RIP Google Hangouts, peluang terbaik Google yang terakhir untuk bersaing dengan iMessage

Hari ini, 1 November 2022, Google Hangouts ialah dijadualkan untuk kematian. Apl telefon telah mengebut orang dari perkhidmatan secara individu sejak Julaitetapi sisa terakhir Hangouts, aplikasi web, akan ditutup hari ini. Hangouts ialah—untuk tempoh yang singkat—usaha pemesejan terbaik, paling bercita-cita tinggi, paling popular Google, tetapi 5 bilion muat turun kemudian, Google akan meneruskan. Saudara terdekat Hangouts, Google Chatsepatutnya semua mesej dan kenalan anda diimport secara automatik sekarang, tetapi perkhidmatan baharu adalah bayangan samar pelan asal untuk Hangouts.

Penutupan Hangouts ialah bab terbaharu dalam keadaan huru-hara itulah sejarah pemesejan Google. Bual Google dilancarkan 17 tahun yang lalu, dan Google masih tidak mempunyai platform mesej yang kompetitif. Sebahagian daripada sebab kami menggunakan apl pemesejan ke-10 juta Google ialah terdapat tempat yang kukuh dan stabil untuk pemesejan di dalam Google. Barisan pemesejan 2022 ialah contoh yang bagus. Anda mempunyai pasukan Google Workspace yang membuat Google Chat—iaitu pasukan perniagaan Google yang membuat pesaing Slack—dan kemudian terdapat Google Messages—sejenis pesaing yang mengutamakan pembawa kepada iMessage Apple—yang nampaknya berkembang daripada pasukan Android. Adakah pasukan yang menjadikan Android lebih atau kurang penting daripada pasukan yang menjadikan Gmail dan apl Google yang lain? Kedua-duanya mempunyai sebab yang boleh difahami untuk mengejar pemesejan, tetapi memisahkan pangkalan pengguna Google merentas dua produk yang tidak serasi menjadikannya sukar untuk mana-mana projek mendapat sebarang daya tarikan. Selain dua projek besar itu, masih terdapat Google Voice, dan sekumpulan perkhidmatan pemesejan tersenyap dalam apl seperti Google Photos dan Google Pay.

Pada suatu masa dahulu, Google cuba membetulkan perkara ini. Pemesejan sepatutnya mempunyai rumah sebenar di Google, dan rumah itu sepatutnya menjadi (kiu dentuman petir dramatik) Google+. Kembali pada tahun 2011, CEO Google ketika itu, Larry Page memutuskan sosial adalah masa depan dan memutar projek Google+ di seluruh syarikat. Ketua G+ mendapat gelaran “Naib Presiden Kanan” menjadikannya salah seorang daripada lapan orang yang melapor terus ke Halaman, menjadikan Google+ sebagai salah satu tiang utama Google. Bahagian ini sepatutnya mengambil alih pemilikan penuh pemesejan dan ia melancarkan projek pemesejannya—Google+ Hangouts—dua tahun kemudian.

Hangouts, yang diberi nama kod “Project Babel,” didakwa dengan tugas—mendapatkan ini—menyatukan Portfolio pemesejan Google. Google mempunyai empat apl pemesejan pada masa itu, Google+ Messenger, Google Talk, apl SMS Android dan Google Voice. Hangouts dilancarkan pada 2013dan menjelang akhir tahun mesej SMS bersepadu. Menjelang 2014, apl itu telah beroperasi sepenuhnya, dan menampilkan Mesej Hangouts, SMS dan Google Voice semuanya dalam satu apl, semuanya tersedia dari telefon anda atau di mana-mana sahaja di Internet. Dengan pelepasan Android 4.4 pada tahun 2013, di sana adalah tiada apl SMS Android kendiri. Hangouts ialah satu-satunya pilihan SMS lalai.

Google telah membina klon iMessagenya, dan ia adalah perkhidmatan yang luar biasa. Semua komunikasi anda tersedia daripada satu apl pemesejan dalam satu antara muka yang mudah digunakan. Google juga mempunyai kelebihan ketara berbanding iMessage, terima kasih kepada keserasian merentas platform yang luas. Hangouts berada pada Android, iOS, web dan dalam Gmail. Ini bermakna perkhidmatan itu berfungsi secara asli pada telefon, jam tangan, kereta, tablet, penyemak imbas web dan juga Google Glass pada satu ketika. Google mungkin akan mempunyai kedudukan yang baik dalam pemesejan hari ini jika ia terus mengemas kini dan melabur dalam Hangouts.

Walau bagaimanapun, rumah Hangouts telah pun runtuh pada tahun 2014. Di tengah-tengah aduan bahawa Google+ adalah “bandar hantu”, pisau keluar untuk perkhidmatan itu. SVP Google+ dan penggerak di sebalik projek, Vic Gundotra, meninggalkan Googledan pada hari yang sama laporan keluar bahawa sumber Google+ akan dikurangkan secara drastik, dan integrasi G+ yang terpaksa di seluruh Google akan berakhir. Hangouts tersekat dalam bahagian yang hampir mati, dan sementara beberapa projek suka Foto Google+ berjaya berubah menjadi tempat pendaratan yang stabil, Hangouts tidak melakukannya dan menjelang 2015 anda akan kerap melihat aduan daripada pelanggan bahawa projek itu kekurangan dana.

“Masalah” lain dengan Hangouts ialah ia adalah bantahan terhadap pembawa sel. Menggabungkan SMS dan perkhidmatan pemesejan over-the-top ke dalam satu apl adalah sesuatu yang tidak disukai oleh pembawa. Mereka mahukan sesuatu yang tertumpu pada SMS dan hanya SMS, jadi pengguna tidak akan berani tergoda untuk tidak menggunakan produk pembawa. Google menyerah dan memperkenalkan Google Messages kendiri dalam keluaran Android seterusnya. Dengan kekurangan organisasi dan ketabahan Google, pemerintahan Hangouts sebagai perkhidmatan pemesejan semua-dalam-satu teratas Google hanya bertahan kira-kira setahun. Hangouts terus mengangkut trak sebagai produk zombi yang terbengkalai yang masih lebih baik daripada kebanyakan perkhidmatan pemesejan baharu yang akan dikeluarkan oleh Google selepas itu, dan hari ini, ia akhirnya ditamatkan.

We want to thank the writer of this article for this amazing material

RIP Google Hangouts, peluang terbaik Google yang terakhir untuk bersaing dengan iMessage


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/