Semakan privasi 30 saat setiap pengguna Google dan Facebook mesti lakukan hari ini

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Begitu banyak tentang anda dikumpulkan, disusun dan dijual kepada pembida tertinggi. Tapak pencari orang yang teduh dan broker data menjadikannya perniagaan mereka untuk mengetahui sebanyak mungkin tentang anda. Ketik atau klik di sini untuk tiga tapak yang anda patut semak maklumat dan langkah anda untuk mengalih keluarnya.

Pengumpulan data ini berlaku di latar belakang, dan terdapat banyak yang anda berikan secara percuma. Contohnya, semua yang anda taip ke dalam Google, YouTube, Gmail, Google Drive dan semua yang lain. Ketik atau klik untuk melihat semua yang Google ketahui tentang anda dengan satu carian pantas.

Saya tahu ia sangat mudah, tetapi saya yakin anda telah membuat kesilapan besar dengan data anda.

Perkongsian data jalan dua hala

Katakan tapak web membuatkan anda log masuk untuk membaca artikel. Anda diberikan pilihan untuk membuat akaun supaya anda mempunyai akses kepada artikel tersebut. Itu mengambil masa, tetapi sayangnya, anda melihatnya!

Anda hanya boleh log masuk menggunakan akaun Facebook atau Google anda. Tiada akaun baharu diperlukan — sungguh hari yang menggembirakan.

Anda mungkin tidak menyedari bahawa ketika anda melog masuk menggunakan akaun Facebook atau Google anda, anda mendedahkan lebih banyak titik penjejakan data. Semua yang mungkin anda lakukan di tapak dihantar kembali ke Facebook atau Google. Laman web itu mungkin mendapatkan kembali data daripada Facebook atau Google juga.

Itulah sebabnya jika anda membaca artikel tentang wain Itali yang baik, anda serta-merta mula melihat iklan wain selepas itu.

Hentikan Facebook menjejaki anda dari Facebook

Facebook terkenal kerana mengumpul satu tan data. Pusat Privasinya adalah telus — jika anda tahu cara menavigasinya. Ketik atau klik di sini untuk melihat semua yang Facebook kumpulkan pada anda.

Untuk melihat apl dan perkhidmatan pihak ketiga yang anda sambungkan ke Facebook selama ini, ikut langkah ini. Ia tidak sepatutnya mengambil masa lebih daripada 30 saat untuk mencari senarai lengkap dan menendang keluar apa sahaja yang anda pilih.

Pada komputer anda:

 • ● Log masuk, kemudian klik butang anak panah ke bawah di sudut kanan atas.
 • ● Klik Tetapan & Privasi > Pilih Tetapan.
 • ● Klik Apl dan Laman Web dalam menu sebelah kiri. Jika anda tidak melihatnya, pilih Keselamatan dan Log Masukkemudian Apl dan Laman Web.

Pada iPhone:

 • ● Buka apl Facebook dan ketik menu tiga baris di penjuru kanan sebelah bawah.
 • ● Pilih Tetapan & Privasi > Tetapan.
 • ● Tatal ke bawah ke bahagian Kebenaran, kemudian ketik Apl dan Laman Web.

Pada peranti Android:

 • ● Buka apl Facebook, kemudian ketik menu tiga baris.
 • ● Pilih Tetapan & Privasi > Tetapan.
 • ● Tatal ke bawah ke Keselamatankemudian ketik Apl dan Laman Web.
 • ● Pilih Log masuk dengan Facebook.

Sebaik sahaja anda melihat apl dan tapak web disambungkan ke Facebook, anda boleh mula memotongnya satu demi satu. Alih keluar apa sahaja yang anda tidak mahu data anda dan jejak anda.

FAIL - Foto fail ini menunjukkan ikon aplikasi Facebook pada iPhone di New York.

FAIL – Foto fail ini menunjukkan ikon aplikasi Facebook pada iPhone di New York.
(Foto AP/Karly Domb Sadof, Fail)

DENGAR: Jika anda mempunyai masa setengah jam dan sepasang fon kepala, lihat episod podcast saya ini, Kim Komando Today. Saya memecahkan cara syarikat dan agensi kerajaan membeli data anda. Tidak, agensi persekutuan tidak boleh merampas data peribadi anda tanpa waran atau kebenaran anda, tetapi mereka boleh membelinya daripada broker data.

Keluar dari genggaman Google

Seterusnya, mari pergi ke Google dan menjejaki perkhidmatan yang disambungkan. Anda mungkin mendapati bahawa tapak yang anda tidak gunakan selama bertahun-tahun masih mendapat kemas kini tentang anda.

