Perkara yang Dijangkakan di WWDC 2022: iOS 16, macOS 13, watchOS 9 dan Mac yang Mungkin Baharu

Persidangan Pembangun Seluruh Dunia Apple yang ke-33 akan bermula pada hari Isnin, 6 Jun jam 10:00 pagi Seperti acara 2020 dan 2021, ia akan diadakan dalam kapasiti digital sahaja, jadi ia adalah percuma untuk semua pembangun di seluruh dunia untuk menghadirinya.

Acara utama akan memberi kami pandangan pertama kami pada kemas kini sistem pengendalian baharu, termasuk iOS 16iPadOS 16, macOS 13, tvOS 16 dan watchOS 9, serta khabar angin mencadangkan kita boleh melihat beberapa perkakasan baharu. Semua yang kami dengar tentang acara tahun ini digariskan di bawah.

iOS 16

Kebanyakan khabar angin tentang ‌iOS 16‌ tidak jelas, jadi kami tahu sedikit tentang kemas kini sistem pengendalian pada masa ini. Pada tahun-tahun yang lalu, versi baharu iOS telah bocor lebih awal dan telah memberi kita gambaran tentang set ciri yang akan datang, tetapi itu tidak berlaku pada tahun ini.

Yang berkata, kita ada mendengar beberapa khabar angin tentang apa yang diharapkan, dengan banyak maklumat yang diperoleh daripada Bloomberg‘s Mark Gurmanyang mempunyai sumber yang boleh dipercayai dengan maklumat tentang rancangan Apple.

Ciri-ciri Baharu yang dikhabarkan

 • Skrin Kunci yang dirombak dengan kertas dinding yang mempunyai “keupayaan seperti widget.”
 • Akan ada peningkatan “ketara” pada pemberitahuan, walaupun kami tidak mengetahui butiran khusus.
 • Apl Messages dengan “fungsi seperti rangkaian sosial” dengan fokus khusus pada mesej audio.
 • Apl kesihatan dengan fungsi pengesanan tidur yang diperluaskan dan pengurusan ubat. Apple sedang mengusahakan alat yang membolehkan pengguna mengimbas botol pil mereka ke dalam apl, serta terdapat ciri kesihatan wanita baharu yang dijangkakan.
 • Apl Apple segar sedang dalam kerja-kerja, tanpa maklumat yang lebih khusus.
 • Apple juga sedang mengusahakan “cara baharu interaksi sistem,” tetapi tidak begitu jelas maksudnya.
 • Jenis senaman Fitness+ baharu.
 • Muzik Apple aplikasi klasik dengan antara muka berdasarkan Primephonic, aplikasi yang diperoleh Apple pada 2021.

Kemungkinan Ciri Berdasarkan Khabar angin iPhone 14

 • Paparan sentiasa dihidupkan untuk iPhone 14 Pro dan Pro Max (tidak akan datang sehingga September).
 • Antara muka bar status yang mungkin dirombak untuk ‌iPhone 14 Pro‌ dan Pro Max untuk menampung reka bentuk tebuk lubang dan pil yang dijangka menggantikan takuk pada peranti tersebut.
 • The iPhone 14 model dijangka mendapat ciri pengesanan kemalangan kereta, yang akan mendail perkhidmatan kecemasan secara automatik apabila perlanggaran dikesan. Ini memerlukan kefungsian ‌iOS 16‌ baharu.
 • Apple juga mungkin menambah ciri kecemasan berasaskan satelit pada model ‌iPhone 14‌, yang akan disokong dalam ‌iOS 16‌. Ciri ini membolehkan iPhone menghantar teks dalam situasi kecemasan apabila tiada liputan selular dan melaporkan kecemasan utama apabila liputan tidak tersedia.
 • ‌iOS 16‌ boleh termasuk sokongan untuk ciri beli sekarang, bayar kemudian untuk Apple Pay bahawa Apple sedang membangun.
 • Begitu juga, ia boleh memperkenalkan sokongan untuk program langganan perkakasan yang akan membolehkan pelanggan membayar yuran bulanan untuk iPhone, iPadatau Mac.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkara yang kami jangkakan dalam ‌iOS 16‌, kami mempunyai pusingan khusus iOS 16.

iPadOS 16

iPadOS 16 akan mendapat banyak ciri baharu yang diperkenalkan dalam ‌iOS 16‌, tetapi Apple juga sedang mengusahakan fungsi tambahan yang khusus untuk ‌iPad‌.

Dengan iPadOS 16, Apple menyasarkan untuk membuat ‌iPad‌ berkelakuan lebih seperti komputer riba daripada telefon pintar, dan perisian ‌iPad‌ baharu akan menjadi salah satu kemas kini terbesar yang diumumkan di WWDC.

