Persona 5 Fanzine Kucar-kacir Selepas Penganjur Utama Didakwa menggelapkan $20,000

Joker, Panther, Skull, dan Morgana bergambar dari bayang-bayang.

Imej: Atlus

Malam tadi, pasukan kreatif di sebalik ciptaan peminat yang sangat dinanti-nantikan Persona 5 zine antologi mengumumkan bahawa ketua projeknya telah mengaku membelanjakan $27,600 CAD (kira-kira $21,300 USD) daripada dana zine untuk “kegunaan peribadi”. Wang itu pada asalnya bertujuan untuk mencetak dan menghantar seni dan barangan tidak rasmi kepada pelanggan. Salah seorang artis fanzine itu mendakwa bahawa penganjur utama, yang mengikuti Ree, membelanjakan dana yang diseleweng untuk bermain Kesan Genshin.

Masa pertunjukan ialah zine tidak rasmi yang memaparkan watak Joker dan Crow daripada RPG popular Atlus Persona 5. Sebagai tindak balas kepada dakwaan penyelewengan, lima kakitangan projek yang masih ada telah mengeluarkan Ree daripada pasukan moderator (yang bermaksud “pasukan pengurusan” dalam dunia zine). Bagaimanapun, mereka berkata bahawa mereka tidak boleh mengambil tindakan undang-undang, seperti semua Masa pertunjukan dana prapesanan telah diproses melalui akaun peribadi Ree, dan pasukan itu tidak pernah menandatangani kontrak dengannya. Mod berhasrat untuk menganjurkan pengumpulan dana untuk memenuhi prapesanan yang belum selesai.

Kotaku sampai kepada kakitangan Masa pertunjukanyang enggan mengulas. Kotaku juga menghubungi Ree, tetapi tidak mendapat respons pada masa penerbitan.

Fanzine itu mendakwa Ree berbohong kepada ahli pasukannya dan tangkapan skrin palsu selama berbulan-bulan, menyembunyikan bukti penyelewengan kewangan. Walau bagaimanapun, projek itu telah mengalami masalah untuk seketika.

Pada bulan Januari, Masa pertunjukan tweet bahawa moderator penghantarannya ada dijangkiti coronavirustetapi komen di bawah tweet ditunjuk bahawa pelanggan tidak menerima komunikasi telus mengenai status penghantaran zine selama berbulan-bulan.

Pada 2 Mei, Ree berundur dari pesanan penghantaran, tetapi mengekalkan kawalan tunggal ke atas kewangan projek. Pereka grafik Aryll mengakui kebimbangan pelanggan tentang keadaan kewangan zine, dan Masa pertunjukan mengeluarkan hamparan kewangannya sehari kemudian. Sehingga 15 Mei, projek itu telah mengambil hampir $90,000 CAD (~$69,600 USD).

Selepas berita mengenai dakwaan penyelewengan itu muncul semalam, Zubatzo, salah seorang artis halaman penyumbang zine, tweet bahawa moderator telah mempercayai Ree kerana sebelum ini beliau telah menyederhanakan lima projek zine yang berjaya. Dalam tweet yang kini dilindungi, dia mendakwa, berdasarkan mesej yang dihantar Ree kepada moderator lain, bahawa Ree telah membelanjakan dana itu untuk Kesan Genshin dan makanan bawa pulang.

Kotaku tidak dapat mengesahkan tuntutan ini secara bebas, tetapi Ree memberitahu GamesRadar bahawa dia membelanjakan wang itu Genshin dan perkara seperti barang mewah, zine dan bil harian. Walau apa pun, sebutan mengenai RPG mudah alih HoYoverse yang dilanda smash telah bermula perbincangan yang ketara mengenai bahaya permainan gacha. Beberapa Pengguna Twitter mempunyai ditunjuk bahawa secara matematik tidak mungkin untuk membelanjakan keseluruhan jumlah yang diselewengkan Genshindan yang lain telah menyalahkan jeneral tidak profesionalisme dan kekurangan bantuan dalam projek zine.

Inilah yang kami lakukan tahu: Projek zine yang dihasilkan oleh peminat seperti Masa pertunjukan adalah usaha kreatif yang berisiko. Undang-undang IP bermaksud itu syarikat boleh membuat keputusan untuk menyaman artis yang mencipta kandungan peminat, terutamanya jika kandungan tersebut dijual atau sebaliknya menghasilkan pendapatan. Risiko lebih tinggi untuk artis aneh yang ingin mencipta kandungan LGBTQ yang menampilkan watak rasmi.

Persekitaran kelabu dari segi undang-undang komuniti peminat boleh memupuk ekspresi kreatif, tetapi ini juga bermakna pencipta biasanya tidak menandatangani kontrak yang boleh dikuatkuasakan dengan satu sama lain. Dan pelanggan tidak mempunyai cara yang mudah apabila barang dagangan yang dijanjikan tidak dihantar selama berbulan-bulan. Oleh itu, kita boleh melihat Masa pertunjukan insiden, sebahagiannya, sebagai hasil yang dikesali tentang bagaimana komuniti peminat dipaksa oleh syarikat media pemegang IP untuk pada dasarnya beroperasi dalam bayang-bayang.

Menurut kenyataannya, Masa pertunjukanmoderator yang tinggal bercakap dengan seorang peguam pada 22 Jun, tetapi diberitahu bahawa mereka tidak boleh meneruskan tindakan undang-undang terhadap Ree. The Masa pertunjukan pasukan berjanji untuk menyediakan lembaran kewangan baharu semasa mereka cuba mengumpul dana pos untuk memenuhi baki prapesanan.We would like to thank the writer of this post for this incredible content

Persona 5 Fanzine Kucar-kacir Selepas Penganjur Utama Didakwa menggelapkan $20,000


Our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/