Pixel 5 Google adalah yang terakhir seumpamanya

Dari semasa ke semasa, saya akan mengambil peranti rawak daripada tepi meninjau almari dan menghabiskan satu atau dua minggu dengannya. Ia kebanyakannya kerana rasa ingin tahu secara rawak dan demi membandingkan produk “lama” dengan yang terkini dan terhebat. Terbaharu, saya tertarik dengan Pixel 5 Google. Jadi saya memberikannya tetapan semula kilang, mengemas kini telefon kepada Android 12 dan telah menggunakannya sebagai pemandu harian saya sejak beberapa hari lalu.

Pengalaman itu hebat. Saya mempunyai tangan yang sangat besar — ​​iPhone 13 Pro Max tidak kelihatan tidak sesuai di dalamnya — dan saya lebih suka skrin besar, jadi saya rasa saya tidak boleh beralih sepenuhnya kepada Pixel 5. Tetapi ia sangat bagus telefon “kecil” (mengikut piawaian 2022) yang saya pasti pernah tergoda. Pixel 5 memudahkan untuk melakukan apa sahaja yang saya perlukan dengan sebelah tangan. Pemproses julat pertengahannya berprestasi lebih baik berbanding sebelum ini pada Android 12, dan telefon ini masih kelihatan unik di sebelah pesaing.

Di atas segala-galanya, saya telah berasa kecewa kerana Google menyerah pada gaya dan saiz Pixel 5 selepas hanya setahun. Telefon terkecil dalam barisan syarikat pada masa ini ialah Pixel 5a, yang mempunyai paparan 6.3 inci. Untuk kreditnya, Google mengecilkan sedikit perkara dengan 6A yang akan datang. Tetapi dengan model siri A, anda melepaskan kebaikan seperti paparan 90Hz dan pengecasan tanpa wayar. Dengan cara itu, Pixel 5 mungkin yang terakhir seumpamanya dalam barisan Google. Begitu banyak untuk bezel yang sekata juga.

Pixel 5 lebih kecil daripada Pixel 5A dan 6A — dengan lebih banyak perkakasan premium untuk but.
Imej: Google

Saya kini mendapati diri saya berharap bahawa Google akan mengekalkan 5 sebagai produk gaya “iPhone SE” yang dipertingkatkan dengan peningkatan perkakasan setiap beberapa tahun – tanpa kehilangan apa yang menjadikannya bagus. Mari kita bincangkan beberapa kekuatan Pixel 5.

Reka bentuk dan bahan: Paparan OLED 6-inci Pixel 5 dikelilingi oleh bezel nipis dan simetri yang sangat membantu dalam menjadikan telefon selesa dan boleh digunakan dalam satu tangan. Dan salutan “bio resin” bertekstur pada badan 5 menghasilkan rasa yang unik dan cengkaman yang meyakinkan apabila anda memegangnya sepanjang hari. Rocker volum berkongsi tekstur ini, manakala butang kuasa adalah logam berkilat — menjadikannya mudah untuk membezakan antara kedua-duanya dengan sentuhan. Disebabkan rasa dan saiznya yang boleh di tapak tangan, Pixel 5 ialah salah satu daripada telefon yang boleh digunakan tanpa bekas tanpa menimbulkan banyak kebimbangan.

Sebelum Google menggunakan reka bentuk “sandwic kaca” biasa dengan Pixel 6 dan 6 Pro, model terdahulu dalam siri ini sering menggunakan bahan dan tekstur tersendiri yang membantu telefon menonjol. Dengan Piksel 2, ia adalah cangkerang belakang hampir kasar model hitam itu. The Piksel 4 mempunyai rel sisi yang mencengkam. Tetapi selepas resin bio 5 — saya masih peminat tegar jalur warna hijau Sorta Sage dengan kemasan ini — Google memilih untuk rasa tangan yang lebih asas dengan perdana tahun lepas.

Butang kuasa adalah kosong dan bukannya mempunyai warna pop

Kemasan bio resin Pixel 5 memberikan rasa unik di tangan.
Foto oleh Amelia Holowaty Krales / The Verge

Skrin yang lebih baik: Panel OLED Pixel 6 mungkin kelihatan baik berdasarkan tera pertama. Tetapi secara jujur, ia biasa-biasa saja. Terdapat banyak benang di Reddit yang mengadu tentang isu keseragaman, warna hijau yang tidak sedap dipandang pada tahap kecerahan yang lebih rendah dan ketidaksempurnaan lain. Panel LPTO Pixel 6 Pro yang cantik tidak mempamerkan masalah ini, jadi jelas bahawa Google menyelesaikannya dengan harga yang lebih rendah sebagai sebahagian daripada mencapai harga $599 6.

