PlayStation Plus baharu Sony menjadikan permainan retro sebagai pilihan yang mahal

Sony baru sahaja mengumumkannya peringkat langganan PlayStation Plus baharu, yang akan tersedia lewat tahun ini, dan dengan tahap “Tambahan” dan “Premium” baharu, anda akan mendapat akses kepada katalog belakang banyak permainan PlayStation. Walau bagaimanapun, jika anda ingin bermain permainan PS3, PS2, PS1 dan PSP klasik, anda perlu membayar untuk “Premium”, pilihan yang paling mahal, bermakna Sony menyertai Nintendo dalam meletakkan beberapa permainan lamanya di belakang yang tertinggi. -langganan kos.

Menggunakan langganan untuk mengakses permainan klasik bukanlah perkara baharu untuk Sony. Selama bertahun-tahun, syarikat itu telah menawarkan akses kepada permainan PS4, PS3, dan PS2 sebagai sebahagian daripada PlayStation Now, yang merupakan perkhidmatan langganan yang berasingan sepenuhnya daripada PlayStation Plus. Tetapi daripada menggunakan guncangan Plus untuk membawa lebih banyak permainan ke peringkat standard, Sony sebaliknya telah memutuskan untuk menggunakan permainan klasik sebagai lobak merah untuk menggalakkan pemain melanggan Premium, yang akan berharga $17.99 sebulan, $49.99 selama tiga bulan, atau $119.99 setiap tahun. Yuran tahunan itu pada asasnya ialah apa yang anda gunakan untuk membayar untuk melanggan satu tahun Plus dan Now — walaupun jika anda pelanggan Now, Sony mengatakan anda akan berhijrah ke Plus Premium baharu.

Nintendo mempunyai strategi harga berperingkat yang serupa dengan perkhidmatan Nintendo Switch Onlinenya. Langganan itu dilancarkan pada September 2018 dengan akses kepada segelintir permainan NESdan hampir setahun kemudian, Nintendo menambah permainan SNES — dan semuanya tersedia untuk harga yang agak rendah iaitu $3.99 sebulan, $7.99 untuk tiga bulan, atau $19.99 untuk satu tahun. Tetapi jika anda ingin bermain permainan N64 atau Sega Genesis pilihan Nintendo pada Suis anda, anda perlu membayar $49.99, kos yang lebih daripada dua kali ganda keahlian tahunan individu standard, untuk sepanjang tahun Pek Pengembangan.

Microsoft, sebaliknya, telah mengambil pendekatan yang berbeza dengan perpustakaan Game Passnya. Dengan Xbox Game Pass, anda boleh memainkan tajuk Microsoft yang sama pada Xbox anda sama ada anda membayar untuk peringkat terendah $9.99 sebulan Game Pass atau yang lebih mahal $14.99 sebulan Xbox Game Pass Ultimate. Microsoft juga telah melabur banyak ke dalam keserasian ke belakangbermakna anda masih boleh mengakses dan bermain banyak permainan Xbox lama di Xbox Series X / S tanpa memerlukan langganan.

Memburukkan lagi potensi kekecewaan dengan pendekatan Sony ialah syarikat itu agak mengenepikan kepentingan katalog belakangnya pada masa lalu. Inilah bos PlayStation Jim Ryan dalam temu bual 2017 dengan Masa:

“Apabila kami telah mencuba keserasian ke belakang, saya boleh katakan ia adalah salah satu ciri yang banyak diminta, tetapi sebenarnya tidak banyak digunakan. Itu, dan saya berada di a Gran Turismo acara baru-baru ini di mana mereka mempunyai permainan PS1, PS2, PS3 dan PS4, dan permainan PS1 dan PS2, mereka kelihatan kuno, seperti mengapa ada orang bermain ini?”

Ryan mengakui dia mungkin lebih jelas pada tahun 2021 Axios temuduga:

“Maksud yang saya cuba sampaikan – jelas tidak begitu baik – ialah betapa hebatnya versi PS4 kelihatan dan sejauh mana siri itu telah berkembang. Saya pastinya tidak cuba untuk tidak menghormati warisan kami.”

Tetapi ulasan 2017 masih menyengat — terutamanya apabila anda mempertimbangkan betapa berkesannya banyak permainan PlayStation, seperti Pepejal Gear Logam siri, Jak & Daxterdan Bayangan Colossustelah ke sejarah permainan video.

Walaupun banyak permainan PlayStation yang lebih lama telah dikuasai semula atau dibawa ke platform lain, ia masih bagus untuk memainkannya seperti rupa asalnya. Dan manakala PS5 adalah serasi ke belakang dengan hampir setiap permainan PS4, satu-satunya cara untuk bermain permainan PS3 dan PS2 pada konsol terbaharu Sony ialah melalui perkhidmatan PlayStation Now semasa keluar dan tidak lama lagi melalui PlayStation Plus yang disemak semula.

Yang berkata, langganan memang menawarkan cara yang mudah untuk mengekalkan permainan retro yang mungkin sukar dicari. Dengan beberapa kedai permainan digital tutup dan perkakasan menjadi usang, langganan ialah satu cara untuk menjadikan permainan lama boleh diakses. Tetapi Sony – dan Nintendo – nampaknya bergerak ke arah membuat permainan retro sahaja tersedia melalui langganan dan meletakkan beberapa di belakang peringkat paling mahal. Dan untuk PlayStation 5 dan Switch, tidak ada cara untuk membeli permainan lama satu demi satu, seperti dengan Konsol Maya Nintendo.

Sony belum berkongsi permainan retro yang akan disertakan dengan PlayStation Plus Premium, jadi pada masa ini kami tidak tahu perkara yang mungkin anda perolehi jika anda merancang untuk mengetepikan wang tunai untuk langganan yang lebih mahal. Walau bagaimanapun, syarikat itu menjanjikan bahawa “sehingga 340” permainan akan tersedia pada peringkat Premium – jumlah yang jauh lebih besar daripada yang boleh anda mainkan di Nintendo Switch Online. Pilihan Premium itu juga akan menyertakan beberapa permainan PS1 dan PSP, yang tidak terdapat pada PlayStation Now pada masa ini.

Walaupun kos yang lebih tinggi, saya teruja untuk melihat beberapa permainan PlayStation klasik, terima kasih kepada peringkat Premium baharu. Tetapi saya harap ada cara untuk memainkannya pada PS5 saya dan bukannya mengeluarkan wang tunai tambahan selain daripada apa yang telah saya bayar untuk PlayStation Plus – atau Sony menawarkan beberapa dalam peringkat standard.

We want to give thanks to the author of this post for this outstanding web content

PlayStation Plus baharu Sony menjadikan permainan retro sebagai pilihan yang mahal


We have our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/