Respon Industri Permainan Terhadap Roe V Wade Terbalik, Setakat ini

Mahkamah Agung Amerika Syarikat telah menolak Roe lwn. Wade, keputusan penting yang menjamin hak perlembagaan untuk pengguguran. Keputusan kontroversi itu telah mendorong respons daripada pembangun berprofil tinggi dan indie, termasuk Bungie dan beberapa studio Sony, serta kumpulan industri.

Studio Bungie dan Sony mengeluarkan kenyataan

Bungie dulu memberi isyarat sokongannya terhadap Roe lwn Wade pada bulan Mei, apabila laporan berita diedarkan tentang kebocoran draf pendapat tanpa nama. Studio itu kini telah mengesahkan semula komitmen itu dengan pelan pembayaran balik perjalanan untuk pekerja yang perlu melakukan perjalanan untuk penjagaan kesihatan reproduktif. Ia juga menyediakan pautan kepada sumber untuk menyokong hak reproduktif. Beberapa studio Hollywood mempunyai mengumumkan rancangan serupa.

Akaun media sosial untuk beberapa studio Sony semuanya mengeluarkan kenyataan yang mengisytiharkan bahawa kebebasan reproduktif dan autonomi badan adalah hak asasi manusia. Anda boleh mendapatkan pautan kepada kenyataan mereka dalam senarai di bawah.

Sebelum ini, Insomniac menjanjikan $50,000 kepada kumpulan hak pengguguran, dengan Sony memadankan sumbangannya. Ini berikutan tindak balas dari dalam dan luar syarikat terhadap CEO Sony Interactive Entertainment Jim Ryan menggesa pekerja untuk “menghormati perbezaan pendapat” mengenai hak pengguguran.

Activision, Microsoft, Ubisoft dan banyak lagi bersuara

Microsoft mengeluarkan kenyataan kepada GameSpot yang mengesahkan komitmen sebelumnya yang dibuatnya kepada Washington Post dalam bulan May.

“Microsoft akan terus melakukan segala yang kami boleh di bawah undang-undang untuk menyokong pekerja kami dan tanggungan mereka yang mendaftar dalam mengakses penjagaan kesihatan kritikal–yang sudah termasuk perkhidmatan seperti pengguguran dan penjagaan yang mengesahkan jantina–tidak kira di mana mereka tinggal di seluruh AS Sokongan ini mempunyai telah diperluaskan untuk memasukkan bantuan perbelanjaan perjalanan untuk perkhidmatan ini dan perkhidmatan perubatan lain yang sah di mana akses kepada penjagaan adalah terhad dalam ketersediaan di wilayah geografi asal pekerja.”

Activision juga mengeluarkan kenyataan kepada GameSpot yang komited untuk bantuan perjalanan untuk pekerja.

“Mengekalkan persekitaran yang selamat dan inklusif untuk semua adalah keutamaan utama untuk Activision Blizzard dan termasuk menyokong kesejahteraan fizikal dan mental semua orang yang bekerja di sini, termasuk tanggungan mereka. Terdahulu pada bulan Jun, kami mengumumkan faedah perjalanan perubatan kami yang diperluaskan untuk memasukkan perlindungan untuk pekerja AS dan tanggungan mereka yang mengambil bahagian dalam pelan perubatan kami dan tinggal di kawasan di mana akses kepada penjagaan perubatan, termasuk kesihatan reproduktif, rawatan yang mengesahkan jantina, penjagaan pemindahan dan sebarang penjagaan perubatan lain yang dilindungi oleh pelan kami yang tidak tersedia dalam perlindungan keadaan seseorang, atau dalam jarak 100 batu dari tempat mereka tinggal.”

EA mengeluarkan a kenyataan melalui laman webnyamenjanjikan manfaat kesihatan perjalanan yang diperluas dan menggalakkan pekerja bercakap dengan pengurus mereka tentang manfaat kesihatan mental.

