Selepas menolak codec AV1, Google mengejar Dolby dengan standard HDR dan audio

Besarkan / Logo Perikatan untuk Media Terbuka.

Perikatan untuk Media Terbuka

Google pada asasnya boleh melakukan apa sahaja yang diingininya berkaitan standard video dan web. YouTube ialah tapak video paling popular di dunia. Chrome ialah penyemak imbas paling popular di dunia. Android ialah sistem pengendalian yang paling popular di dunia. Apa-apa sahaja yang ingin dilancarkan oleh Google boleh mempunyai pangkalan pengguna yang besar bagi pelanggan, pelayan dan kandungan. Dari situ, ia hanya perlu mendapatkan beberapa rakan kongsi untuk menyertainya. Beginilah cara Google generasi akan datang Codec video AV1 sedang dilancarkan, dan seterusnya, Google menumpukan perhatiannya pada standard audio HDR dan 3D.

Janko Roettgers Protokol mempunyai laporan tentang “Project Caviar,” rancangan Google untuk menghadapi Dolby dan mencipta alternatif bebas royalti kepada standard HDR (Dolby Vision) dan standard audio 3Dnya (Dolby Atmos). Model perniagaan media lama Dolby bergantung pada yuran royalti daripada pengeluar perkakasan dan sokongan daripada pencipta kandungan. Teknologi syarikat itu tertanam secara mendalam dalam pawagam, Blu-ray dan lebih banyak syarikat penstriman moden seperti Apple. penyokong besar teknologi Dolby. Itu semua memerlukan wang, walaupun, dan laporan Protokol mengatakan $50 batang penstriman akhirnya mempunyai kira-kira $2 daripada tanda harga itu pergi ke Dolby.

Bunyi sekeliling telah menjadi ciri filem selama-lamanya dengan pelbagai bilangan pembesar suara hadapan, belakang dan sisi, tetapi Dolby Atmos menambah ketinggian ke dalam persamaan. Jika anda mengambil persediaan pembesar suara 5.1 atau 7.1—iaitu tiga pembesar suara hadapan, dua belakang, subwufer dan untuk 7.1, dua pembesar suara sisi—Dolby Atmos menambah empat pembesar suara atas ke dalam campuran, membenarkan bunyi menyorot atas kepala penonton. Atmos disokong oleh Apple, NetflixHBO Max dan Disney+.

Google sedang menangani Dolby melalui kumpulan piawaian “Alliance for Open Media”, yang mengira Amazon, Apple, Arm, Google, Intel, Meta, Microsoft, Mozilla, Netflix, Nvidia dan Samsung dalam kumpulan “ahli pengasas”. Ini adalah kumpulan yang sama di belakang standard AV1, yang berkembang daripada Google pembelian On2 dan sumber terbuka codec videonya.

Sama ada pesaing Dolby Vision mahupun Atmos tidak memerlukan pembangunan codec baharu. Strategi Google kebanyakannya adalah mengenai menyeragamkan cara untuk menghantar data audio dan video yang tidak melibatkan pembayaran Dolby dan menjenamakannya dengan cukup baik untuk bersaing. Untuk memulakan, kumpulan itu sudah mempunyai spesifikasi untuk “Bekas Audio Imersif” diterbitkan di web, yang menggambarkan dirinya sebagai “format bitstream audio codec-agnostik untuk menyampaikan medan bunyi tiga dimensi yang boleh digunakan untuk main balik bunyi berbilang saluran.” Untuk HDR, kumpulan itu mahu menggunakan HDR10+ standard, yang pada asalnya dimasak oleh Samsung tetapi kekurangan kandungan.

Ia masih belum diketahui untuk jenama yang dihadapi pengguna piawaian ini. Itu masalah besar, memandangkan nama “Dolby” masih banyak diminati oleh peminat teater rumah, dan ini bermakna apl penstriman boleh memasarkan jenama Dolby sebagai alat tambah premium, mewujudkan permintaan untuk piawaian. Beberapa syarikat mempunyai pengaruh yang cukup terhadap ruang media untuk mendorong standard baharu, tetapi Google adalah salah satu daripadanya. Seperti yang telah kita lihat dengan AV1, mendorong sokongan ke YouTube, Android, Chrome dan mana-mana pengeluar perkakasan mencari untuk melesenkan akses kepada YouTube adalah cudgel yang kuat.

We would like to give thanks to the author of this article for this incredible content

Selepas menolak codec AV1, Google mengejar Dolby dengan standard HDR dan audio


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/