RIP iPod: Imbas Kembali pada Pemain Muzik Ikonik Apple Selama Bertahun-tahun

Apple awal minggu ini mengumumkan pemberhentian iPod touchdan kerana ia adalah iPod terakhir yang masih tersedia untuk pembelian, ia berhenti dengan berkesan menandakan tamatnya keseluruhan barisan iPod.

Untuk menghantar iPod dalam perjalanan, kami fikir adalah menyeronokkan untuk melihat kembali beberapa keluaran iPod yang paling terkenal sepanjang 21 tahun yang lalu.

iPod asal (2001)

Diperkenalkan pada Oktober 2001, iPod asal telah diperkenalkan sebagai peranti yang meletakkan 1,000 lagu di dalam poket anda. Ia menjadi salah satu produk Apple yang paling ikonik dan terkenal, dan merupakan salah satu peranti yang bertanggungjawab untuk melonjakkan Apple kembali kepada kejayaan.

ipod 2001
iPod asal menawarkan cakera keras dengan ruang storan 5GB dan Roda Tatal yang berputar secara fizikal, dan ia kekal sebagai satu-satunya iPod dengan reka bentuk ini. Ia juga menampilkan port FireWire untuk menyambung ke Mac, dan ia dijual pada harga $399. Apple mengikuti iPod asal dengan model generasi kedua yang hampir serupa pada tahun 2002 yang menampilkan Roda Sentuh penderia kapasitif dengan butang klik di sekeliling sisi, dan model generasi ketiga menambah Roda Sentuh yang lebih halus dengan butang di atas. iPod generasi ketiga juga menambah Penyambung Dok.

ipod generasi ketiga
Dengan model generasi keempat yang keluar pada tahun 2004, Apple memperkenalkan Roda Klik, satu lelaran Roda Sentuh yang turut menggabungkan butang. Model generasi keempat terkenal kerana Apple terus menggunakan Roda Klik untuk tahun yang akan datang.

roda klik ipod gen ke-4
Foto iPod dengan paparan warnanya mengikuti model generasi keempat kemudian pada tahun 2004, dan Apple mengembangkan paparan warna kepada semua model pada tahun 2005 dengan iPod dengan paparan warna. Kedua-dua ini dianggap sebahagian daripada barisan generasi keempat.

warna ipod
Apple menambah keupayaan video pada tahun 2005 dengan iPod generasi kelima, dan ini juga merupakan iPod pertama yang datang dalam warna hitam selain daripada iPod edisi khas hitam dan merah U2.

u2 ipod
Selepas video iPod, Apple memperkenalkan iPod classic, dan beberapa versi keluar pada tahun 2007, 2008, dan 2009, yang semuanya serupa dalam reka bentuk. iPod klasik 2009 ialah iPod terakhir Apple pada saiz, dan ia menampilkan cakera keras 160GB, Roda Klik dan paparan warna skrin lebar. Ia kekal sehingga ia dihentikan pada tahun 2014.

pandangan klasik ipod

iPod mini (2004)

iPod mini pertama Apple keluar pada tahun 2004, dan saiznya jauh lebih kecil daripada iPod standard. Ia datang dalam beberapa warna yang menyeronokkan termasuk kuning, biru, merah jambu dan emas, dan ia mempunyai Roda Klik standard.

ipod mini 2005
iPod mini tidak bertahan lama, dan sementara terdapat versi generasi kedua pada tahun 2005, ia telah dihentikan selepas itu memihak kepada iPod nano.

iPod nano (2005)

Menggantikan iPod mini, iPod nano ialah salah satu iPod Apple yang paling menarik kerana banyak lelaran reka bentuk utama yang dilihatnya selama ini.

ipodnano1
Apple bermula dengan iPod nipis berwarna aluminium dengan Roda Klik, skrin warna dan memori kilat yang membolehkan Apple mengurangkan saiz. Nano telah diganti pada tahun 2006 dengan versi generasi kedua yang mempunyai lebih banyak tepi bulat, faktor bentuk yang lebih kecil dan warna aluminium yang terang.

ipodnano2
Untuk iPod nano generasi ketiga yang keluar pada tahun 2007, Apple pergi ke arah yang sama sekali berbeza, dan nano ini secara bahasa dikenali sebagai iPod nano “lemak.” Ia mempunyai badan setinggan yang lebih luas dengan paparan yang lebih luas, dan ia datang dalam beberapa pilihan warna.

ipodnano3
Lemak nano hanya bertahan selama setahun sebelum digantikan dengan iPod nano generasi keempat yang sekali lagi kurus, yang hadir dalam pelbagai warna pelangi. Ia mendapat skrin yang lebih tinggi, bahagian hadapan melengkung dan pecutan untuk ciri “Shake” yang membolehkan anda menggoncang iPod untuk mengocok lagu.

ipod nano 4
iPod nano generasi kelima Apple 2009 serupa dengan model generasi keempat, tetapi mempunyai skrin yang lebih tinggi dan ia memperoleh kamera dan mikrofon. Ia juga datang dalam warna yang lebih berkilat, tetapi Apple mengekalkan pelbagai pilihan warna.

ipodnano5
Nano mendapat baik pulih reka bentuk utama pada tahun 2010 dengan versi generasi keenam yang hanya skrin dalam badan berbentuk empat segi. Ia menggunakan paparan berbilang sentuhan dan bukannya Roda Klik, dan ini ialah versi yang orang pasangkan tali jam, menjadikannya sebagai pendahulu kepada Apple Watch.

