Perbandingan Telefon Bajet: iPhone SE Apple lwn. Galaxy A53 5G Samsung

Apple pada bulan Mac keluar dengan dikemas kini 2022 iPhone SE, iPhone bajet yang dilengkapi dengan 5G. Samsung juga baru-baru ini mengeluarkan telefon pintar 5G bajetnya sendiri, iaitu Galaxy A53 5G, jadi kami fikir kami akan membandingkan kedua-duanya untuk melihat cara mereka mengukur. Ringkasnya, A53 5G menawarkan set ciri yang lebih baik, tetapi ia tidak dapat menandingi iPhone SE dari segi jangka hayat dan kualiti binaan.

Di atas kertas, Galaxy A53 5G menawarkan rangkaian luas ciri yang tidak dapat dipadankan oleh iPhone. Apabila bercakap tentang paparan, sebagai contoh, Galaxy A53 5G mempunyai paparan AMOLED 6.5-inci 1080p 6.5-inci tepi-ke-tepi yang lebih moden dengan kadar penyegaran 120Hz, manakala iPhone SE memaparkan paparan 4.7-inci yang lebih kecil dengan tebal, bezel usang. Paparannya cerah, bertenaga dan pada 1080p, nyata lebih baik daripada paparan iPhone SE.

Samsung juga telah melengkapkan telefon pintarnya dengan pembaca cap jari ultrasonik yang berada di bawah paparan dan pengecaman muka, manakala iPhone SE menggunakan butang Utama Touch ID standard, tetapi pembaca cap jari ultrasonik Samsung lebih perlahan dan kurang tepat daripada Touch ID, dan pengecaman muka tidak berada pada tahap Face ID. Ia boleh digunakan untuk membuka kunci telefon pintar, tetapi bukan untuk membuat pembayaran atau mengesahkan kata laluan. Touch ID sedang ditamatkan secara berperingkat daripada iPhone, tetapi ia masih pantas, responsif dan mudah digunakan.

Galaxy A53 5G diperbuat daripada plastik, dan ia lebih murah berbanding iPhone SE, yang diperbuat daripada kaca sepenuhnya dengan sisi aluminium. Ia jelas diperbuat daripada bahan berkualiti lebih baik, dan ia mempunyai rasa yang lebih premium daripada Galaxy A53 5G, yang kelihatan seperti peranti Android bajet purata anda.

A53 5G menang apabila bercakap mengenai hayat bateri kerana ia menawarkan hampir dua kali ganda kapasiti iPhone SE. iPhone SE, walau bagaimanapun, jauh lebih pantas daripada A53 kerana ia menggunakan cip A15 yang sama yang terdapat dalam iPhone 13. Telefon pintar Samsung dilengkapi dengan cip Exynos 1280 yang tidak hampir untuk diukur. Samsung memang mempunyai kelebihan dalam hal storan, kerana model asas bermula dengan 128GB dan ia boleh dikembangkan dengan slot kad SD (iPhone SE bermula pada 64GB), serta mempunyai lebih banyak kanta kamera.

a53 vs iphone se 3
iPhone SE Apple mempunyai kamera belakang sudut lebar 12 megapiksel kanta tunggal, manakala Galaxy S53 5G mempunyai kamera sudut lebar 64 megapiksel, kanta ultra lebar dan penderia kedalaman dan makro. Sudah tentu, lebih banyak megapiksel dan lebih banyak kanta tidak menyamai kualiti yang lebih baik, dan iPhone SE mempunyai tekstur, perincian dan ciri HDR yang dikuasakan oleh A15 yang membezakannya.

a53 vs iphone se 4
Kedua-dua telefon mempunyai 5G dan adalah sama dalam jabatan itu, dan bagi harga, Galaxy A53 5G secara teknikal berharga $449, tetapi ia tersedia pada harga $349 sekarang. Itu lebih murah daripada iPhone SE, yang berharga bermula pada $429.

a53 vs iphone se 5
Walaupun Galaxy A53 5G kelihatan seperti telefon yang lebih baik sekarang, cip A15lah yang menjadikan iPhone SE menonjol. Apple akan menyediakan kemas kini perisian, ciri baharu dan sokongan untuk iPhone SE selama lima hingga tujuh tahun, manakala Samsung tidak akan menyokong A53 5G selama itu. Galaxy A53 5G mempunyai set ciri yang lebih mencolok yang mungkin menarik serta-merta, tetapi mereka yang mencari telefon yang akan bertahan selama bertahun-tahun harus melihat iPhone SE.

Apakah pendapat anda tentang Galaxy A53 5G, adakah anda lebih suka daripada iPhone SE? Beritahu kami dalam ulasan.

We wish to give thanks to the author of this short article for this remarkable material

Perbandingan Telefon Bajet: iPhone SE Apple lwn. Galaxy A53 5G Samsung


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/