Remaja Chicago hampir menjadi BUTA selepas periuk coklat mendidih meletup di mukanya

Seorang pelajar berusia 19 tahun nyaris buta selepas periuk coklat mendidih meletup di mukanya.

Samantha D’Aprile, dari Chicago, Illinois, telah membakar biskut bersama ibunya pada Disember 2021 apabila periuk itu pecah ketika dia membongkok di atasnya, melancarkan coklat panas mendidih dan serpihan kaca ke matanya.

Dia bergegas ke bilik air dan menyimbah air ke mukanya, tetapi matanya dengan cepat menjadi bengkak dan kelopak matanya tertutup rapat. Mereka kekal tertutup selama lima hari, dengan doktor mengatakan kerosakan itu sangat teruk seolah-olah seseorang telah mengambil ‘pisau cukur’ kepada mereka.

Tetapi Cik D’Aprile, yang mempunyai penglihatan sempurna sebelum kemalangan, kini telah pulih ‘keajaiban’ dan dapat melihat semula dengan sempurna selepas berehat di rumah. Ia berlaku selepas seorang remaja di Georgia buta sebelah matanya apabila tiub pewarna rambutnya meletup.

Cik D'Aprile, yang ditunjukkan di atas selepas kemalangan itu, telah pulih sepenuhnya dan kembali kepada penglihatan normalnya.  Doktor menyifatkan ia sebagai 'keajaiban', dan berkata bahawa saat dia menyimbah air ke mukanya mungkin telah menyelamatkan matanya.

Cik D’Aprile, yang ditunjukkan di atas selepas kemalangan itu, telah pulih sepenuhnya dan kembali kepada penglihatan normalnya. Doktor menyifatkan ia sebagai ‘keajaiban’, dan berkata bahawa saat dia menyimbah air ke mukanya mungkin telah menyelamatkan matanya.

Doktor mengeluarkannya selepas dua hari di hospital supaya dia boleh pulih di rumah, tetapi dia perlu kembali setiap hari untuk ujian.  Pada hari kelima, Hari Krismas, dia berjaya membuka matanya semula

Doktor mengeluarkannya selepas dua hari di hospital supaya dia boleh pulih di rumah, tetapi dia perlu kembali setiap hari untuk ujian. Pada hari kelima, Hari Krismas, dia berjaya membuka matanya semula

Cik D'Aprile ditunjukkan di hospital

Cik D’Aprile digambarkan di atas semasa berada di hospital, dan selepas itu apabila dia dapat membuka matanya semula

‘Apabila saya mendapat tahu penglihatan saya hampir hilang, saya berkata kepada doktor saya tidak mahu hidup lagi,’ kata Cik D’Aprile kepada DailyMail.com.

‘Saya berada di tempat yang gelap dan saya menjadi gila selama beberapa hari saya tidak dapat melihat. Saya tidak dapat membayangkan sepanjang hidup saya seperti itu.’

Dia menambah: ‘Pergi daripada mempunyai penglihatan yang sempurna kepada keesokan harinya diberitahu bahawa saya boleh menjadi buta sepanjang hayat saya adalah perkara paling menakutkan yang pernah saya lalui dan saya tidak dapat membungkus kepala saya di sekelilingnya.’

Selepas periuk itu meletup di mukanya, Cik D’Aprile berkata matanya seperti ‘berapi’ apabila ia mula membengkak tertutup.

Dia dikejarkan ke hospital oleh ibunya tetapi terpaksa dipindahkan ke unit lain selepas yang mereka pergi berkata ia tidak menangani luka melecur.

Dia berkata: ‘Saya sangat kesakitan sehingga badan saya mula mati, mereka memberi saya morfin yang membantu kesakitan dan saya boleh bernafas semula.