Kemas kini ini akan menampilkan antara muka berbilang tugas yang direka bentuk semula yang memudahkan untuk bertukar-tukar antara tugas dan melihat apl yang dibuka, serta ia akan membolehkan pengguna mengubah saiz tetingkap. Apple juga bercadang untuk melaksanakan cara baharu untuk pengguna berurusan dengan berbilang apl serentak, dalam apa yang kelihatan seperti pengalaman berbilang tugas seperti Mac.

macOS 13

Kami tidak tahu banyak tentang set ciri yang datang ke ‌macOS 13‌, kerana terdapat sedikit kebocoran. Dikhabarkan akan menampilkan antara muka Keutamaan Sistem yang dibaik pulih yang akan membawanya lebih selaras dengan apl Tetapan pada ‌iPhone‌ dan ‌iPad‌, dengan kemas kini untuk menyertakan tetapan individu yang dianjurkan oleh aplikasi.

mockup teks macos 13
Apple juga dijangka merombak beberapa apl lalai, supaya kami dapat melihat penambahbaikan pada Mesej, Mel, Safari dan banyak lagi. Mesej khususnya dikhabarkan akan mendapat fungsi seperti rangkaian sosial dengan penambahbaikan pada mesej audio. Itu khabar angin ‌iOS 16‌, tetapi Messages biasanya mempunyai pariti ciri merentas platform.

Bagi penamaan, ‌macOS 13‌ boleh menjadi macOS Mammoth, berdasarkan pemfailan tanda dagangan Apple. Apple kembali pada tahun 2013 tanda dagangan berdaftar untuk banyak mercu tanda California dan Mammoth ialah yang paling lama disimpan aktif, walaupun statusnya tidak diketahui pada masa ini dan Apple pada masa lalu telah memilih beberapa nama yang tidak pernah ada dalam senarai itu, jadi penamaan tidak pasti.

watchOS 9

watchOS 9 akan mempunyai beberapa kemas kini yang memberi kesan kepada operasi dan navigasi harian pada peranti yang dipakai di pergelangan tangan.

 • Mod penjimatan kuasa dikemas kini yang membolehkan penggunaan apl dan ciri sambil mengurangkan penggunaan bateri.
 • Ciri pengesanan fibrilasi atrium diperluas dengan “beban” tambahan, aka kekerapan seseorang berada dalam keadaan fibrilasi atrium sepanjang tempoh masa.
 • Peningkatan kesihatan dan pengesanan aktiviti.
 • Lebih banyak jenis senaman.
 • Metrik tambahan untuk menjalankan senaman.
 • Muat semula untuk muka jam yang sedia ada.

tvOS 16

tvOS tidak selalunya mendapat banyak ciri baharu seperti kemas kini sistem pengendalian lain, dan kami tidak tahu banyak tentang tvOS 16, tetapi dikhabarkan akan menyertakan ikatan rumah pintar baharu. Anda mungkin boleh melakukan lebih banyak lagi dengan produk rumah pintar anda melalui Apple TV berikutan pelancaran kemas kini.

Kemungkinan Perkakasan

Beberapa acara WWDC yang lalu telah memberi tumpuan semata-mata pada perisian dan tidak memasukkan pengumuman perkakasan, jadi masih belum jelas sama ada kita akan melihat sebarang perkakasan yang diumumkan pada acara tahun ini. Jika kami berbuat demikian, peranti yang disenaraikan di bawah adalah calon yang paling berkemungkinan.

MacBook Air

Jika Apple merancang untuk memperkenalkan Mac baharu pada acara itu, MacBook Air ialah peranti kita berkemungkinan melihatmengikut Bloomberg‌Mark Gurman‌. Apple dilaporkan “bertujuan” untuk memperkenalkan ‌MacBook Air‌ pada acara itu, tetapi isu rantaian bekalan berkaitan COVID di China boleh menghalang Apple daripada berbuat demikian.

macbook air bulat olok-olok kuning
‌MacBook Air‌ generasi akan datang dijangka menampilkan keseluruhan reka bentuk baik pulih dengan bentuk seperti MacBook Pro yang menghilangkan badan tirus. Ia akan menjadi lebih nipis dan lebih ringan, dan ia dijangka datang dalam pelbagai warna, termasuk kelabu angkasa, perak, warna champagne dan biru. ‌MacBook Air‌ dijangka menampilkan bezel putih pudar yang nipis dan papan kekunci putih pudar yang sepadan, dan saiznya mungkin sekitar 13.6 inci.

