Perkara masih belum “kembali kepada normal”, tetapi harga GPU semakin menurun

Besarkan / RTX 3080 Ti.

Sam Machkovech

Harga kad grafik kekal melambung tinggi berbanding beberapa tahun lalu, tetapi berita baiknya ialah keadaan akhirnya kelihatan menjadi lebih baik secara konsisten dan tidak lebih buruk.

Untuk mengukur ini, Jarred Walton di Perkakasan Tom dan penganalisis Jon Peddie mengumpulkan data tentang harga GPU semasa dan sejarah. Satu-satunya kad moden yang secara konsisten menjejaki hampir dengan harga runcit yang dicadangkan pengeluarnya sebanyak $199 ialah AMD Radeon RX 6500 XT yang disemak secara kasar, yang kini dijual pada purata $220, menurut data Peddie, dan $237 menurut Walton. Tetapi secara keseluruhan, harga turun jauh dari puncak 2021 mereka.

Data daripada Jon Peddie dari Graphic Speak, membandingkan harga semasa dan harga puncak untuk segelintir GPU generasi semasa. Ambil perhatian bahawa RTX 3050 dan RTX 6500 XT dilancarkan pada awal 2022; harga mereka tidak pernah melambung seperti beberapa model yang lebih tinggi.

Data daripada Jon Peddie dari Graphic Speak, membandingkan harga semasa dan harga puncak untuk segelintir GPU generasi semasa. Ambil perhatian bahawa RTX 3050 dan RTX 6500 XT dilancarkan pada awal 2022; harga mereka tidak pernah melambung seperti beberapa model yang lebih tinggi.

Harga untuk RTX 3080 Nvidia menunjukkan kedudukan pasaran sekarang—kad itu dijual pada harga purata antara $1,200 dan $1,300, dan anda boleh membeli beberapa model di tapak runcit seperti Newegg serendah $1,000. Kos masih jauh meningkat daripada MSRP kad sebanyak $699, tetapi ia turun hampir satu pertiga daripada harga puncaknya sebanyak $1,800.

Sesiapa sahaja yang telah mengikuti situasi ini boleh menamakan faktor yang menyebabkan harga GPU melonjak pada mulanya. Produk baharu seperti siri RTX 3000 menjanjikan peningkatan prestasi berbanding generasi sebelumnya, sama seperti konsol permainan generasi akan datang memacu kemajuan baharu dalam enjin permainan dan kesetiaan grafik. Faktor-faktor biasa itu bertembung dengan masalah rantaian bekalan, kekurangan cip, dan ledakan perlombongan mata wang kripto untuk meningkatkan permintaan. Permintaan yang meningkat juga menarik scalper, yang memburukkan keadaan keseluruhan.

Peddie secara khusus menyalahkan scalper, pelombong mata wang kripto dan peruncit untuk kenaikan harga terbesar, bukannya kekurangan cip atau isu rantaian bekalan. Beliau menyatakan bahawa kos kad grafik kendiri (atau “AIB,” untuk “papan tambahan”) “meningkatkan harga sekurang-kurangnya 2x, mungkin 3x, berbanding GPU komputer riba PC.” Dalam erti kata lain, pelombong dan scalper tidak membeli komputer riba permainan secara beramai-ramai hanya untuk menggunakannya untuk melombong atau menjualnya semula, dan tidak terdapat herotan permintaan tersebut, bekalan komputer riba permainan dan penetapan harga tidaklah seteruk GPU desktop yang berdiri sendiri. . Memandangkan keuntungan mata wang kripto telah menurun (dan kerana beberapa syiling seperti ethereum bersedia untuk meninggalkan perlombongan GPU sepenuhnya), harga untuk GPU kendiri tersebut telah surut secara beransur-ansur.

Kekurangan atau tidak, teknologi yang menjanakan GPU ini masih berjalan di latar belakang— ketiga-tiga syarikat GPU utama dikatakan merancang pelancaran GPU pada tahun ini. Intel telah pun telah dirakamkan mengenai GPU Arka khususnya, yang akan tiba pada musim panas ini. milik Nvidia GPU siri RTX 4000 yang haus kuasa juga dilaporkan akan datang tahun ini, begitu juga Kad RDNA 3-powered Radeon 7000-siri AMD.

Dan pelancaran GPU baharu membawa bersamanya sekumpulan soalan baharu: Adakah MSRP untuk kad baharu akan meningkat kerana orang ramai sudah terbiasa membayar lebih untuk GPU? Adakah model generasi semasa akan kekal pada harga yang lebih rendah atau beransur-ansur pudar untuk mendorong pengguna kepada produk yang lebih baharu? Adakah pengguna masih berminat untuk membeli kad “gen terakhir” atau adakah mereka akan memutuskan untuk memilih model yang lebih baharu? Harga GPU mungkin akan turun, tetapi kami boleh menjangkakan ia akan kekal tidak dapat diramalkan untuk masa hadapan yang boleh dijangka.

We would love to give thanks to the writer of this article for this awesome web content

Perkara masih belum “kembali kepada normal”, tetapi harga GPU semakin menurun


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/