Malah skrin Pixel 5 nampaknya mempunyai kualiti yang lebih tinggi sedikit kepada saya berbanding skrin 6 yang menggantikannya. Kedua-duanya adalah paparan 90Hz, tetapi titik putih 5, keseragaman dan imej keseluruhan adalah sedikit lebih bagus pada mata saya. Ini kadangkala boleh berpunca daripada perbezaan antara unit individu, tetapi saya berharap dapat melihat dengan lebih baik daripada Pixel 7.

Penderia cap jari belakang Pixel Imprint: Saya masih kecewa kerana pembuat telefon memutuskan secara serentak untuk memindahkan pembaca cap jari dari belakang telefon, di mana jari telunjuk anda selalunya diletakkan secara semula jadi semasa memegangnya, ke bawah paparan. Pengimbas Pixel Imprint Google mungkin yang terpantas dan paling konsisten dalam keseluruhan ekosistem Android, dan, baiklah, katakan saja penderia dalam skrin pada Pixel 6 dan 6 Pro tidak pernah menyamainya — walaupun selepas Google meningkatkan prestasi melalui kemas kini perisian .

Prestasi kamera yang konsisten: Google menghabiskan beberapa tahun mengoptimumkan fotografi pengiraannya untuk kamera utama 12 megapiksel yang dikongsi oleh Pixel 5 dan pendahulunya. Walaupun ia tidak mempunyai julat dinamik Pixel 6 / 6 Pro dan tidak menawarkan ciri seperti Real Tone atau Magic Eraser, Pixel 5 ialah penembak yang konsisten. Anda tahu perkara yang akan anda perolehi, yang tidak selalu boleh dikatakan mengenai barisan Pixel 6. Saya tidak suka latar belakang yang kelihatan tidak menyenangkan yang kadangkala anda dapat daripada penderia 6 yang lebih besar, tetapi ini adalah sesuatu yang Google pasti akan bertambah baik.

Pixel 5 Google adalah yang terakhir seumpamanya

Pixel 6A tidak lama lagi akan menjadi telefon terkecil Google.
Imej: Google

Pixel 5 tidak sempurna

Walaupun saya kebanyakannya berpuas hati dengan prestasi lancar dan responsif umum Pixel 5 pada Android 12, masih terdapat keadaan di mana pemproses Snapdragon 765G julat pertengahan mencecah dinding dan terperangkap. Tangkap foto, dan kelewatan yang mengecewakan semasa telefon memproses tangkapan kekal hadir. 5 juga boleh digantung jika anda terlalu bercita-cita tinggi dengan multitasking.

Walaupun saya dijual pada rupa dan rasa Pixel 5, jaminan kualiti perkakasan Google bukanlah yang terbaik. Banyak unit ada sedikit jurang antara paparan dan badan. Selepas keluaran telefon, syarikat itu berkata jurang itu tidak perlu dibimbangkan — tetapi ia adalah jenis butiran kecil yang saya rasa menjengkelkan.

Dan kemudian ada pembesar suara bawah skrin yang mengerikan ituyang masih berbunyi nyaring dalam kebanyakan kes walaupun selepas Google cuba memperbaikinya dengan tetapan “bunyi mudah suai”.. Bezel simetri itu tidak datang tanpa pertukaran.

Tetapi walaupun dengan kelemahan tersebut diambil kira, masih terdapat sesuatu yang istimewa tentang telefon ini. Saya hampir membeli satu daripada Woot, iaitu menjual Pixel 5s baharu yang belum dibuka pada harga $450. Nampaknya Google mesti terjumpa beberapa inventori tambahan di gudang di suatu tempat. Dengan iPhone mini Apple dikhabarkan akan dipotong daripada barisan iPhone 14 yang akan datang, nampaknya telefon kecil sedang dalam perjalanan keluar (sekali lagi). Itu menjadikan ini masa yang menarik untuk dibeli. Satu-satunya asterisk yang perlu dipertimbangkan dalam kes Google ialah sokongan perisian untuk Pixel 5 akan berakhir pada Oktober 2023.

Tetapi mungkin pada masa itu, Google akan memperkenalkan semula Pixel kecil yang tidak kedekut pada ciri perkakasan dan tidak begitu hambar mengambil adik-beradiknya yang lebih besar.We wish to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Pixel 5 Google adalah yang terakhir seumpamanya


You can find our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/