ROG Zephyrus G14 peringkat permulaan Asus adalah yang perlu dibeli

Setia tepi pembaca akan ingat bahawa saya bukan peminat terbesar daripada ROG Zephyrus G14 yang terbaharu. Model yang kami terima mempunyai banyak perkara hebat mengenainya — Asus telah menambah baik nisbah bidang, menambah kamera web, membesarkan pad sentuh dan pada dasarnya membetulkan setiap aduan lain yang saya alami tentang G14 pada masa lalu.

Tetapi unit yang saya ada untuk semakan adalah SKU teratas, dan ia terlalu mahal.

Khususnya, model Radeon RX 6800S / Ryzen 9 6900HS yang saya terima berharga $2,499.99. Itu meletakkannya dalam kategori harga yang sama seperti beberapa pelantar permainan 15 inci paling premium di pasaran, termasuk Razer’s Blade 15 Advanced — dan jauh melebihi harga G15 yang lebih besar dan berprestasi lebih baik. Ia bukan tawaran yang baik. Tetapi saya perhatikan dalam ulasan bahawa Asus berhasrat untuk menjual model G14 yang lebih murah dan model tersebut, jika mereka menghasilkan kadar bingkai yang serupa, boleh menjadi pembelian yang luar biasa.

Nah, akhirnya saya mendapat salah satu model yang lebih murah itu. Saya sedang menaip ini sekarang di a Model $1,649.99 daripada Zephyrus G14 yang mempunyai pemproses Ryzen 9 6900HS yang sama tetapi menukar GPU 6800S itu kepada 6700S yang kurang berkuasa. Saya sangat mengesyaki selama berbulan-bulan bahawa konfigurasi ini akan menawarkan prestasi yang hampir sama dengan rakan sejawatannya yang $2,499.99.

Dan kawan-kawan, syak wasangka itu telah terbukti betul. Perbezaan dalam kadar bingkai, walaupun masih ada, tidak perlu dibayar. Hayat bateri model 6700S lebih baik. Ia lebih nipis dan lebih ringan. Satu perkara yang kurang, yang dimiliki oleh 6800S, ialah paparan cahaya animasi mewah pada penutupnya. Paparan cahaya sangat sejuk, dan anda boleh meneruskan dan membayar $850 tambahan untuknya jika anda mahu, tetapi saya akan mengatakan bahawa kebanyakan orang harus mendapatkan model $1,6499.99 sebaliknya. Ia adalah tawaran yang lebih baik.

Papan kekunci Asus ROG Zephyrus G14 dilihat dari atas pada permukaan meja biru

Ini masih merupakan salah satu papan kekunci kegemaran saya di pasaran.

Untuk semua yang berkaitan dengan casis G14, sila lihat ulasan 6800S G14 yang saya terbitkan pada bulan Februari. Di sana, saya memperincikan papan kekunci, pad sentuh, kamera web, skrin dan aspek reka bentuk dan perkakasan lain. Itu semua adalah sama pada model 6700S, jadi saya hanya akan membincangkan perbezaan prestasi di sini.

Asus ROG Zephyrus G14 diletakkan rata di atas meja biru.

Anda boleh meletakkannya rata, jika ada sebab tertentu anda ingin berbuat demikian.

G14 yang lebih murah mempunyai purata 189fps Counter-Strike: Serangan Global pada tetapan maksimum dan resolusi asli (2560 x 1600). Model sebelumnya mempunyai purata 202fps. Perbezaan ini tidak akan dapat dilihat oleh sesiapa yang menggunakan mesin ini kerana kadar penyegaran tertinggi yang boleh dipaparkan oleh skrin 120Hz G14 ialah 120fps.

Anda mungkin melihat kesan pada tajuk lain — tetapi bukan tajuk yang bernilai $850. 6700S mempunyai sedikit masalah dengan pengesanan sinar, yang hampir mengurangkan kadar bingkai kepada separuh — tetapi itulah yang kami lihat daripada 6800S juga. Model yang lebih murah mempunyai purata 63fps dengan pengesanan sinar dimatikan dan 32fps dengan pengesanan sinar maksimum, di mana model lama masing-masing mempunyai purata 70fps dan 37fps. Seperti yang saya katakan, kentang kecil.