‌MacBook Air‌ mungkin akan dilengkapi dengan generasi akan datang M2 cip, yang dijangka menampilkan bilangan teras pengkomputeran yang sama dengan M1 (lapan), tetapi ia akan termasuk peningkatan kelajuan yang menjadikannya lebih pantas sedikit. Ia juga dikhabarkan mempunyai grafik yang lebih baik dengan sembilan atau 10 teras GPU, meningkat daripada tujuh atau lapan dalam ‌M1‌ ‌MacBook Air‌ semasa.

Cip ‌M2‌ akan menjadi peningkatan pertama kepada cip siri M1 yang telah digunakan oleh Apple dalam peranti silikon Apple setakat ini. Walaupun banyak khabar angin telah mencadangkan ‌MacBook Air‌ akan menampilkan cip ‌M2‌, penganalisis Apple Ming-Chi Kuo percaya bahawa Apple boleh memberi tumpuan kepada reka bentuk semula dan bukannya teknologi cip baharu.

Beliau berkata proses fabrikasi TSMC N3 dan N4P generasi akan datang akan tidak bersedia untuk pengeluaran besar-besaran sehingga 2023, jadi Apple hanya akan dapat memperkenalkan kemas kini berulang yang dijangka menggunakan cip N5P yang sama yang digunakan untuk A15 dan ‌M1‌.

Lebih lanjut mengenai ‌MacBook Air‌ generasi akan datang ditemui dalam panduan MacBook Air 2022 kami.

Mac Pro

Kembali pada 2019, modular yang direka bentuk semula Mac Pro telah dipamerkan di WWDC menjelang pelancarannya lewat 2019, dan ada kemungkinan kita boleh melihat pelancaran yang serupa tahun ini.

macproback
Ketua kejuruteraan perkakasan Apple John Ternus disahkan pada acara musim bunga bahawa terdapat versi silikon Apple bagi ‌Mac Pro‌ dalam kerja-kerja, dan ia dijangka akan datang pada satu ketika pada 2022.

Apple mungkin boleh memberi kami pratonton kecil ‌Mac Pro‌ menjelang pelancaran yang akan datang pada akhir tahun ini.

Khabar angin mencadangkan ‌Mac Pro‌ akan menampilkan cip yang lebih berkuasa daripada cip M1 Ultra digunakan dalam Studio Mac. Ia dijangka menampilkan sehingga 40 teras CPU dan 128 teras grafik, yang akan menjadikannya dua kali lebih kuat daripada ‌M1 Ultra‌.

Apple boleh memperkenalkan pengganti ‌M1 Ultra‌ yang sebenarnya dua cip Ultra M1 disambungkan bersama, kerana ‌M1 Ultra‌ itu sendiri pada asasnya adalah dua cip M1 Maks kerepek. Jika itu yang berlaku, cip ‌Mac Pro‌ yang akan datang akan menjadi empat kali lebih kuat daripada ‌M1 Max‌.

Alat dengar AR/VR?

Terdapat khabar angin tahun lepas bahawa alat dengar AR/VR Apple yang telah lama dikhabarkan boleh melihat pengenalan pada Persidangan Pembangun Seluruh Dunia 2022, tetapi nampaknya perkara itu tidak akan berlaku.

ciri mockup set kepala realiti campuran epal
Bloomberg‌Mark Gurman‌ dan penganalisis Apple ‌Ming-Chi Kuo‌ telah berkata bahawa alat dengar itu hanya belum bersedia untuk diperkenalkan pada masa ini, kerana Apple masih mempunyai masalah untuk bersenam. Kuo percaya bahawa Apple akan melancarkan set kepala pada tahun 2023, dan Gurman telah berkata bahawa Apple tidak mempunyai rancangan untuk “pengumuman penuh” set kepala itu di WWDC.

Yang berkata, tanda dagangan untuk “realityOS,” sistem pengendalian untuk set kepala, telah ditemui baru-baru inidan ia menampilkan tarikh akhir tarikh pemfailan asing pada 8 Jun 2022. Itu adalah keperluan undang-undang, dan nampaknya tarikh itu tidak berkaitan dengan WWDC dan merupakan kebetulan.

Liputan MacRumors

Apple merancang untuk menstrim langsung ucaptama WWDC di tapak webnya, aplikasi ‌Apple TV‌ dan YouTube, tetapi bagi mereka yang tidak dapat menonton, kami akan membuat liputan acara itu di MacRumors.com dan melalui Akaun Twitter MacRumorsLive.

Kami juga akan mendapat liputan mendalam tentang semua pengumuman Apple sepanjang minggu ini dan seterusnya semasa kami menguji perisian baharu.We would like to say thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Perkara yang Dijangkakan di WWDC 2022: iOS 16, macOS 13, watchOS 9 dan Mac yang Mungkin Baharu


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/