Senjata Rahsia Galaxy S23 Ultra Boleh Jadi Cip Samsung Baharu Ini

Dengan penderia imej Isocell HP2 200-megapiksel baharunya, Samsung akan cuba memberikan jurugambar telefon pintar yang terbaik dari kedua-dua dunia: resolusi tinggi dan kualiti imej yang baik dalam keadaan yang mencabar.

HP2 sedang dalam pengeluaran besar-besaran. Samsung tidak mengumumkan tarikh penghantarannya atau mengesahkan telefon mana yang akan tiba. Namun, sensor itu dijangka akan menghidupkan kamera utama pada syarikat itu. perdana Galaxy S23 Ultra telefon, mungkin akan debut pada 1 Feb.

Pereka penderia imej menghadapi pertukaran. Menambahkan peleraian bermakna setiap piksel pada penderia adalah lebih kecil dan piksel yang lebih kecil tidak dapat mengumpulkan cahaya juga. Ini bermakna tangkapan yang diambil dalam cahaya malap dicemari oleh bintik-bintik bunyi. Mereka kehilangan perincian dalam bahagian berbayang adegan. Dan mereka mengalami sorotan hebat di kawasan terang seperti langit.

HP2, bagaimanapun, membawa kaedah baharu untuk mengatasi masalah tersebut dan memanfaatkan setiap foton cahaya, Samsung mendedahkan secara eksklusif kepada CNET.

Penderia gergasi elektronik Korea Selatan itu boleh mengumpulkan cahaya dengan lebih berkesan di tempat pertama, meningkatkan foto julat dinamik tinggi (HDR) untuk mengatasi dengan lebih baik dengan adegan dengan unsur gelap dan terang, kata syarikat itu. Dan apabila merakam pada resolusi penuh 200 megapiksel, Samsung menggunakan teknologi AI untuk membantu memberikan butiran terbaik.

Ia masih belum jelas sejauh mana penderia akan berprestasi dalam ujian dunia sebenar. Tetapi tidak hairanlah Samsung memberi tumpuan kepada teknologi. Penambahbaikan kamera ialah sebab utama untuk menaik taraf telefon, dengan foto dan video yang lebih baik lebih ketara daripada pemproses yang lebih baik, hayat bateri dan teknologi rangkaian.

“Resolusi 200MP penuh terutamanya bersinar apabila merakam di konsert atau di luar yang terdapat banyak butiran untuk ditangkap,” kata JoonSeo Yim, naib presiden eksekutif perniagaan sensor Samsung Electronics. “Ia mungkin bukan tetapan utama untuk kebanyakan pengguna, tetapi kami pasti melihat keperluan untuk imej yang sangat terperinci.”

Apple, saingan telefon pintar utama Samsung, juga melabur banyak dalam kameranya. Unsur kanta yang agak besar menonjol dari belakang model iPhone 14 Pro untuk mempamerkan prestasi kamera, dan Apple telah meningkatkan penderianya untuk penangkapan resolusi tinggi dan cahaya rendah yang lebih baik.

Pilihan binning piksel yang lebih baik

Salah satu teknik tajuk untuk menambah baik foto telefon pintar dipanggil binning piksel. Dengan itu, kumpulan piksel fizikal boleh digabungkan menjadi piksel maya yang lebih besar yang mengumpulkan lebih banyak cahaya apabila ia malap, menukar resolusi untuk hingar yang lebih rendah dan warna yang lebih baik.

Samsung tidak bersendirian dalam menggunakan pixel binning. Anda akan melihatnya dalam Apple iPhone 14 Pro, Google Pixel 7, Xiaomi 12T Pro dan telefon lain, tetapi sensor HP2 adalah salah satu yang paling canggih. Apple dan Google, sebagai contoh, menggunakan binning piksel 2×2 yang menukar empat piksel fizikal kepada satu piksel maya. Telefon perdana Samsung Galaxy S22 telah menawarkan binning 3×3 piksel sejak 2019, menawarkan foto 108 megapiksel dalam cahaya yang baik dan foto 12 megapiksel apabila ia malap.

HP2 Samsung boleh mengambil gambar 200 megapiksel dalam keadaan baik. Apabila ia lebih malap, binning piksel mengumpulkan piksel ke dalam ketulan 2×2 untuk imej 50 megapiksel. Dan apabila lebih malap, potongan 4×4 “Tetra2pixel” Samsung mengambil foto 12.5 megapiksel.

Dua tahap binning piksel tersedia pada 200 megapiksel HP3, diumumkan pada 2022. Walau bagaimanapun, HP3 menggunakan piksel yang lebih kecil yang, sambil meminimumkan pukal kamera, tidak begitu baik untuk menangkap cahaya pada mulanya. The HP1, diumumkan pada 2021, juga mempunyainya. Tetapi HP2 menambah beberapa helah lain yang kekurangan HP1.

