Sega Sahkan Rieko Kodama Telah Meninggal Dunia Selepas Peminat Mengenali Tribute – IGN

Rieko Kodama, pembangun perintis di sebalik klasik Sega termasuk Phantasy Star dan Skies of Arcadia, telah meninggal dunia. Dia berumur 59 tahun.

Khabar angin itu bermula selepas mesej peringatan kepada Kodama dikesan dalam kredit Mega Drive Mini 2. Ditanya sama ada mesej itu memang bertujuan untuk menunjukkan bahawa Kodama telah meninggal dunia, penerbit Sega Yosuke Oskunari berkata bahawa dia telah.

“Seperti yang anda fahami,” tulis Okunari. “Kami menghormatinya.”

Sega kemudiannya mengesahkan bahawa Kodama meninggal dunia pada bulan Mei, tetapi tidak dapat berkongsi sebarang butiran lanjut kerana menghormati privasi keluarganya.

Seorang wanita perintis dalam industri permainan

Dikenali sebagai Phoenix Rie dalam karya awalnya, Kodama menceburi industri permainan pada pertengahan 1980-an, di mana dia berkhidmat sebagai pereka grafik dan kemudiannya sebagai penerbit dan pengarah. Kreditnya termasuk Sonic the Hedgehog 2 dan Skies of Arcadia, tetapi dia terkenal dengan karyanya sebagai salah seorang peneraju kreatif siri Phantasy Star, berkhidmat sebagai pengarah Phantasy Star IV.

Walaupun dipuji sebagai perintis dalam industri yang didominasi oleh lelaki, Kodama terkenal tidak suka perhatian, mengalihkan kredit kepada seluruh pasukannya apabila dia dianugerahkan Anugerah Perintis di Anugerah Pilihan Pembangun Permainan.

“Saya tidak pasti sama ada ia disebabkan budaya korporat Sega atau apa, tetapi saya tidak pernah merasakan saya berada dalam keadaan yang kurang bernasib baik hanya kerana saya seorang wanita. Saya telah mengusahakan pelbagai perkara berkaitan pembangunan permainan selama ini. 30 tahun sekarang, dan sejak menyertai Sega saya tidak pernah dilayan secara berbeza daripada lelaki,” kata Kodama dalam temu bual.

Dalam temu bual yang lain, dia berkata bahawa dia tidak fikir ia adalah luar biasa bagi wanita untuk bermain permainan, memerhatikan bahawa kanak-kanak perempuan sering tertarik kepada RPG. Salah satu karyanya yang paling terkenal, Phantasy Star, menonjol kerana ia adalah salah satu daripada beberapa permainan dengan protagonis wanita.

“Memandangkan saya sendiri seorang wanita, apabila saya membuat permainan, saya cuba untuk tidak menjadikan mereka hanya figura fantasi lelaki, kerana orang ramai perlu diselamatkan. Saya suka menjadikan watak wanita boleh diterima oleh kedua-dua jantina. Tetapi kami melihat lebih ramai wanita berkemauan keras dalam permainan yang menjurus kepada penonton wanita,” kata Kodama pada masa itu.

Kodama kekal aktif dalam industri permainan sepanjang 2010-an, terus mengusahakan permainan termasuk 7th Dragon dan Sega Ages. Dia meninggalkan legasi sebagai salah seorang pembangun wanita terulung dalam sejarah permainan, kerjayanya selama 35 tahun dalam industri menjadi inspirasi untuk diikuti oleh ramai wanita.

Kredit foto lakaran kecil: Persidangan Pembangun Permainan

Kat Bailey ialah Editor Berita Kanan di IGN serta hos bersama Nintendo Voice Chat. Ada tip? Hantarkan DM kepadanya di @the_katbot.We wish to thank the writer of this post for this remarkable material

Sega Sahkan Rieko Kodama Telah Meninggal Dunia Selepas Peminat Mengenali Tribute – IGN


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/