“Sebagai pasukan eksekutif EA, kami ingin mengulangi sokongan tidak berbelah bahagi kami untuk anda, pekerja kami. Hari ini, Mahkamah Agung AS menolak keputusan Roe lwn. Wade mengenai pengguguran di Amerika Syarikat. Kami tahu isu ini penting, menjana pelbagai emosi untuk anda dan orang tersayang anda, sama ada anda berpangkalan di AS atau di luar negara.

“Kesihatan dan kesejahteraan anda adalah keutamaan kami. Kami bekerjasama rapat dengan penyedia penjagaan kesihatan AS kami, Cigna, dan tidak lama lagi akan menawarkan faedah kesihatan perjalanan yang diperluas, untuk pekerja AS yang layak dan tanggungan mereka yang layak. Matlamat kami adalah untuk menyediakan sokongan dan perkhidmatan yang memperkasakan anda dan tanggungan anda yang layak untuk mendapatkan penjagaan yang diperlukan untuk menjadi versi diri anda yang terbaik dan paling tulen di tempat kerja dan dalam bidang lain dalam hidup anda.”

Ubisoft, Devolver Digital, dan beberapa studio indie seperti Fire Hose Games dan Heart Machine juga telah mengeluarkan kenyataan melalui saluran media sosial mereka sendiri. Lebih banyak studio mengeluarkan kenyataan secara kerap seiring dengan berlalunya hari, dan anda boleh menemui kenyataan media sosial mereka di bawah. Bagi sesetengah studio yang tidak menggariskan faedah, tidak jelas sama ada mereka akan menawarkan bantuan tambahan seperti bantuan perjalanan.

Banyak studio lain tidak mengeluarkan kenyataan. Mungkin ada yang berhati-hati untuk terjun ke politik. EA dilaporkan memberitahu pekerjanya ia tidak akan mengambil sikap bulan lepas, membawa kepada pemberhentian pekerja yang dirancang. Rancangan tersebut dibatalkan selepas EA membuat kenyataan dalam sokongan transgender dan hak wanita. GameSpot telah menghubungi beberapa penerbit dan pembangun untuk mendapatkan kenyataan mengenai perkara itu, dan akan mengemas kini apabila kami mendengarnya. Take-Two enggan mengulas.

Kenyataan Persatuan Pembangun Permainan Antarabangsa

Sebagai tambahan kepada kenyataan pembangun individu ini, Persatuan Pembangun Permainan Antarabangsa telah mengeluarkan kenyataan:

“Persatuan Pembangun Permainan Antarabangsa menyokong dan memperkasakan pembangun permainan di seluruh dunia dalam mencapai kerjaya yang memuaskan dan mampan. Kami percaya autonomi badan dan pilihan terhadap hal-hal reproduktif dan penjagaan kesihatan sendiri adalah berkaitan untuk mencapai misi ini. Seseorang mesti mengawal kesihatan mereka sendiri perkara untuk berjaya menguruskan kerjaya dan kehidupan mereka.

“Sebagai organisasi global, kami memahami bahawa tidak semua individu mengalami atau mempunyai akses kepada kebebasan dan kebebasan yang berkaitan dengan autonomi badan, dan kami menentang usaha untuk melemahkan kebebasan sedia ada. Kami amat prihatin dengan peningkatan campur tangan kerajaan yang melemahkan dan mengehadkan pilihan reproduktif dan akses kepada peduli. Kami memuji dan menunjukkan solidariti dengan industri permainan dan pemimpin masyarakat yang mengambil tindakan untuk menyokong semua yang terjejas akibat percubaan ini.”

Bagaimana anda boleh membantu

Jika anda ingin membantu, kami telah menyusun senarai badan amal membantu dalam memperjuangkan kebebasan reproduktif.

Kredit imej: Getty Images/Rudy Sulgan

Produk yang dibincangkan di sini dipilih secara bebas oleh editor kami. GameSpot mungkin mendapat bahagian hasil jika anda membeli apa-apa yang dipaparkan di tapak kami.

We want to thank the author of this short article for this awesome content

Respon Industri Permainan Terhadap Roe V Wade Terbalik, Setakat ini


Discover our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/