Rasa Cuphead’s Delicious Last Course adalah mencabar dan memuaskan seperti biasa

Cuphead peminat telah menunggu selama lima tahun untuk pengembangan permainan, Kursus Terakhir Yang Sedap, dan akhirnya hampir tiba. Alat tambah akan dikeluarkan pada bulan Jun di semua platform. Salah satu bos baharu pengembangan, Mortimer Freeze, membawa cabaran baharu dan sistem permainan baharu Cupheadgaya keseronokan lari dan senapang, dan Polygon baru-baru ini meluangkan masa sejam untuk cuba menjatuhkannya di acara praktikal.

Mortimer Freeze ialah bos tiga fasa yang telah kami lihat secara ringkas dalam bentuk pertamanya dalam Cuphead DLC treler pengumuman tarikh keluaran pada penghujung tahun 2022. Kami melihat fasa kedua dan ketiga bos semasa Strim langsung Pesta Permainan Musim Panas 2022. Pada acara Summer Game Fest Play Days di Los Angeles, saya memutuskan untuk melawan bos sehingga saya berjaya mengatasinya, yang mengambil berpuluh-puluh percubaan sepanjang kira-kira 45 minit.

Untuk pertarungan, saya mengawal Cik Chalice, Cupheadwatak DLC baharu. Dia membawa beberapa kebolehan baharu ke meja berbanding dengan Cuphead dan Mugman: Dia mempunyai mata tambahan HP, lompatan berganda yang wujud yang bebas dari menangkis dan guling mengelak, serta dashnya boleh bertindak sebagai parry apabila anda menyambung dengan merah jambu objek. Kebolehan ini memberikannya kelebihan berbanding watak asal permainan, menjadikannya lebih mudah untuk mengalahkan musuh yang sukar.

Walau bagaimanapun, bermain sebagai Cik Chalice bukanlah butang kemenangan automatik; kebolehannya akan mengambil masa untuk dikuasai — terutamanya dodge roll, yang memerlukan menekan butang dash sambil menahan kayu kawalan. Itu tidak begitu mudah untuk dilakukan dalam kepanasan pertempuran, tetapi bingkai kebal yang disediakannya akan menjadikannya berbaloi untuk digunakan dalam repertoir anda.

Pertarungan Mortimer Freeze nampaknya direka untuk mempamerkan pukulan mengelak dan parry pintas Cik Chalice. Dalam bentuk pertama, Mortimer terbang di atas kepalanya sebagai ahli sihir, melempar kad Tarot, menjatuhkan minion berais, dan menghempas tanah dengan seekor ikan besar dari atas. Makhluk ais kecil yang diturunkannya amat sukar untuk dielakkan, kerana trajektori mereka tidak dapat diramalkan. Cuba untuk melompat keluar dari jalan mereka menyebabkan saya terbunuh berkali-kali sehingga saya belajar menggunakan gulung mengelak Cik Chalice untuk mengelak daripada menerima kerosakan daripada mereka. Sementara itu, menggunakan parry dash beliau untuk mendapatkan tenaga Super Art daripada kad Tarot merah jambu yang bergerak perlahan berasa memuaskan.

Dalam fasa dua, Mortimer mengambil bentuk makhluk ala Salji Keji dengan baldi di kepalanya. Dia bergolek dari satu sisi skrin ke sisi yang lain, kadang-kadang berhenti selepas satu gulungan, kadang-kadang mengikat tiga bersama-sama, sering melancarkan ke udara untuk gulungan terakhir. Akibatnya, percubaan untuk melompat ke atasnya terbukti tidak bijak, kerana sukar untuk meramalkan bila dia akan meluncur ke udara dan bukannya berguling di atas tanah.

Bentuk manusia salji mempunyai beberapa serangan maut lain juga. Apabila ia berubah menjadi peti sejuk, ia meludahkan ketulan ais yang pecah dan melantun ke sekeliling selepas terkena tanah, mencipta beberapa peluru untuk dielakkan. Ia juga melepaskan popsikel terbang yang membelai anda keluar dari langit semasa serangan berikutnya, menambah kekacauan yang sudah cukup besar dalam pertarungan. Dan bos secara berkala memanggil beberapa bilah tajam yang meletus keluar dari salji. Apabila mereka tiba pada masa yang sama saya mengelak popsikel terbang, saya sering menerima satu atau dua kerosakan.

Imej: Studio MDHR

Saya mengambil berpuluh-puluh percubaan untuk sampai ke fasa tiga, dan apabila saya akhirnya melakukannya, saya mendapati ia adalah bentuk yang paling mencabar lagi. Mortimer menjadi kepingan salji terbang gergasi dan arena itu menatal ke atas ke langit, dengan tanah jatuh dari bawah Cik Chalice. Saya terpaksa melompat dengan pantas ke satu set platform terapung yang berputar dengan pantas dalam bulatan, menjadikan medan pertempuran itu khianat dan membawa maut.

Dalam bentuk kepingan salji, bos melempar baldi dari satu sisi skrin ke sisi yang lain. Sebaik sahaja mereka menghentak dinding, mereka menumpahkan bulan sabit kecil yang melantun semula merentasi arena. Mortimer juga menghantar bola mata elektrik terbang di sekeliling bilik, bergerak bertentangan dengan pelantar terapung. Mata menangkap beberapa letupan tenaga menegak sebelum kembali kepada bos, menjadikannya amat sukar untuk mengelak daripada menerima kerosakan. Bentuk kepingan salji juga memanggil kon ais krim tajam yang membentuk bulatan di sekeliling platform anda sebelum bergerak ke arah tengah dan bertemu di tengah-tengah skrin.

Nasib baik, kebolehan lain Cik Chalice membuat berurusan dengan borang ini sedikit lebih mudah diurus. Beralih kepada Chaser Gun penggantinya, yang menyalakan bintang hijau yang melekat pada bos tidak kira ke mana arah yang saya hadapi, menjadikannya lebih mudah untuk menumpukan perhatian pada mengelakkan pelurunya yang tidak dapat diramalkan sambil melompat di sekitar pelantar salji yang bergerak pantas. (Serangan ini bukan perkara baru kepada DLC.) Selain itu, saya membiasakan diri untuk menyimpan Seni Super Ms. Chalice, pancaran cahaya menegak yang sangat merosakkan yang terbentang di atas dan di bawahnya, untuk fasa ketiga dan paling sukar Mortimer Freeze. .

Selepas berpuluh-puluh percubaan, saya mengaku kalah dan tidak dapat menewaskan bos walaupun kami berusaha sedaya upaya. Itulah, sehingga akhir acara, apabila saya mengintip Cuphead stesen kosong dan tidak terjaga. Sambil memandang sekeliling, saya duduk dan berazam untuk terus mencuba sehingga penjaga gerai atau keselamatan menghalau kami keluar. Selepas beberapa dozen lagi percubaan, termasuk satu kekalahan teruk yang sangat sempit, saya menjerit kuat, akhirnya saya menghantar Mortimer Freeze mengemas. Boleh diramalkan, ia adalah perkara paling menggembirakan yang saya lakukan sepanjang hari.

Cuphead: Kursus Terakhir Yang Sedap akan datang ke Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows PC (melalui Steam dan GOG), dan Xbox One dengan harga $7.99.

We would love to say thanks to the writer of this post for this outstanding material

Rasa Cuphead’s Delicious Last Course adalah mencabar dan memuaskan seperti biasa


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/