Projek sains global memautkan telefon Android dengan satelit untuk memperbaik ramalan cuaca

Mengumpul data satelit untuk penyelidikan adalah usaha kumpulan terima kasih kepada aplikasi yang dibangunkan untuk pengguna Android ini. Camaliot ialah kempen yang dibiayai oleh Agensi Angkasa Eropah, dan projek pertamanya memfokuskan pada menjadikan pemilik telefon pintar di seluruh dunia sebahagian daripada projek yang boleh membantu memperbaik ramalan cuaca dengan menggunakan penerima GPS telefon anda.

The Aplikasi Camaliot berfungsi pada peranti yang sedang berjalan Android versi 7.0 atau kemudian yang menyokong navigasi satelit. Cara navigasi satelit berfungsi, telefon atau penerima lain mencari isyarat daripada rangkaian satelit yang mengekalkan orbit tetap. Satelit menghantar mesej dengan masa dan lokasinya, dan sebaik sahaja ia diterima, telefon mencatat tempoh masa yang diambil untuk setiap mesej tiba, kemudian gunakan data tersebut untuk mengetahui di mana ia berada di Bumi.

Penyelidik berpendapat bahawa mereka boleh menggunakan isyarat satelit untuk mendapatkan lebih banyak maklumat tentang atmosfera. Sebagai contoh, jumlah wap air di atmosfera boleh mempengaruhi cara isyarat satelit bergerak melalui udara ke sesuatu seperti telefon.

Aplikasi ini mengumpulkan maklumat untuk mengesan kekuatan isyarat, jarak antara satelit dan telefon yang digunakan, dan fasa pembawa satelit, mengikut Soalan Lazim Camaliot. Dengan data yang mencukupi yang dikumpul dari seluruh dunia, penyelidik boleh secara teori menggabungkannya dengan bacaan cuaca sedia ada untuk mengukur aliran wap air jangka panjang. Mereka berharap gunakan data tersebut untuk memaklumkan model ramalan cuaca dengan pembelajaran mesin. Mereka juga boleh menjejaki perubahan dalam ionosfera Bumi — bahagian atmosfera berhampiran angkasa. Mencipta ramalan ionosfera yang lebih baik mungkin relevan dalam menjejak cuaca angkasa dan akhirnya boleh menjadikan Sistem Satelit Navigasi Global (GNSS) lebih tepat dengan mengambil kira peristiwa seperti ribut geomagnet.

Camaliot akhirnya boleh berkembang untuk memasukkan lebih banyak percubaan untuk mengumpul data secara besar-besaran menggunakan penderia yang terdapat dalam peranti rumah yang bersambung “Internet Perkara”. “Kami mengambil inspirasi daripada inisiatif SETI@Home yang terkenal, di mana komputer riba rumah membantu mencari tanda-tanda kehidupan luar angkasa.” Vicente Navarro, seorang jurutera navigasi ESA, berkata dalam kenyataan akhbar.

Pengguna apl boleh membandingkan ukuran mereka dengan pengguna Android yang lain
Imej: Camaliot

Projek ini bertujuan untuk mengumpulkan maklumat dari seluruh dunia — dan dari beberapa buruj satelit yang berbeza. Terdapat beberapa buruj Sistem Satelit Navigasi Global (GNSS) yang berbeza seperti Sistem Kedudukan Global AS (GPS), GLONASS Rusia, China Beidouatau Galileo dari EU. Jepun dan India juga mengendalikan buruj serantau yang lebih kecil. An Pesanan FCC pada tahun 2018 membenarkan lebih banyak peranti menggunakan isyarat GPS dan Galileo bersama-sama untuk meningkatkan ketepatan lokasi.

Walaupun telefon Android yang lebih lama boleh mengambil bahagian dalam projek ini, projek Camaliot menyenaraikan lebih daripada 50 model yang lebih baharu dengan penerima dwi-frekuensi, yang boleh menarik dua isyarat GNSS secara serentak dengan frekuensi satelit yang berbeza. Telefon yang disahkan mengandungi penerima dwi-frekuensi termasuk Google Pixel 4a, Samsung Galaxy S21, Galaxy S21 Ultra — kebanyakannya yang mempunyai cipset Qualcomm Snapdragon 5G mewah.

Navarro mengatakan bahawa “gabungan penerima telefon pintar dwi-jalur Galileo dan sokongan Android untuk rakaman data mentah GNSS” bekerjasama untuk meningkatkan kemungkinan jumlah data yang boleh dikumpulkan semata-mata daripada orang yang menggunakan telefon pintar mereka.

1648334570 464 Projek sains global memautkan telefon Android dengan satelit untuk memperbaik

Camaliot hanya tersedia untuk pengguna Android
Imej: Camaliot

Penggunaan teknologi di rumah daripada peserta luar untuk penerokaan saintifik terus berkembang apabila peranti harian merangkumi lebih banyak kuasa pemprosesan dan keupayaan penderiaan yang lebih baik. Selain projek SETI yang terkenal dan percubaan serupa seperti Lipat@Rumah, kaedah lain telah dimasukkan NASA meminta orang ramai menggunakan telefon mereka untuk mengambil gambar awan atau pokokdan apl sains seperti iNaturalist yang mendokumentasikan tingkah laku haiwan semasa gerhana matahariatau mengesan spesies haiwan yang berbeza.

Cara menggunakan Camaliot

Begini cara anda boleh mula menggunakan apl Camaliot pada telefon Android anda selepas itu memuat turunnya daripada Google Play:

  1. Pilih “mulakan pengelogan” dan letakkan telefon anda di kawasan dengan pemandangan langit yang cerah untuk mula mengelog data
  2. Sebaik sahaja anda telah mengukur mengikut keinginan anda, pilih “berhenti mengelog”
  3. Kemudian, muat naik sesi anda ke pelayan dan ulangi proses dari semasa ke semasa untuk mengumpul lebih banyak data. Anda juga boleh memadamkan fail log yang disimpan secara tempatan pada langkah ini.

Selain dapat melihat ukuran anda sendiri terhadap orang lain yang terkumpul dari semasa ke semasa, anda juga boleh melihat papan pendahulu yang menunjukkan sesi pengelogan yang dilakukan oleh peserta lain. Akhirnya, maklumat yang dikumpul untuk kajian akan tersedia dalam portal yang berasingan.

Bagi pengguna berdaftar, kata laluan, nama pengguna, alamat e-mel dan bilangan ukuran mereka akan disimpan dalam pangkalan data Camaliot, tetapi mereka tidak akan digunakan dalam penerbitan dan produk selepas kajian, menurut Dasar privasi Camaliot. Secara khusus, Camaliot mengatakan bahawa keperluan untuk data peribadi yang luas adalah untuk tujuan saintifik dan pemantauan alam sekitar dan keperluannya untuk memproses data adalah “perlu untuk melaksanakan tugas yang dijalankan demi kepentingan awam, iaitu untuk menjalankan kajian saintifik ini. ”

Peserta yang berdaftar juga akan dimasukkan ke dalam kumpulan untuk peluang memenangi hadiah seperti telefon Android dwi-frekuensi dan baucar Amazon. Kempen ini akan aktif sehingga 30 Jun.

We would love to give thanks to the author of this short article for this awesome web content

Projek sains global memautkan telefon Android dengan satelit untuk memperbaik ramalan cuaca


Check out our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/