Perkhidmatan Penstriman Muzik manakah yang mempunyai Kualiti Audio Terbaik?

Olga Miltsova / Shutterstock.com

Tidal HiFi Plus mempunyai kualiti audio terbaik, diikuti oleh Amazon Music Unlimited dan audio tanpa kehilangan Apple Music.

Terdapat banyak perkhidmatan muzik penstriman untuk dipilih, tetapi mereka tidak semuanya dicipta sama. Kualiti audio ialah satu kawasan yang boleh berbeza jauh. Jadi yang mana satu bunyi yang terbaik? Mari kita ketahui.

Secara amnya, penstriman muzik melalui internet bermakna ia tidak akan berbunyi sebaik media fizikal atau fail audio tempatan. Audio berkualiti tinggi memerlukan lebih banyak data. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkhidmatan yang menawarkan muzik penstriman berkualiti tinggi.

Apakah Maksud Semua Nombor Ini?

Semasa anda membaca artikel ini, anda akan melihat beberapa unit berbeza digunakan. Yang utama ialah “kbps” (kilobit sesaat), ditambah dengan “bit” dan “kHz” (kilohertz). Inilah yang anda perlu tahu.

  • Kbps: “Kadar bit” fail audio. Ia adalah konsep yang serupa dengan peleraian video—semakin tinggi bilangannya, lagi bagus bunyinya. Kbps kebanyakannya digunakan sebagai metrik untuk fail audio termampat biasa.
  • 24bit: Kedalaman bit jenis fail tanpa kerugian (AAC, ALAC, FLAC, MQA, dll) dan jenis fail tidak dimampatkan (WAV). Ini mengukur julat dinamik fail. Semakin tinggi bilangannya, semakin banyak kedalaman yang ada. Anda boleh mendengarnya dengan lebih senyap tanpa kehilangan butiran.
  • kHz: Ini mengukur kadar pensampelan untuk jenis fail lossy, lossless dan tidak dimampatkan. Pada asasnya, ia memberitahu anda berapa banyak sampel audio yang diambil sesaat. Nombor yang lebih tinggi tidak sentiasa lebih baik, tetapi ia biasanya petanda yang baik.

BERKAITAN: Apa Itu Audio Lossless?

Tidal HiFi Plus: 9216 kbps

Logo pasang surut.

Pasang surut ke tempat kejadian pada tahun 2014, dan ia merupakan salah satu perkhidmatan penstriman pertama yang memberi penekanan besar pada kualiti audio. Ia masih merupakan salah satu perkhidmatan terbaik jika anda mementingkan kualiti audio.

Terdapat tiga peringkat Tidal, dua daripadanya menawarkan audio berkualiti tinggi. Pelan “Tidal HiFi” adalah yang terbaik untuk kebanyakan orang. Ia menyediakan audio sehingga kualiti CD, yang bersamaan dengan 1411kbps. Langkah di atas ialah pelan “Tidal HiFi Plus”, yang menambahkan audio tanpa kehilangan “Tidal Masters” yang meningkat kepada 24bit / 192kHz, 9216 kbps. Tidal menyokong AAC, ALAC, FLAC, MQA.

Kualiti tinggi tambahan itu datang pada harga—Tidal HiFi Plus ialah $19.99 sebulan.

Amazon Music Unlimited: 3730 kbps

logo muzik amazon

Pilihan yang lebih berpatutan untuk audio berkualiti tinggi ialah Amazon Music Unlimited. Ia $10 sebulan atau $9 jika anda seorang pelanggan Perdana. Prime Unlimited menggunakan FLAC untuk audio resolusi tinggi, yang keluar sehingga 24bit/192kHz. Untuk kualiti yang terbaik, cari trek berlabel “Ultra HD.”

Majoriti lagu beresolusi tinggi dilabelkan “Definisi Tinggi”, yang naik sehingga 1411kbps. Satu kelebihan Music Unlimited berbanding beberapa yang lain ialah apl desktop juga mampu memainkan audio berkualiti tinggi sehingga 3730 kbps. Anda bukan sahaja terhad kepada telefon anda.

Apple Music (Lossless): 1411 kbps

Muzik Apple

Apple Music ialah pilihan tidur jika anda mencari audio berkualiti tinggi yang tidak memerlukan kos yang tinggi. Audio tanpa rugi boleh didayakan pada pelan standard $10 sebulan. Apple menggunakan codec proprietari sendiri (ALAC) dan AAC untuk strim kualiti CD.

Terdapat beberapa kaveat jika anda mahukan kualiti audio terbaik daripada Apple Music. Pertama, apl desktop dihadkan pada 256 kbps sahaja. Kedua, audio tanpa kehilangan hanya berfungsi melalui fon kepala berwayar. Jika anda memenuhi keperluan, anda akan menikmati kualiti 24bit/192kHz.

Bagaimana dengan Spotify HiFi?

logo spotify

Anda mungkin perasan salah satu nama terbesar dalam penstriman muzik belum disebut lagi. Spotify PremiumTetapan kualiti audio tertinggi hanya meningkat kepada 320 kbps. Bagaimanapun, pada awal 2021, syarikat itu mengumumkan “Spotify HiFi.”

Sehingga Oktober 2022, Spotify HiFi masih belum dilancarkan. Apabila ia berlaku, Spotify mendakwa ia akan “menyampaikan muzik dalam format audio tanpa kehilangan kualiti CD ke peranti anda dan pembesar suara yang didayakan Spotify Connect.” Itu biasanya bermaksud 1411 kbps dan 24bit/192kHz.

Spotify tidak berkongsi sama ada ini akan disertakan untuk pelanggan Premium atau jika ia memerlukan pelan baharu. Walau apa pun, peneraju dalam penstriman muzik ketinggalan dalam bidang ini.

BERKAITAN: Cara Mendapat Manfaat Terbaik daripada Spotify Premium

We wish to thank the writer of this article for this awesome material

Perkhidmatan Penstriman Muzik manakah yang mempunyai Kualiti Audio Terbaik?


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/