PlayStation Plus Kehilangan Hampir 2 Juta Pelanggan Bulan Selepas Pelancaran Semula

Logo d-pad kuning PlayStation Plus.

Imej: Sony

Jun Sony pelancaran semula PlayStation Plus nampaknya ia tidak berjalan sepenuhnya seperti yang dirancang. Di gergasi Jepun laporan kewangan terkini, ia menunjukkan bahawa sejak Plus dilancarkan, ia kehilangan 1.9 juta pelanggan antara Julai dan September tahun ini. CFO Sony, Hiroki Totoki berkata, “tidak ada momentum yang hebat.” Walaupun begitu, syarikat itu pada masa yang sama menyaksikan peningkatan 10% dalam hasil.

Sebagai perasan oleh VGC, laporan itu mendedahkan bahawa nombor langganan PlayStation Plus sebenarnya jatuh berikutan pelancaran semula yang digembar-gemburkan, yang menyaksikan angka itu menurun daripada 47.3 juta kepada 45.4 juta. Itu adalah angka yang jelas masih sihat, hampir dua kali ganda yang boleh dibanggakan oleh Microsoft untuk Game Pass, tetapi pastinya bukan apa yang diharapkan oleh Sony memandangkan sifat perkhidmatan langganan yang sangat baik.

Pelancaran semula PlayStation Plus sememangnya bukan tawaran yang mudah untuk dihuraikan. Menambahkan tiga peringkat yang bertindih, dengan sedikit kekeliruan di kalangan bakal pelanggan mengenai peringkat mana yang memberikan akses kepada era permainan yang mana, dapat difahami bahawa semua bunyi promosi yang dibuat pada bulan Jun akan berfungsi untuk mengingatkan ramai orang tentang wang yang keluar daripada akaun mereka setiap bulan. Memandangkan mereka kemudiannya perlu memahami versi perkhidmatan baharu yang mereka mahukan, masuk akal bahawa mereka yang tidak menggunakannya dalam masa yang lama akan membatalkannya.

Apa yang lebih mengejutkan ialah tawaran yang dibut semula, dengan beratus-ratus permainan PlayStation klasik tersedia untuk subtitle, tidak menarik penonton baharu yang ketara. Keazaman Sony untuk tidak memasukkan gelaran pihak pertama yang baharu, tetapi sebaliknya mengenakan bayaran $70 yang mencabar untuk mereka, boleh menangguhkan ramai yang melihat Game Pass pergi sepenuhnya ke arah yang bertentangan.

Angka ini mengikuti arah aliran yang telah dilihat sejak musim luruh 2021, apabila nombor pelanggan mula menuju ke arah yang salah. Musim panas lalu, Plus mempunyai 48 juta pelanggan, menurun kepada 47.4 juta menjelang musim sejuk. Nampaknya trend itu berterusan walaupun pelancaran semula, dengan jumlahnya kini turun 2.6 juta sejak kemuncak tahun lepas.

Walau bagaimanapun, mungkin terima kasih kepada peringkat yang lebih mahal yang ditawarkan sekarang, jumlah hasil yang dibawa oleh Sony sebenarnya meningkat. Ia meningkat 10%, kepada ¥116 bilion ($788 juta), iaitu sebagai VGC menunjukkan, bermakna mereka kini menjana lebih banyak wang bagi setiap pelanggan, walaupun kiraan semakin berkurangan. Walaupun, sekiranya aliran ini berterusan, itu tidak akan berfungsi lebih lama lagi.

Ditanya mengenai angka ini melalui panggilan pendapatan, CFO Hiroki Totoki (melalui VGCterjemahannya) berkata dia percaya ini disebabkan gabungan orang yang kembali ke luar semula selepas wabak yang paling teruk, dan penurunan bilangan permainan pihak ketiga dan jualan PlayStation 4. Beliau menambah, “Pada suku kedua kami memperbaharui perkhidmatan kami dan tidak ada momentum yang hebat secara keseluruhan,” sebelum meletakkan beberapa kesalahan pada kekurangan perbelanjaan iklan “agresif”.

Totoki seterusnya memberitahu pelabur bahawa “gelaran yang sangat bagus” seharusnya membantu mengubah keadaan, di samping promosi yang lebih baik. “Kami fikir kami boleh pulih,” katanya menyimpulkan.

The angka terakhir dilaporkan untuk Game Pass adalah 25 juta pelanggan pada Januari tahun ini, meningkat daripada 18 juta setahun sebelumnya. Jadi, sementara Microsoft masih jauh di belakang Sony, ia sangat menjadi arah aliran dalam arah yang bertentangan.

We want to thank the author of this write-up for this awesome material

PlayStation Plus Kehilangan Hampir 2 Juta Pelanggan Bulan Selepas Pelancaran Semula


Check out our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/