Samsung kini akan membenarkan pengguna Galaxy membaiki peranti mereka sendiri

Samsung ialah syarikat teknologi terkini yang memberi pelanggan keupayaan untuk membaiki peranti mudah alih mereka sendiri di tengah-tengah tekanan daripada pengguna, pengawal selia dan juga Presiden AS Joe Biden untuk melonggarkan sekatan ke atas memperbaiki produk.

Syarikat itu mengumumkan pada hari Khamis program baharu yang akan membolehkan pengguna beberapa peranti Galaxy perdananya membaiki produk mereka sendiri, memberikan mereka dan syarikat fixit pihak ketiga akses kepada alat ganti tulen, alat pembaikan dan panduan pembaikan langkah demi langkah visual untuk kali pertama. Sebelum ini, Samsung (SSNLF) pengguna terpaksa bergantung pada perkhidmatan pembaikan dalaman syarikat untuk membaiki peranti.
Program baharu itu mula-mula akan tersedia mulai musim panas ini kepada pengguna keluarga produk Galaxy S20 dan S21, dan Galaxy Tab S7+, tetapi tidak kepada pemilik barisan S22nya. Syarikat itu berkata ia bekerjasama dengan iFixit, komuniti pembaikan dalam talian yang bekerjasama dengan Motorola pada a program pembaikan diri yang serupa.
Pada bulan November, epal (AAPL) mengumumkan program, dipanggil Perkhidmatan Baiki Sendiri, yang akan menjadikan alat ganti untuk produk Apple, seperti paparan, bateri dan modul kamera, tersedia untuk dibeli dan memberi sesiapa sahaja akses kepada manual pembaikan. Program itu, yang belum dilancarkan secara rasmi, akan dihadkan kepada pengguna iPhone 12 dan iPhone 13 untuk bermula. Apple sebelum ini berkata perkhidmatan itu kemudiannya akan berkembang ke komputer Mac yang menggunakan cip M1 dalaman baharu Apple.
Syarikat seperti Samsung dan Apple telah dikritik kerana menggunakan taktik yang menyukarkan perniagaan pembaikan bebas untuk mengakses peranti, seperti menggunakan memori atau bateri yang tidak boleh ditanggalkan, atau mengedap peranti dengan gam khas. Syarikat berhujah bahawa ini dilakukan untuk memastikan produk dibaiki dengan betul melalui perkhidmatan pembaikan yang dibenarkan.

Kyle Wiens, Ketua Pegawai Eksekutif iFixit, memberitahu CNN Business bahawa pengumuman terbaru Samsung adalah “sebahagian daripada perubahan besar di mana pengeluar bergerak untuk menyokong hak anda untuk membaiki.”

“Melanjutkan jangka hayat elektronik adalah penting untuk masa depan planet ini, dan menyediakan pengguna dengan pilihan pembaikan sendiri merupakan langkah penting untuk mewujudkannya,” tambahnya.

Musim panas lalu, Presiden Biden didesak Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan untuk menetapkan peraturan yang menghalang pengilang daripada mengenakan sekatan ke atas kedai pembaikan peranti bebas dan pembaikan DIY, prinsip yang dikenali sebagai “hak untuk membaiki.” Seminggu kemudian, FTC berikrar untuk “mencabut” sekatan pembaikan haram pada pelbagai produk, termasuk telefon. Dorongan ini juga telah mendapat daya tarikan di kalangan pengawal selia di Eropah.

Peraturan baharu boleh melarang amalan ini dan menghendaki semua pengeluar telefon pintar membuat alat ganti, alatan, manual pembaikan dan diagnostik untuk pembaikan di luar jaminan lebih mudah didapati kepada perniagaan pihak ketiga.

“Dalam banyak kes, harga untuk membaiki telefon pintar atau komputer hampir, jika tidak lebih daripada, menggantikan semuanya bersama-sama – strategi yang menggalakkan orang ramai membeli peranti baharu dan bukannya membetulkannya,” Pedro Pacheco, pengarah kanan di pasaran firma penyelidikan Gartner, memberitahu CNN Business pada masa itu.

Pengguna boleh mendapat manfaat daripada peralihan dengan cara lain. Memandangkan memberi pelanggan lebih kawalan ke atas cara peranti mereka diperbaiki berkemungkinan boleh memanjangkan jangka hayat produk, syarikat perlu “memujuk pengguna untuk menukar atau menaik taraf telefon pintar dengan spesifikasi yang lebih baik dan pendekatan lain,” tambah Pacheco. “Mereka perlu memfokuskan semula usaha mereka.”

We would love to give thanks to the author of this article for this outstanding web content

Samsung kini akan membenarkan pengguna Galaxy membaiki peranti mereka sendiri


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/