Samantha D'Aprile, 19, dari Chicago, Illinois, sedang membakar biskut bersama ibunya pada Disember 2021 apabila semangkuk coklat mendidih meletup di mukanya.  Ibunya membawanya ke hospital, tetapi dia tidak dapat membuka matanya selama lima hari (Gambar di atas di hospital)

Samantha D’Aprile, 19, dari Chicago, Illinois, sedang membakar biskut bersama ibunya pada Disember 2021 apabila semangkuk coklat mendidih meletup di mukanya. Ibunya membawanya ke hospital, tetapi dia tidak dapat membuka matanya selama lima hari (Gambar di atas di hospital)

Cik D'Aprile, ditunjukkan di atas bersama seorang rakan, digambarkan sebelum kemalangan.  Dia bergegas ke bilik air untuk menyimbah air ke mukanya apabila periuk coklat itu meletup

Cik D’Aprile, ditunjukkan di atas bersama seorang rakan, digambarkan sebelum kemalangan. Dia bergegas ke bilik air untuk menyimbah air ke mukanya apabila periuk coklat itu meletup

Cik D'Aprile di hospital

Cik D'Aprile di hospital

Cik D’Aprile bergambar di hospital selepas kecederaan itu. Dia melecur di muka dan matanya, menyebabkan dia tidak dapat melihat selama lima hari

‘Apabila saya tiba di hospital mereka segera membawa saya ke bilik dan melakukan pelbagai rawatan dan ujian ke atas saya.

‘Pada ketika ini, mata saya bengkak tertutup, saya tidak boleh membuka mulut saya kerana itu juga terbakar tertutup, dan saya sangat tinggi dengan semua ubat ini.’

Pemeriksaan mendedahkan dia telah melecur korneanya — atau kawasan berbentuk kubah lutsinar di bahagian atas mata.

Kelopak matanya juga melecur.

Pakar perubatan menahannya di hospital selama dua malam untuk memantau dan memberikan rawatan.

Tetapi Cik D’Aprile berkata malam itu ‘kejam’ dan menyebabkan dia ‘tidak dapat tidur’

Dia berkata: ‘Saya tidak boleh tidur, dan apa-apa tidur yang saya dapat, saya dikejutkan oleh jururawat yang memberi saya ubat dan mereka membuka mata saya untuk meletakkan ubat, yang sangat menyakitkan.’

Dia juga diberi arahan oleh pakar buta semasa berada di hospital tentang cara berjalan, ke bilik air, dan melakukan tugas harian lain tanpa dapat melihat.

Doktor merawat mata melecur menggunakan titisan mata sikloplegik, yang melumpuhkan otot berbentuk cincin buat sementara waktu yang mengubah bentuk kanta mata — membolehkan ia fokus. Otot-otot ini boleh kejang selepas melecur.

Pesakit juga boleh diberikan salap mata antibiotik untuk mencegah jangkitan.

Ubat penahan sakit juga boleh diberikan.

Doktor mengeluarkan Ms D’Aprile selepas dua hari supaya dia boleh pulih di rumah, walaupun dia masih perlu pulang setiap hari untuk ujian.

Pelajar itu berkata: ‘Setiap hari berlalu dengan saya duduk di atas katil dengan mata tertutup.

‘Saya menjadi gila kerana saya melihat kegelapan dan tiada apa yang boleh saya lakukan untuk memperbaikinya.

‘Pada hari ketiga tidak dapat melihat, doktor membuka mata saya untuk menguji sama ada saya masih mempunyai penglihatan.

‘Doktor membukanya dan saya hampir tidak dapat melihat, tetapi dia menyelitkan “band-aids” untuk mata saya.

‘Dia menggambarkan mata saya seolah-olah seseorang mengambil pisau cukur dan membelah kedua-duanya.’

Pakar perubatan bimbang Cik D’Aprile mungkin kehilangan penglihatannya, atau telah mengurangkan penglihatan sekiranya tompok mendung tertinggal di korneanya — yang boleh disebabkan oleh kecederaan.

Dia berkata: ‘Saya mempunyai 80 peratus peluang untuk menjadi buta warna kerana kornea saya sangat rosak.

