Sebelum Anda Mula: Lima Tetapan Untuk Berubah Dalam Bahagian Terakhir Kami

Joel merenung semua janggut pada hari yang cerah dalam Last of Us Part 1.

Tangkapan skrin: Anjing nakal

Pada kadar ini, kita tidak akan melihat yang terakhir Yang terakhir antara kita. Menjelang adaptasi HBO berprofil tinggi, Naughty Dog mengeluarkan pembuatan semula dari atas ke bawah, yang dipanggil The Last of Us Bahagian Iuntuk PlayStation 5.

Jangan lakukan kesilapan: The Last of Us Bahagian I pada asasnya adalah permainan yang sama persis dengan permainan asal 2013 (dan remaster 2014 berikutnya, untuk PlayStation 4). Dalam ujian saya, panduan yang sudah ada untuk yang asal digunakan di sini—sehingga gabungan untuk peti besi dan pintu berkunci yang lain. Jika anda mencari nasihat khusus hiper, lebih baik anda menyemaknya Petua awal Kirk daripada [website crumbles into dust].

masih, Bahagian I ialah versi permainan yang paling mekanikal, tiada persoalan mengenainya, dan dengan penambahbaikan datang beberapa perubahan. Seperti pendahulunya yang terdekat, 2020 The Last of Us Bahagian II pada PlayStation 4, Naughty Dog menyertakan pelbagai tetapan dan pilihan kebolehaksesan yang mengagumkan. Anda akan dapati lebih 60 peluncur dan tetapan anda boleh tweak. Kebanyakannya bergantung pada keutamaan, jenis perkara yang anda ingin laraskan semasa anda bermain, tetapi terdapat segelintir yang patut dihidupkan daripada lompatan.

Ucapan Bergetar

Ucapan kepada getaranditemui di bawah DualSense menu, adalah salah satu daripada beberapa bahagian The Last of Us Bahagian I yang menjadikannya seperti permainan PS5 yang sah (bukannya PS4 yang sangat cantik). Tetapan menjadikan pengawal PS5 bergetar apabila watak sedang bercakap, dan ia melakukannya pada rentak yang sama seperti pertuturan mereka. Ia cukup keren! Ia juga agak sengit secara lalai. Bagi saya, saya telah menemuinya pertuturan kepada intensiti getaran sweet spot pada 5—hanya cukup untuk “mendengar” watak bercakap tetapi tidak terlalu banyak sehingga mengganggu.

Ellie berjalan melintasi papan sementara Joel dan Tess melihat dalam The Last of Us Part 1.

Tangkapan skrin: Anjing Nakal / Kotaku

Kesukaran tersuai

The Last of Us Bahagian I boleh dimainkan pada enam tetapan kesukaran, antara: sangat ringan, ringan, sederhana, keras, yang terselamatdan, sebaik sahaja anda mengalahkan permainan, dibumikan. Tetapi cabarannya tidak begitu linear. Anda boleh melaraskan kesukaran untuk lima aspek permainan yang berbeza:

  • pemain: Menentukan berapa banyak kerosakan yang anda terima daripada serangan, dan berapa kerap atau jarang anda membuat jam di pusat pemeriksaan di tengah-tengah pergaduhan.
  • musuh: Pada asasnya menentukan sejauh mana arif (atau tidak arif) musuh anda.
  • Sekutu: Menentukan kekerapan sekutu anda membantu anda dalam pertempuran.
  • Siluman: Mengawal beberapa pembolehubah yang berkaitan dengan menyelinap, termasuk tempoh masa yang diambil untuk musuh memaklumkan rakan mereka selepas mengesan anda.
  • Sumber: Mengawal selia kekerapan sumber, seperti makanan, peluru dan bekalan kraf, muncul.

Jadi, jika anda hebat dalam menjauhkan diri tetapi bergelut dengan segmen tindakan habis-habisan, anda boleh mencerminkannya dalam tetapan kesukaran tersuai. Terdapat juga faedah di sini untuk masokis. Walaupun anda tidak boleh memulakan permainan baharu dari tahap kesukaran yang paling tinggi—walaupun anda telah memainkannya seribu kali semasa lelaran sebelumnya—anda boleh menetapkan kelima-lima permainan itu secara manual untuk dibumikan untuk larian yang paling sukar mungkin secara de facto.

Pintasan Mod Foto

The Last of Us Bahagian I boleh dipertikaikan salah satu permainan tercantik di konsol sekarang. Dalam erti kata lain: Anda akan mahu mengambil banyak tangkapan skrin. Biasanya, masuk ke dalam mod foto memerlukan membuka menu, yang memperlahankan rentak permainan—melainkan anda menghidupkan pintasan mod fotodi dalam kawalan menu. Apabila diaktifkan, anda boleh melompat terus ke mod foto dengan menekan kedua-dua batang ibu jari pada masa yang sama. Hanya pastikan anda menetapkan masa yang betul, jika tidak, anda akan menghidupkan lampu suluh Joel dan merosakkan pukulan anda!

Petunjuk

Petunjukdi bahagian paling bawah menu HUD, ditetapkan kepada kadang-kadang secara lalai. Tetapi mereka jauh lebih menyusahkan daripada membantu. Untuk satu perkara, mereka hanya menawarkan nasihat tentang jalan kritikal. Kadang-kadang anda tahu dengan tepat apa yang perlu dilakukan untuk meneruskan cerita tetapi, kerana ia adalah permainan Naughty Dog (tahap padat yang patut diterokai), anda ingin melihat-lihat sebentar, lihat jika anda boleh mendapatkan sebarang koleksi atau sumber utama. Dan itu membawa saya ke bahagian yang paling menjengkelkan Bahagian IPetua: Sebaik sahaja petua muncul, ia tidak akan hilang sehingga anda menyelesaikan tugas yang disuruhnya. Di sinilah saya mengingatkan anda bahawa semua panduan yang telah ditulis untuk permainan ini sama berkesan sekarang seperti sedekad yang lalu.

Imej untuk artikel bertajuk Before You Start: Five Settings To Change In The Last Of Us Part I

Tangkapan skrin: Anjing nakal

Gaya Reticle Tunduk

Untuk sebahagian besar, ya, The Last of Us Bahagian I adalah permainan yang sama seperti Yang terakhir antara kita. Satu perubahan halus: Terdapat sistem sasaran baharu untuk haluan. Dan ia agak menyebalkan. Secara lalai, ia datang dengan hanya titik standard sebagai reticle—tidak bagus untuk mengukur jarak apabila membidik dengan haluan. Tetapi jika anda menukar gaya reticle tunduk tetapan, terdapat di bawah HUD menu, kepada klasik, anda akan dapat melihat laluan anak panah seperti yang dimaksudkan: dengan trajektori yang jelas menunjukkan tempat ia akan mendarat. Bukan sahaja AF yang berguna ini, ia juga peringatan bahawa, ya, sesetengah perkara lebih baik dibiarkan tanpa disentuh.

We want to thank the author of this post for this incredible content

Sebelum Anda Mula: Lima Tetapan Untuk Berubah Dalam Bahagian Terakhir Kami


You can find our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/