mempunyai masa maksimum dua minggu dengan kad & kebanyakan orang masih menunggu untuk mendapatkan penghantaran mereka. Jadi jika penyesuai atau palam pada kad grafik NVIDIA GeForce RTX 4090 benar-benar rosak, kami akan mengetahui dengan pasti dalam beberapa bulan akan datang.

Panduan Kabel 16-Pin Cablemod 12VHPWR (Kredit Imej: Sebastian Castellanos):

Sumber Berita: Buildzoid

Produk yang dinyatakan dalam siaran iniWe would love to thank the writer of this short article for this awesome material

Penyambung 16-Pin NVIDIA pada Kad Grafik GeForce RTX 4090 Terbakar, Mencairkan Kabel & Palam


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/