Robot Logam Cecair Berubah Bentuk Terminator Akhirnya Ada, Tetapi John Connor Selamat Sepenuhnya

“Ini adalah video robot berbentuk manusia yang mencairkan untuk melarikan diri dari sangkar dan selepas itu ia diekstrak dan dibentuk semula ke dalam bentuk asalnya.”
Gif: Wang dan Pan et al. (Universiti Cina Hong Kong)

Fiksyen sains selalunya berada beberapa langkah di hadapan dunia sebenar apabila datang untuk mencipta teknologi baharu. Pada tahun 1991, kesan visual yang menakjubkan telah membantu menghidupkan robot cecair T-1000 logam cecair yang boleh berubah bentuk di dalam filem James Cameron. Penamat 2tetapi 32 tahun kemudian, robot mengubah bentuk kini wujud benar-benar seperti terima kasih kepada penyelidikan pecah tanah dalam bahan anjakan fasa.

Adakah robot ini rekreasi sempurna watak T-1000 Robert Patrick, yang boleh mengambil bentuk mana-mana objek atau pun orang yang diambil sampelnya melalui sentuhan fizikal? Tidak, tidak dekat pun. Dicipta oleh pasukan dari The Chinese University of Hong Kong, diketuai oleh jurutera Chengfeng Pan, robot ini juga tidak direka bentuk untuk perjalanan masa untuk menghalang tokoh sejarah penting daripada dilahirkan. Ia sebaliknya direka bentuk sebagai alat kejuruteraan dan perubatan, untuk menyelesaikan tugas atau menyelesaikan masalah di tempat yang sukar untuk mendapatkan alatan.

Pada masa ini terdapat dua pendekatan untuk membina robot. Disana ada kuat dan tangkas bot yang diperbuat daripada bahan tegar seperti logam atau gentian karbon, dan terdapat bot yang diperbuat daripada bahan yang lebih lembut dan mudah ditempa yang mengorbankan kekuatan untuk keupayaan untuk memerah dan menggoyangkan laluan mereka ke lebih banyak tempat. Robot ini menggunakan pendekatan terbaik dari kedua-dua dunia, dan telah diilhamkan oleh gamat, yang badannya licin dengan mudah boleh menyusup melalui tempat-tempat yang sempit tetapi kemudian menjadi kaku dalam beberapa saat menggunakan enzim yang menyebabkan gentian protein mengikat bersama.

Daripada bergantung pada protein, seperti yang diperincikan dalam a kertas baru diterbitkan dalam jurnal saintifik Perkara, robot ini diperbuat daripada bahan peralihan fasa yang baru dibangunkan oleh penyelidik memanggil “bahan peralihan fasa cecair pepejal magnetoaktif,” atau singkatannya MPTM. Daripada memerlukan sumber haba luaran untuk membentuk anjakan dan morf, medan magnet menyebabkan robot menghasilkan haba sendiri melalui aruhan. Tidak memerlukan beribu-ribu komponen yang membuat a robot rumit seperti fungsi ATLASbot ini diperbuat daripada hanya dua bahan: mikrozarah neodymium-besi-boron magnet yang tertanam dalam galium—logam yang cair pada 29.8 °C, atau kira-kira suhu pada hari musim panas yang panas.

“Ini adalah video robot yang membersihkan objek asing dari perut model.”
Gif: Wang dan Pan et al. (Universiti Cina Hong Kong)

Walaupun para penyelidik mempamerkan keupayaan robot ini dengan mempamerkan patung Lego logam kecil yang melarikan diri dari penjara kecil dengan mencairkan menjadi cecair sebelum dibentuk semula (secara manual) sekali lagi—anggukan yang menyeronokkan kepada salah satu daripadanya. Penamat 2adegan yang paling diingati—robot pasti mempunyai kegunaan yang lebih praktikal. Dalam video lain yang dikongsi oleh penyelidik, bongkah pepejal kecil MPTM menjadikannya model perut manusia sebelum cair menjadi cecair, mengalir di sekeliling objek asing untuk menangkapnya, memejal semula, dan kemudian keluar semula. .

Semua kuasa robot disediakan oleh medan magnet luaran, dan itu membolehkan ia bergerak dengan tahap ketepatan yang mengagumkan. Para penyelidik telah berjaya membuat robot melompat ke atas parit, memanjat dinding, dan “dibelah dua untuk menggerakkan objek lain secara bersama-sama sebelum bersatu kembali.” Dan sebagai tambahan kepada aplikasi perubatan, para penyelidik telah menunjukkan kegunaan industri juga, seperti robot merangkak ke dalam mesin dan menggantikan skru yang hilang dengan hanya “meleburkan ke dalam soket skru berulir” sebelum mengeras semula.

Ia jauh berbeza daripada robot logam cecair yang telah disampaikan oleh artis kesan visual Hollywood, tetapi ia menarik betapa cepatnya penyelidik telah mengejar apa yang dahulunya hanya spekulasi liar tentang masa depan robot. Apa lagi yang James Cameron betul?

We want to give thanks to the author of this article for this outstanding material

Robot Logam Cecair Berubah Bentuk Terminator Akhirnya Ada, Tetapi John Connor Selamat Sepenuhnya


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/