Dan, pada Red Dead Redemption 2 dengan semua peluncur dimaksimumkan secara manual, model yang lebih murah berpurata 45fps dengan purata SKU yang lebih mahal 49fps. Saya berjanji empat bingkai tidak akan memberi kesan kepada kehidupan anda dalam apa jua kapasiti.

Bunyi dan haba kipas adalah serupa dengan apa yang saya perhatikan daripada model 6800S, yang bermaksud bahawa ia baik-baik saja. Bunyi bising tidak begitu menjengkelkan semasa permainan dan tidak menghalang audio permainan; apabila saya meletakkan peranti pada profil Senyap untuk kerja am, ia sememangnya menjadi senyap. Walaupun semasa beban kerja yang baik yang termasuk paparan luaran, tidak ada lebih daripada sedikit kehangatan pada papan kekunci. Palm rest panas semasa permainan tetapi tidak begitu selesa.

Penutup Asus ROG Zephryus G14 tertutup dilihat dari atas pada permukaan meja biru.

Tiada lampu funky di sini tetapi reka bentuk tudung masih kemas.

Bahagian bawah Asus ROG Zephyrus G14 dilihat dari atas pada permukaan meja biru.

Bolong melakukan tugas mereka.

Di mana saya melihat sesuatu yang berbeza ialah hayat bateri. Model 6700S mempunyai purata lapan jam dan 55 minit penggunaan umum pada kecerahan sederhana, satu jam padat berbanding 6800S. Metrik ini meletakkan G14 kembali pada peta sebagai salah satu komputer riba permainan tahan lama beberapa tahun kebelakangan ini. Bateri permainan tidak menunjukkan peningkatan yang sama. Saya mendapat 46 minit Red Dead Redemption 2 bermain dengan kira-kira 39 minit masa boleh dimainkan, sementara saya menghabiskan 54 dan 46 minit daripada unit yang lebih mahal, tetapi hayat bateri permainan sukar untuk membuat kesimpulan. Masa pengecasan adalah sama: 60 peratus dalam 41 minit.

Satu lagi perbezaan antara model ini dan 6800S ialah saiznya. Ia lebih ringan sedikit (3.64 paun kepada 3.79 paun 6800S) dan lebih nipis (0.73 inci hingga 0.77 inci). Ini jelas sekali bukan perbezaan terbesar di dunia, dan ia adalah komputer riba permainan yang agak ringan. Tetapi ia adalah satu lagi kelebihan yang ada pada model yang lebih murah. Ia jauh lebih ringan daripada Razer Blade 14 dan itu lebih padat daripada mesin yang lebih besar yang boleh menyampaikan kadar bingkai ini. Saya membawa peranti ini dalam perjalanan antarabangsa dan menyukai betapa ringannya muatan dalam beg galas yang padat.

Jadi, Zephyrus G14 adalah, sekali lagi, salah satu komputer riba permainan yang lebih baik yang boleh anda beli. Anda boleh teruskan membeli model 6700S ini melainkan anda benar-benar menyukai lampu animasi yang cantik. Model ini berdaya saing harga dengan sfera premium dalam cara model cahaya animasi tidak: yang paling hampir Razer Blade 14 ialah $2,599.99 ($950 lebih, walaupun dengan skrin kadar penyegaran yang lebih tinggi) dan setanding Perisian asing X14 (dengan skrin resolusi rendah) ialah $1,949. Dan, ia sangat mengurangkan pesaing yang lebih besar: Blade 15 Advanced dengan RTX 3070 Ti kini disenaraikan pada harga $2,999.99 ($950 lagi) seperti yang RTX 3070 Ti Blade 15 Base (dengan resolusi yang lebih rendah).

Dan itu tidak mengambil kira kelebihan lain yang dimiliki G14 berbanding kebanyakan persaingan, termasuk casisnya yang ringan, papan kekunci teratas kategori, dan (terutamanya) skrin 16:10. Titik harga $1,649.99 menjadikannya lebih mudah (dan lebih wajar) untuk menghargai inovasi sebenar yang Asus telah buat, dan terus buat, dalam ruang ini.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

ROG Zephyrus G14 peringkat permulaan Asus adalah yang perlu dibeli


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/