Perbandingan Video: M2 MacBook Pro lwn. M1 MacBook Pro

Apple minggu lepas melancarkan versi terkini MacBook Pro 13-inci, dan ia adalah Mac pertama yang dilengkapi dengan kemas kini. M2 cip. Memandangkan ia menggunakan cip baharu, kami fikir kami akan mengambil ‌M2‌ MacBook Pro dan membandingkannya dengan generasi sebelumnya M1 MacBook Pro untuk melihat perkara baharu sahaja.

Untuk perbandingan video, kami menggunakan MacBook Pro 13-inci ‌M2‌ permulaan dengan memori bersatu 8GB dan SSD 256GB, dan membandingkannya dengan MacBook Pro 13-inci ‌M1‌ permulaan dengan memori bersatu 8GB dan SSD 256GB. , jadi ini adalah perbandingan langsung antara mesin baharu dan pendahulunya.

Dari segi reka bentuk, tiada perbezaan kerana Apple mengekalkan casis dan komponen dalaman yang sama, dengan kemas kini terhad kepada cip dalaman. Bezel adalah sama, MacBook Pro masih mempunyai Touch Bar, dan ia terus menggunakan USB-C tanpa MagSafe pelabuhan.

Cip ‌M2‌ dalam MacBook Pro menampilkan CPU 8 teras, GPU 10 teras dan sokongan untuk memori bersatu sehingga 24GB, manakala ‌M1‌ menyertakan CPU 8 teras, GPU 8 teras dan sehingga 16GB bersatu. ingatan. Sebagai nota sampingan, sementara mesin asas dihantar dengan 8GB, hampir selalu idea yang baik untuk meningkatkan sekurang-kurangnya 16GB untuk prestasi yang lebih baik.

Apabila bercakap tentang prestasi CPU, ‌M2‌ mengalahkan ‌M1‌. Walaupun masih terdapat CPU 8-teras, kelajuan Geekbench satu teras mencapai sehingga 12 peratus lebih pantas daripada ‌M1‌, manakala skor berbilang teras boleh meningkat sehingga 20 peratus. Dalam ujian kami sendiri, kami melihat hasil yang lebih pelbagai dengan peningkatan lapan peratus dalam prestasi teras tunggal dan peningkatan 12 peratus dalam prestasi berbilang teras.

Bagi prestasi GPU, ‌M2‌ jauh lebih pantas daripada ‌M1‌ kerana ia mempunyai dua teras tambahan. Skor Geekbench Metal adalah 35 peratus lebih baik dengan ‌M2‌, dan penanda aras kadar bingkai 3DMARK menyaksikan ‌M2‌ memperoleh 40fps manakala ‌M1‌ memperoleh 29fps.

Dalam penggunaan dunia nyata, masa eksport video adalah lebih kurang sama untuk garis masa asas, dengan penambahbaikan pada ‌M2‌ apabila menambahkan lebih banyak kesan dan pemalam.

Terdapat beberapa kontroversi melebihi SSD 256GB dalam MacBook Pro, yang telah melihat kelajuan yang lebih perlahan pada ujian kelajuan cakera Blackmagic. Apple menggunakan cip storan kilat NAND 256GB tunggal untuk ‌M2‌ MacBook Pro, manakala model ‌M1‌ mempunyai dua cip NAND berkemungkinan besar pada 128GB setiap satu. Pelbagai cip NAND membolehkan kelajuan lebih pantas secara selari, yang bermaksud 256GB SSD ‌M1‌ MacBook Pro mengatasi prestasi ‌M2‌ MacBook Pro 256GB SSD. Ambil perhatian bahawa ini adalah isu yang terhad kepada model 256GB, kerana model 512GB tidak menunjukkan masalah yang sama.

Pada mesin dengan hanya memori 8GB, SSD digunakan untuk memori maya apabila diperlukan, dan SSD yang perlahan boleh bermakna kelajuan prestasi keseluruhan yang perlahan, yang merupakan sesuatu yang perlu diberi perhatian. Kami melakukan beberapa ujian dunia sebenar memindahkan fail besar dan melihat kelajuan lebih pantas pada ‌M2‌, tetapi ujian prestasi lain oleh saluran YouTube seperti Max Tech mempunyai hasil yang berbeza dan telah melihat pencapaian prestasi pada ‌M2‌ berbanding ‌M1‌.

Untuk mengelakkan prestasi yang mungkin mengecewakan, mungkin lebih baik untuk menaik taraf SSD kepada 512GB jika anda ingin mendapatkan ‌M2‌ MacBook Pro, dan mengambil lebih banyak memori juga merupakan idea yang baik kerana ia tidak boleh dinaik taraf kemudian. Dengan model asas menjadi subjek kontroversi, mereka yang mempertimbangkan mesin itu juga mungkin mahu menunggu ‌M2‌ sahaja. MacBook Airditetapkan untuk dilancarkan pada bulan Julai.

Untuk perbandingan penuh kami ‌M1‌ MacBook Pro dan ‌M2‌ MacBook Pro, pastikan anda menonton video kami di atas. Mempunyai ‌M2‌ MacBook Pro? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this incredible web content

Perbandingan Video: M2 MacBook Pro lwn. M1 MacBook Pro


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/