tali jam ipod nano generasi ke-6
Apple menukar reka bentuk pada tahun 2012 dengan iPod nano generasi ketujuh, kembali kepada bentuk segi empat tepat tetapi meninggalkan paparan berbilang sentuhan di tempatnya. Nano dari era ini kelihatan serupa dengan sentuhan iPod yang lebih kecil, menampilkan butang Utama dan sokongan untuk berbilang apl. iPod nano tujuh generasi mendapat warna baharu pada 2015 sebelum ini sedang dihentikan pada tahun 2017.

warna ipod nano

iPod shuffle (2005)

iPod shuffle pertama Apple telah diperkenalkan pada tahun 2005 mendahului iPod mini generasi kedua, dan ia kelihatan seperti Apple TV Jauh. Ia adalah iPod pertama Apple tanpa paparan, tidak menampilkan apa-apa selain pad kawalan untuk mengecilkan saiz, ditambah pula ia berfungsi dua kali ganda sebagai pemacu kilat.

ipod shuffle ulang tahun wikimedia commons
iPod shuffle generasi kedua mendapat reka bentuk semula yang ketara pada tahun 2006, dan Apple mengecilkannya kepada kira-kira separuh saiz asal dan menambah klip tali pinggang. Ia diiklankan sebagai pemain MP3 terkecil di dunia pada masa itu, malah terdapat dok iPod shuffle kecil untuk mengecasnya melalui bicu fon kepala. Ia dilancarkan dalam warna perak, tetapi Apple akhirnya keluar dengan warna tambahan seperti merah jambu, biru, hijau dan oren.

ipod shuffle gen ke-2
iPod shuffle mendapat satu lagi reka bentuk semula pada tahun 2009, dengan Apple menambah ciri suara yang membolehkan ia menyebut nama lagu dan album dengan kuat menggunakan teks ke pertuturan. Ini ialah model di mana Apple menghapuskan kawalan pada peranti, sebaliknya menggunakan fon kepala dengan alat kawalan jauh yang dipasangkan untuk main semula.

ipod shuffle gen ke-3
Pada tahun 2010, Apple memutuskan tiada kawalan pada peranti adalah idea yang tidak baik, memperkenalkan iPod shuffle generasi keempat. Model generasi keempat ialah iPod shuffle terakhir, menampilkan warna-warna terang, casis yang lebih kecil dan kembalinya Pad Kawalan.

barisan ipod shuffle 2015
iPod Shuffle tidak menerima sebarang kemas kini reka bentuk lain, walaupun Apple telah memperkenalkan warna baharu pada tahun 2015. Ia akhirnya dihentikan pada tahun 2017.

iPod touch (2007)

iPod touch pertama keluar pada tahun 2007 bersama-sama iPhone, dan ia adalah alternatif ‌iPhone‌ yang lebih berpatutan yang tidak mempunyai keupayaan selular. Ia kelihatan seperti ‌iPhone‌ dengan paparan berbilang sentuh 3.5 inci, dan ia disertakan dengan sokongan WiFi, penyepaduan Safari dan apl seperti YouTube, Mel, Peta dan Cuaca.

ipod touch asli
Model iPod touch generasi kedua dan ketiga mempunyai reka bentuk yang sama, tetapi apabila ‌iPhone‌ 4 keluar pada tahun 2010, Apple turut mereka bentuk semula iPod touch untuk mempunyai rupa yang serupa. Ia termasuk menghadap ke hadapan FaceTime kamera, kamera belakang dan sokongan untuk iMessage, serta ia datang dalam warna hitam atau putih.

ipod touch 2011
Apple mereka bentuk semula iPod touch sekali lagi pada tahun 2012, dan model generasi kelima mempunyai paparan yang lebih besar dan badan yang lebih nipis, serta ia merupakan sentuhan iPod pertama yang datang dalam warna-warna cerah. Ia dikeluarkan bersama ‌iPhone‌ 5 sebagai komputer boleh poket dengan cip A5.

ipod touch 5 warna
Selepas iPod touch generasi kelima, reka bentuk tidak berubah, tetapi Apple memperkenalkan model generasi keenam pada 2017 dan model generasi ketujuh pada 2019, kedua-duanya dengan cip yang dikemas kini. Selepas keluaran iPod touch generasi ketujuh 2019, peranti itu tidak dikemas kini selama tiga tahun sehingga ditamatkan awal minggu ini.

Ciri Latar Belakang iPod Touch 2

Penggantian iPod

Apple berkata bahawa ia memutuskan untuk menghentikan barisan iPod kerana keupayaan iPod kini terbina dalam setiap peranti Apple, daripada ‌iPhone‌ dan iPad kepada Mac, ‌Apple TV‌, HomePoddan Apple Watch.

ipod touch dihentikan
Hampir setiap peranti Apple moden menyokong Muzik Apple perkhidmatan yang diperkenalkan Apple pada 2015, dan ia juga tersedia di web, pada peranti Android dan banyak lagi, menjadikan iPod tidak diperlukan. Apple menjual iPod touch sementara bekalan masih ada, tetapi masih ada sudah habis terjual di Amerika Syarikat.

Anda mungkin masih boleh mencari iPod touch daripada peruncit pihak ketiga, tetapi pastikan anda bertindak cepat kerana ia cepat terjual kerana orang ramai menyasarkan untuk mendapatkan salah satu iPod terakhir yang tersedia.

We wish to say thanks to the writer of this article for this remarkable material

RIP iPod: Imbas Kembali pada Pemain Muzik Ikonik Apple Selama Bertahun-tahun


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/