 • ● Untuk memulakan, lawati Halaman akaun terpaut semasa log masuk ke Akaun Google anda. Di sini anda akan melihat mana-mana akaun yang anda daftar untuk menggunakan akaun Google anda.
 • ● Jika anda ingin mengalih keluar akses, ketik atau klik Nyahpaut.

Adakah sesetengah apl enggan menyahpaut? Itu bukan kebetulan. Sesetengah apl pihak ketiga tidak membenarkan anda memutuskan sambungan daripada Google. Anda perlu membuka apl itu sendiri dan melihat tetapannya. Cari bahagian yang menyatakan Akaun Terpaut, Akaun Terhubung atau sesuatu yang serupa.

Apl yang anda gunakan kemudiannya akan membenarkan anda memutuskan sambungan. Cuma ikut arahan pada skrin.

GAMBAR FAIL: Ilustrasi gambar menunjukkan logo Facebook dipantulkan di mata seseorang.

GAMBAR FAIL: Ilustrasi gambar menunjukkan logo Facebook dipantulkan di mata seseorang.
(REUTERS/Dado Ruvic/Ilustrasi/Foto Fail)

Seterusnya, semak apl dan perkhidmatan yang mempunyai akses kepada sekurang-kurangnya sebahagian daripada akaun Google anda. Ini mungkin termasuk kalendar, peti masuk e-mel, akaun atau maklumat akaun asas anda.

Untuk menyemak dan mengalih keluar akses:

● Pergi ke myaccount.google.com/security.

● Di bawah Apl pihak ketiga dengan akses akaunpilih Uruskan akses pihak ketiga.

● Klik apl atau perkhidmatan untuk melihat perkara yang boleh diakses olehnya. klik Alih keluar Akses jika anda memilih begitu.

Bagaimana sekarang?

Mengamankan diri dalam talian anda boleh berasa seperti tugas yang tidak berkesudahan. Lihat panduan berguna ini untuk mendapatkan lebih banyak cara untuk melindungi data peribadi anda:

8 peta tersembunyi dan penjejak yang anda perlu matikan

Fikirkan Big Tech tahu banyak perkara? ISP anda sama buruknya

Helah baharu untuk mengetahui apabila kamera atau mikrofon telefon anda sedang digunakan

E-mel anda sedang dijejaki – Ketahui rahsia pengiklan tidak mahu anda tahu

Privasi telefon pintar: 3 jenis apl mengumpul lebih banyak data daripada yang anda sedar

Petua Bonus: Hentikan penjejakan Facebook, helah kamera rahsia dan sebab anda melihat iklan apabila anda menstrim

Dalam podcast ini, saya membantu tiga pemanggil yang berada di tempat yang sukar. Seseorang mahu melindungi anaknya daripada pemain yang berniat jahat. Seorang lagi nak kamera mahal harga murah. Saya berkongsi beberapa helah teknologi yang boleh anda gunakan untuk menjimatkan wang dan melindungi privasi anda. Saya juga mendapat scoop tentang tetapan Facebook rahsia yang berhenti menjejaki.

Lihat podcast saya “Kim Komando Today” di Apple, Google Podcasts, Spotify atau pemain podcast kegemaran anda.

Dengar podcast di sini atau di mana sahaja anda mendapatkan podcast anda. Cari sahaja nama keluarga saya, “Komando.”

Apakah soalan gaya hidup digital yang anda ada? Hubungi rancangan radio kebangsaan Kim dan ketik atau klik di sini untuk mencarinya di stesen radio tempatan anda. Anda boleh mendengar atau menonton The Rancangan Kim Komando pada telefon, tablet, televisyen atau komputer anda. Atau ketik atau klik di sini untuk podcast percuma Kim.

Hak Cipta 2022, Hiburan Multimedia WestStar. Hak cipta terpelihara. Dengan mengklik pautan beli-belah, anda menyokong penyelidikan saya. Sebagai Associate Amazon, saya mendapat komisen kecil daripada pembelian yang layak. Saya hanya mengesyorkan produk yang saya percayai.

Ketahui tentang semua teknologi terkini di The Rancangan Kim Komando, rancangan bual bicara radio hujung minggu terbesar negara. Kim menerima panggilan dan memberikan nasihat tentang gaya hidup digital hari ini, daripada telefon pintar dan tablet kepada privasi dalam talian dan penggodaman data. Untuk mendapatkan petua hariannya, surat berita percuma dan banyak lagi, lawati tapak webnya di Komando.com.

We would like to say thanks to the writer of this post for this amazing material

Semakan privasi 30 saat setiap pengguna Google dan Facebook mesti lakukan hari ini


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/