Perjanjian cip Meta dengan Qualcomm mungkin mencerminkan cita-cita VRnya yang tidak direalisasikan

Qualcomm dan Meta telah menandatangani perjanjian berbilang tahun yang menjanjikan untuk bekerjasama pada versi tersuai cip Snapdragon XR Qualcomm untuk “peta jalan masa hadapan produk Quest” dan “peranti lain,” sebagai Mark Zuckerberg meletakkannya.

Walaupun, dalam beberapa cara, langkah itu adalah perniagaan seperti biasa — Quest 2 dikuasakan oleh cipset Snapdragon XR2 — ia boleh memberikan gambaran tentang kompromi Meta kerana ia menghadapi kemerosotan dalam hasil dan cuba mengekalkan perbelanjaan yang semakin meningkat bagi projek metaverse Mark dalam kawalan .

Apa yang ditunjukkan oleh perjanjian Qualcomm ialah set kepala Meta yang akan datang, yang dilaporkan termasuk set kepala mewah dengan nama kod Cambria dan kemudian, versi baharu set kepala Quest yang lebih murahtidak akan berjalan pada silikon rekaan Meta yang disesuaikan sepenuhnya.

Ini walaupun syarikat bersaing seperti epal, Amazondan Google membuat keputusan produk sekitar reka bentuk cip tersuai seperti M2, Graviton3 dan Tensor — dan fakta bahawa Meta mempunyai pasukan yang berdedikasi untuk melakukan perkara yang sama sejak 2018. Siaran akhbar ini mengatakan cip akan “disesuaikan” untuk keperluan Meta. Namun, kami tidak tahu berapa banyak ruang yang boleh diletakkan di antara peranti “premium”nya dan perkakasan pengeluar lain yang sesuai dengan Reka bentuk rujukan Snapdragon XR Qualcomm.

Dalam bulan April, The Verge dilaporkan bahawa pekerja Meta bekerja dengan fabrik semikonduktor — syarikat yang sebenarnya menghasilkan cip fizikal — untuk membuat cip tersuai untuk set kepala ARnya yang belum diumumkan. Pada bulan yang sama, Maklumat dilaporkan bahawa beberapa usaha Meta untuk mencipta cip tersuai telah menemui halangan, mendorongnya untuk menggunakan cip Qualcomm untuk cermin mata pintar Ray-Bay generasi kedua dan bukannya silikonnya sendiri.

Reka bentuk rujukan Qualcomm untuk cermin mata pintar berwayar dan tanpa wayar
Qualcomm

Tyler Yee, jurucakap Meta, berkata bahawa syarikat itu tidak membincangkan butiran tentang bagaimana pelan hala tujunya telah berkembang dan tidak akan mengulas mengenai sebarang rancangan khusus yang mungkin ada untuk cip tersuai untuk produk Quest. Walau bagaimanapun, Yee telah berkongsi kenyataan mengenai “pendekatan umum syarikat kepada silikon tersuai,” mengatakan bahawa Meta tidak percaya pada “pendekatan satu saiz untuk semua” untuk teknologi yang menjanakan peranti masa depannya.

“Mungkin terdapat situasi di mana kami menggunakan silikon di luar rak atau bekerjasama dengan rakan kongsi industri mengenai penyesuaian, sambil turut meneroka penyelesaian silikon novel kami sendiri. Mungkin juga terdapat senario di mana kami menggunakan penyelesaian rakan kongsi dan tersuai dalam produk yang sama,” katanya. “Ini semua tentang melakukan apa yang diperlukan untuk mencipta pengalaman metaverse terbaik yang mungkin.”

Latar belakang kepada semua ini adalah sebuah syarikat yang menghadapi banyak tekanan. Pendapatan Meta mempunyai dicelup buat kali pertama (terima kasih sebahagiannya kepada Perubahan Apple kepada cara apl dibenarkan menjejak pengguna), dan Zuckerberg dengan jelas menyatakan rancangan untuk menimbulkan kepanasan kepada pekerja sambil mengakui, “Saya rasa sesetengah daripada anda mungkin hanya mengatakan bahawa tempat ini bukan untuk anda. Dan pilihan diri itu tidak mengapa bagi saya.” Pada masa yang sama, dia membuat pertaruhan besar-besaran pada metaverse — syarikat itu berbelanja, dan kalah, berbilion dolar setahun pada projek itu, yang termasuk set kepala AR dan VR.

Ia adalah permainan bertaruh tinggi yang Meta mungkin mahu bermain sedekat mungkin dengan dada. Tetapi buat masa ini, nampaknya pelanggan perkakasan mengakses Metaverse Zuckerberg dengan (jika mereka akan melakukannya sama sekalibukannya sekadar bermain Pukul Saber) akan kekal dikuasakan oleh cip orang lain.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Perjanjian cip Meta dengan Qualcomm mungkin mencerminkan cita-cita VRnya yang tidak direalisasikan


Check out our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/