‘Saya berdoa kepada tuhan beberapa kali sehari untuk saya mengekalkan penglihatan saya dan itulah satu-satunya harapan yang saya ada.’

Air sejuk dituangkan ke atas mata untuk meredakan kesakitan dan keradangan

Dia mengambil swafoto ini selepas berjaya membuka matanya semula

Untuk membantu matanya menyembuhkan air sejuk dilanggar mereka. Ini juga boleh membantu meredakan kesakitan

Cik D'Aprile ditunjukkan di atas bersama ibunya.  Selepas kemalangan itu, dia bergegas ke bilik air untuk menyimbah air ke mukanya

Cik D’Aprile ditunjukkan di atas bersama ibunya. Selepas kemalangan itu, dia bergegas ke bilik air untuk menyimbah air ke mukanya

Lima hari selepas kemalangan itu, ia adalah Hari Krismas dan pelajar itu memutuskan untuk mencuba dan membuka matanya semula.

Dia mendapati dia boleh membukanya sedikit, walaupun ini sangat menyakitkan.

Kira-kira dua minggu selepas kemalangan itu, Cik D’Aprile mendapati penglihatannya kembali normal dan dia dapat melakukan semua yang biasa dilakukannya.

Ini termasuk membaca, memandu, melihat elektronik dan mendapati matanya kurang sakit untuk dibuka.

Lebih setahun selepas kemalangan itu, bagaimanapun, Cik D’Aprile berkata penglihatannya kembali normal sepenuhnya.

Tetapi dia berkata ia masih meninggalkan parut pada kesihatan mentalnya.

‘Saya mendapat serangan panik mengenai kemalangan itu tetapi telah belajar untuk mengatasinya dan apakah pencetus tertentu,’ katanya.

‘Saya dahulunya sangat memberontak dan tidak pernah terlalu berfikir, tetapi sekarang saya biasanya tidak melakukan apa-apa di luar zon selesa saya dan saya lebih berasas.

‘Semuanya sedang dalam proses dan yang diperlukan hanyalah masa untuk pulih jadi saya tahu ia akan menjadi lebih baik dengan faktor mental tetapi kemalangan itu masih relevan dan saya hanya perlu lebih mudah pada diri sendiri dan menyedari bahawa ini semua normal dan sebahagian daripada proses penyembuhan.

‘Rancangan saya untuk masa depan adalah untuk menamatkan sekolah dan mendapatkan pekerjaan yang baik dalam pemasaran, tetapi terutamanya untuk menjalani kehidupan setiap hari sepenuhnya dan membuat kenangan terbanyak bersama rakan dan keluarga saya.’

Bagaimana mata terbakar dirawat?

Mata anda boleh cedera jika dilanggar atau dikikis oleh objek seperti kepingan logam atau serpihan kayu, disimbah dengan bahan mendidih atau terdedah kepada bahan kimia.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengatakan kira-kira 2,000 rakyat Amerika mencederakan mata mereka setiap hari di tempat kerja.

Luka bakar terma pada permukaan mata cenderung merosakkan konjunktiva atau kornea, bahagian telus mata yang menutupi iris dan anak mata.

Doktor mungkin menasihati orang ramai untuk mengambil ubat penahan sakit, untuk melegakan kesakitan.

Pesakit juga mungkin menerima titisan mata sikloplegik, yang boleh menghalang kekejangan otot yang menyakitkan yang menyempitkan murid.

Antibiotik juga boleh diberikan untuk membantu mencegah jangkitan.

Jika kelopak mata melecur, doktor mengatakan ini harus dibersihkan dan kemudian memohon antibiotik untuk mencegah jangkitan.

Sumber: Manual Merck

We would like to say thanks to the writer of this article for this awesome web content

Remaja Chicago hampir menjadi BUTA selepas periuk coklat mendidih meletup di mukanya


Check out our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/