Presiden Square Enix mengulangi keinginan untuk membuat ‘bermain untuk mendapatkan’ permainan blockchain | VGC

Square Enix presiden Yosuke Matsuda telah mengulangi hasratnya untuk penerbit Final Fantasy mencipta permainan blockchain ‘bermain untuk mendapatkan’.

Dalam temu bual baru dengan Yahoo Jepuneksekutif itu berkata beliau percaya bahawa hanya memberi tumpuan kepada permainan tradisional akan menjadi “tidak mencukupi” untuk syarikat itu ke hadapan, dan menerangkan visinya untuk tajuk di mana pengguna akan mencipta kandungan dan diberi ganjaran untuk kerja mereka (Matsuda sebelum ini berkata Square Enix boleh mencipta mata wang kriptonya sendiri).

“Pada masa hadapan, kami ingin mencuba tangan kami dalam menyediakan ‘kandungan permainan autonomi’,” kata presiden itu kepada Yahoo.

“Sehingga kini, dalam kebanyakan permainan, kami menyediakan kandungan sebagai produk siap dan pemain memainkan kandungan itu. Bagaimanapun, terdapat sebilangan pemain di dunia yang ingin menyumbang untuk menjadikan permainan lebih menarik, dengan mencipta tetapan dan cara bermain baharu.”

Beliau menambah: “Pada masa akan datang, kami mahu menggunakan kuasa mereka ini untuk mencipta permainan yang akan terus berkembang.

“Jika, daripada bergantung pada muhibah, kami juga boleh memberikan insentif kepada mereka yang menyumbang kepada pembangunan dengan menggunakan teknologi seperti blockchain, terdapat kemungkinan kandungan yang inovatif dan menarik boleh dicipta daripada idea pengguna.”

Matsuda sebelum ini dikritik oleh sesetengah pihak dalam industri permainan kerana surat Tahun Baru di mana dia menyatakan keghairahan syarikat terhadap trend baru muncul dan komited untuk membuat permainan blockchain dan NFT.

Dalam surat itu, presiden berkata beliau percaya bahawa permainan blockchain “mempunyai potensi untuk membolehkan pertumbuhan permainan yang berterusan” dengan menolak konsep “bermain untuk mendapatkan”.

Pejabat eksekutif itu seterusnya mencadangkan bahawa keupayaan untuk pengguna memperoleh pendapatan daripada ciptaan digital mereka dalam permainan boleh menggiatkan semula kandungan yang dijana pengguna, dan mendakwa kekurangan insentif telah mengehadkan penciptaan pengguna sebelum ini.

“Saya sedar bahawa sesetengah orang yang ‘bermain untuk berseronok’ dan yang kini membentuk majoriti pemain telah menyuarakan tempahan mereka terhadap trend baharu ini, dan boleh difahami begitu,” tulisnya.

“Bagaimanapun, saya percaya bahawa akan ada sebilangan orang yang bermotivasi untuk ‘bermain untuk menyumbang,’ yang saya maksudkan untuk membantu menjadikan permainan lebih menarik.”

Presiden Square Enix mengulangi keinginan untuk membuat permainan blockchain'bermain untuk mendapatkan'

Surat presiden itu telah dikritik oleh banyak pengulas industri, termasuk pereka permainan dan perunding Brand Sheffield, yang menulis: “Di antara semua kekasaran keseluruhan surat ini, malah petikan ini, apa yang membuatkan saya mendapat idea bahawa orang yang bermain permainan untuk berseronok. hanya ‘pada masa ini’ majoriti, dan implikasi bahawa mengubah ini adalah idea yang baik”.

Veteran pembangunan permainan Shahid Ahmad menambah: “Kami sudah mempunyai isu kelayakan di kalangan ramai pemain, dan saya berpendapat bahawa tingkah laku organisasi besar telah menjadi faktor dalam peralihan itu. Itu akan mempercepatkan dan menjadi hodoh jika org besar kemudian cuba mengubah pemain mereka menjadi Turki Mekanikal untuk metaverses utopia mereka”.

Walau bagaimanapun, pada masa surat Matsuda tercetus lonjakan lapan peratus dalam harga saham Square Enix – peningkatan terbesar sehari sejak Ogos lalu.