Naik turun binning piksel

Pixel binning mempunyai beberapa kelebihan lain. Kamera boleh memangkas pada bahagian tengah imej untuk mengezum ke subjek yang lebih jauh. Ia adalah asas utama kepada usaha untuk berikan telefon pintar kebolehan zum seperti kanta kamera tradisional. Pixel binning juga membuka pilihan baharu untuk video 4K dan 8K resolusi tinggi.

Pixel binning mempunyai kelemahan, walaupun. Ia memerlukan banyak kuasa bateri untuk memproses semua piksel tersebut, dan menyimpan foto resolusi tinggi memakan banyak ruang storan. Dan penderia resolusi tinggi, walaupun pada dasarnya bagus, tidak mencapai kualiti imej yang terbaik melainkan ia dipasangkan dengan kanta berkualiti tinggi.

“Mod 200MP penuh memerlukan lebih banyak RAM dan kuasa,” kata Yim, itulah sebabnya penderia resolusi tinggi seperti itu hanya ditemui pada telefon pintar mewah.

Satu komplikasi dengan HP2 ialah memikirkan warna apabila merakam foto 200 megapiksel. Kamera digital menangkap sama ada cahaya merah, hijau atau biru untuk setiap piksel, tetapi reka bentuk Tetra2pixel bermakna setiap kumpulan piksel 4×4 menangkap hanya satu daripada warna tersebut. Untuk membantu mengisi butiran warna yang diperlukan dalam kumpulan 16 piksel tersebut, Samsung menggunakan algoritma kecerdasan buatan, kata syarikat itu.

Peningkatan kualiti imej Samsung HP2

Penderia mempunyai helah lain untuk meningkatkan kualiti imej, terutamanya dengan pemandangan julat dinamik tinggi dengan butiran terang dan gelap. Berikut adalah beberapa:

  • Teknologi yang dipanggil Dual Voltage Transfer Gate (D-VTG) memberikan setiap piksel keupayaan 33% lebih baik untuk mengumpulkan cahaya, yang sepatutnya meningkatkan kualiti imej dalam pemandangan malap dan mengurangkan tompok putih yang telah dicuci dalam langit cerah.
  • Ciri Dual Slope Gain (DSG) Samsung menambah baik foto HDR dengan mendigitalkan data pendedahan setiap piksel pada dua skala berbeza untuk mengumpulkan data terang dan gelap apabila merakam dalam mod 50 megapiksel. Piksel yang banyak pada penderia bermakna beberapa kuartet piksel ditala untuk cahaya terang dan yang lain untuk cahaya malap.
  • Ciri berkaitan yang dipanggil Smart-ISO Pro ialah teknologi HDR berasingan yang menyesuaikan diri dengan pemandangan berbeza, menggunakan gabungan tetapan kepekaan berbeza yang sesuai untuk bingkai berbeza yang digunakan untuk membina foto HDR.

Satu lagi ciri baharu dalam HP2 ialah autofokus yang dipertingkatkan dengan teknologi yang dipanggil Super QPD. Ia boleh mengesan sama ada garisan mendatar dan menegak merentas kumpulan piksel 2×2, membantu kamera mengunci butiran seperti ufuk atau batang pokok walaupun dalam keadaan malap, kata Samsung.

Setiap piksel HP2 ialah 0.6 mikron, atau 6 persejuta meter, lebar. Itu adalah naungan yang lebih sempit daripada 0.62 mikron HP1. Sebagai perbandingan, rambut manusia adalah kira-kira 75 mikron. Digabungkan ke dalam tatasusunan 2×2 untuk foto 50 megapiksel, lebar piksel meningkat kepada 1.2 mikron, dan dalam 4×4, kepada 2.4 mikron.

“Kami menjangkakan bahawa penderia imej beresolusi tinggi akan menjadi ciri standard dalam telefon pintar perdana pada masa hadapan,” kata Yim. “Disebabkan itu, kami fikir adalah penting untuk meneruskan usaha kami, daripada proses piksel lanjutan di bawah 0.5 mikron kepada prestasi piksel dan algoritma.”

Saiz yang lebih besar lebih baik untuk mengumpul cahaya. Saiz piksel Samsung agak serupa dengan sensor kamera utama iPhone 14 Pro, yang menggunakan piksel 2.44 mikron dalam mod 12 megapiksel dan 1.22 mikron dalam mod 48 megapiksel.

Apabila bercakap tentang video, HP2 mempunyai banyak pilihan. Ia boleh merakam video 8K pada 30 bingkai sesaat dengan menggunakan penderia dalam mod 50 megapikselnya. Ia boleh merakam video 4K pada 120fps, atau, jika Smart-ISO terlibat, pada 60fps. Untuk video 1080p, penderia akan merakam pada 480fps tanpa autofokus dan 240fps dengan autofokus.

We would like to thank the writer of this short article for this amazing content

Senjata Rahsia Galaxy S23 Ultra Boleh Jadi Cip Samsung Baharu Ini


Discover our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/