PlayStation Plus telah kehilangan hampir 2 juta pelanggan sejak ia dirombak | VGC

PlayStation Pelanggan Plus telah menurun hampir 2 juta pengguna sejak perkhidmatan yang dirombak itu dilancarkan pada bulan Jun.

Itu menurut Sonyanggaran pelanggan terkini, yang diterbitkan pada hari Selasa sebagai sebahagian daripada keputusan kewangan TK2022 S2nya – suku penuh pertama sejak ia melancarkan PS Plus yang diperbaharui.

Walaupun terdapat rombakan, pelanggan PS Plus merosot untuk suku ketiga berturut-turut. Jumlah pelanggan berjumlah 45.4 juta bagi tiga bulan berakhir 30 September 2022, turun daripada 47.3 juta pada suku sebelumnya.

Pengguna aktif bulanan (MAU) PlayStation Network juga turun dalam tempoh tiga bulan pada 102 juta, susut daripada 104 juta tahun sebelumnya dan 103 juta pada suku sebelumnya. Ini nampaknya merupakan angka MAU terendah Sony sejak ia mula melaporkan data ini pada awal 2020.

God of War Ragnarok – Video Pameran PlayStation

Walau bagaimanapun, walaupun terdapat penurunan dalam pelanggan, hasil perkhidmatan Rangkaian Sony – yang merangkumi PS Plus dan pengiklanan – sebenarnya meningkat sebanyak 10%, daripada ¥106 bilion kepada ¥116 bilion.

Ini bermakna bahagian permainan Sony menjana lebih banyak wang bagi setiap pelanggan berbanding sebelum ini, yang berpotensi mencerminkan pengambilan peringkat langganan yang lebih mahal yang diperkenalkan oleh PS Plus.

Ditanya mengenai penurunan dalam panggilan pendapatan pada hari Selasa (diterjemahkan oleh VGC), CFO Sony Hiroki Totoki menyalahkan penurunan permainan pihak ketiga dan PlayStation 4 jualan dan ‘lebih ramai orang pergi ke luar rumah’.

Pejabat eksekutif itu berkata beliau menjangkakan bilangan pelanggan akan pulih pada suku berikutnya syarikat, sebahagiannya disebabkan oleh kesan daripada Call of Duty: Modern Warfare 2 dan Dewa Perang Ragnarök.

“Terdapat bilangan ahli PlayStation Plus yang semakin berkurangan,” katanya. “Bagaimanapun, pada suku kedua kami memperbaharui perkhidmatan kami dan tidak ada momentum yang hebat secara keseluruhan. Selain itu, kami tidak membuat promosi yang agresif pada suku kedua.

PlayStation Plus telah kehilangan hampir 2 juta pelanggan sejak ia dirombak
Angka Rangkaian PlayStation dikongsi oleh Sony pada hari Selasa.

“Oleh itu, pada masa hadapan kami akan mempunyai lebih banyak penembusan pada PS5 dan kami akan mempunyai gelaran yang sangat baik. Di samping itu, kami dapat membuat promosi yang lebih baik dan kami fikir kami mampu pulih.”

Beliau menambah dalam jawapan kepada pelabur lain mengenai angka PS Plus: “Lebih ramai orang kini keluar, dan kami masih belum keluar daripada kitaran negatif. Jualan PS4 dan perisian pihak ketiga juga agak lembap, dan jualan tajuk katalog juga telah menurun.

“Selain itu, penglibatan PS5 agak tinggi, jadi pada Q3 kami menjangkakan pemulihan. Kami mempunyai gelaran yang kuat daripada pihak pertama, dan kami mempunyai beberapa kesan bermusim. Jadi, pada S3 kami dapat melihat sedikit pemulihan daripada trend kemerosotan – itulah jangkaan kami.”

Kemas kini

Sony telah menerbitkan kenyataan tambahan mengenai penurunan dalam pelanggan PS Plus, mendakwa bahawa ia dipengaruhi oleh “penurunan yang lebih besar dalam penglibatan pengguna dalam kalangan pengguna PlayStation 4 (PS4) daripada yang dijangkakan”.

“Bilangan akaun pelanggan PlayStation Plus pada akhir September menurun 4% dari akhir Jun kepada 45.4 juta akaun. Kami melihat bahawa penurunan ini disebabkan oleh penurunan yang lebih besar dalam penglibatan pengguna dalam kalangan pengguna PlayStation 4 (PS4) daripada yang dijangkakan.

“Sebaliknya, nisbah pelanggan PS Plus di kalangan PlayStation 5 Pengguna (PS5) kekal pada tahap yang jauh lebih tinggi daripada PS4. Kami meletakkan lebih banyak usaha untuk mempercepatkan penembusan perkakasan PS5 untuk memulihkan penglibatan pengguna ini pada masa hadapan.”

PlayStation Plus telah kehilangan hampir 2 juta pelanggan sejak ia dirombak
Angka PS Plus dan MAU Sony untuk empat tahun yang lalu.

Mengenai subjek keluaran pihak ketiga yang besar, Sony merujuk Call of Duty: Modern Warfare 2 dan berkata ia mempunyai “pelepasan yang baik”, oleh itu “untuk suku ketiga kami mempunyai jangkaan yang sangat tinggi.”

Minggu lepas Sony dituntut Peperangan moden 2 ialah pelancaran PlayStation Store terbesar yang pernah ada untuk permainan Call of Duty, termasuk prapesanan dan jualan hari pertama.

Perkhidmatan PlayStation Plus yang dirombak dilancarkan pada bulan Jun dengan penambahan peringkat premium, yang menambah perpustakaan ratusan permainan moden dan klasik.

Sony dikaitkan sebelum ini angka pengguna dan pelanggan yang merosot kepada rangsangan yang diberikan oleh sekatan tinggal di rumah semasa wabak. Berbanding dengan pra-pandemik (S3 FY19), pelanggan PS Plus telah meningkat lebih 6 juta.