Setiap Manual Permainan PlayStation 2 AS Kini Diimbas Dalam 4K

Manual permainan fizikal sukar diperoleh pada masa kini, terutamanya apabila industri mula banyak bersandar kepada penstriman awan dan infrastruktur yang mengutamakan digital. Tetapi jika anda masih ingat masa-masa yang baik apabila kotak permainan datang dengan risalah tebal untuk anda teliti sebelum melompat ke pembelian baru-baru ini, a pemelihara permainan yang dipanggil Kirkland berusaha untuk mengekalkan nostalgia itu untuk anak cucu dengan mencipta imbasan berkualiti tinggi bagi manual zaman dahulu. Sebenarnya, dia baru sahaja selesai memuat naik set lengkap imbasan manual PlayStation 2 AS.

Dilancarkan di AS pada Oktober 2000—22 tahun yang lalu pada hari Rabu ini—PlayStation 2 Sony adalah salah satu konsol paling popular yang pernah ada. Dengan lebih daripada 4,000 permainan dikeluarkan di seluruh dunia dan menjual kira-kira 158 juta unit di seluruh dunia, hampir semua orang mempunyai PS2. Permainan seperti Jak & Daxter dan Cooper licik membantu mempopularkan konsol dalam kalangan kanak-kanak dan remaja, manakala tajuk seperti Pepejal Gear Logam 2 dan Onimusha terus mengembangkan pasaran yang lebih “matang”. Iblis Boleh Menangis 3, Final Fantasy X, Kingdom Hearts, Ratchet & Clank, Bukit Senyap 2 (yang semakin dibuat semula sekarang), Okami, Tony Hawk’s Pro Skater 3—senarai hits PS2 diteruskan selama-lamanya, semua bangers.

Aspek kegemaran saya untuk membeli permainan PS2 baharu ialah sentiasa membaca manual untuk melihat petua, helah dan kadangkala penipuan yang boleh saya gunakan. Walaupun masa itu sudah lama berlalu, Kirkland kini telah memelihara lebih daripada 1,900 daripadanya, memuat naik setiap manual PS2 AS ke Archive.org dalam resolusi 4K penuh untuk keseronokan anda memuat turun dan menatal. Set itu terdapat di dalamnya pada kira-kira 17GB—ia adalah 230GB sebelum pemampatan. Itu chonky.

Baca Lagi: Setiap Manual SNES Bahasa Inggeris Tunggal Kini Tersedia Dalam Talian

Setiap manual adalah sama kerennya seperti yang anda ingat pada tahun 00-an, dengan imbasan berkualiti tinggi menyerlahkan seni yang sering menarik perhatian. Ia benar-benar portal melalui masa! Maksud saya, menyemak imbas manual untuk Square Enix Musashi: Lagenda Samurai (salah satu permainan PS2 kegemaran saya, pernah) mengisi saya dengan nostalgia, membawa saya pulang ke rumah nenek saya apabila saya akan berjaga sehingga 3 pagi menewaskan orang jahat sebagai protagonis bertopi bertopi memakai Miyamoto Musashi. Jelas sekali, keadaan tidak banyak berubah untuk saya.

“Matlamatnya adalah untuk meningkatkan kesedaran untuk usaha pemeliharaan permainan,” kata Kirkland Kotaku. “Banyak permainan semasa membesar membentuk cara kami melihat dan mengalami dunia. Sudah tentu apabila kita ‘besar,’ kita beralih kepada perkara lain tetapi terdapat ramai daripada kita yang mempunyai nostalgia untuk perkara ini dan mahu anak-anak kita dapat menikmati apa yang kita lakukan. Keseluruhan perjanjian ‘baca buku yang dibaca oleh bapa anda’. Dan terdapat usaha besar untuk mengekalkan permainan: VGHFyang Muzium Kuatdan usaha akar umbi seperti MAME, redump.org, Tiada Introdan Alat Baik Cowering sebelum itu. Yang saya selalu fikir, ‘Ini bagus! Kami akan mempunyai segala-galanya terpelihara. Tetapi tanpa manual, kami tidak akan tahu cara memainkannya.’”

Baca Lagi: Perjuangan Sedekad Untuk Membiayai Muzium Permainan Video Scrappy Oakland

Malangnya untuk manual, pengimbasan boleh menjadi proses yang agak kasar. “Proses saya amat mengerikan. Saya menarik staples dan menjalankan hampir semua perkara melalui saya Pengimbas suap lembaran Epson DS-870. Sebagai seorang perfeksionis yang tegar, menggunakan pengimbas dokumen adalah mengecewakan untuk kualiti, tetapi satu keperluan kerana kelantangan,” katanya. Saya menghabiskan tujuh bulan mengimbas manual SNES dan hanya mencapai huruf ‘E’ menggunakan tiga pengimbas flatbed. Dengan persediaan ini saya telah dapat mengimbas hampir 75,000 halaman pada tahun lepas sahaja.”

Selepas kerja yang membosankan mengimbas setiap halaman, Kirkland menggunakan sekumpulan apl—seperti Adobe Acrobat Pro, Photoshop, Textpad dan PDF Combiner Pro—untuk menjadikannya sebersih dan murni yang mungkin sebelum memuat naik kesemuanya ke Archive.org dalam kedua-dua 2K dan resolusi 4K. “Saya telah menghabiskan keseluruhan percutian musim panas mengimbas manual, hanya untuk membuangnya kerana saya telah mendapat peralatan yang lebih baik, atau diproses dengan lebih baik,” katanya. “Banyak lewat malam.”

Kirkland berkata dia menurunkan kira-kira $40,000 pada koleksi PS2 AS kerana dia secara teratur membeli setiap keluaran AS sepanjang 22 tahun. “Saya meraih keluaran baharu apabila ia turun kepada $20 untuk kira-kira 800 keluaran pertama, kemudian saya mula mengambil permainan sukan terpakai dalam keadaan baik, kemudian ia memburu varian ganjil (yang tidak berkesudahan).”

Set imbasan 4K US PlayStation 2 Kirkland berkemungkinan merupakan koleksi imbasan manual permainan video yang terbesar dan berkualiti tinggi yang tersedia secara umum, tetapi baginya, ia tidak semestinya merupakan kualiti “arkib”.

Baca Lagi: Yayasan Sejarah Permainan Video Dimulakan Atas Dasar Retro ‘Merosakkan’ Nintendo

“Saya menganggap ‘pemeliharaan fungsi’ ini buat masa ini,” katanya. “Memandangkan saya telah mengeluarkan staples, saya sentiasa boleh meletakkannya di atas katil rata untuk memeliharanya dengan betul. Tetapi ia kembali kepada sifat perfeksionis saya. Apakah ‘cukup baik’? 2400 dpi pada warna 48-bit (lebih satu gigabait setiap halaman). Pada titik manakah kita mengarkibkan dakwat dan bukannya imej? Tiada jawapan yang mudah.”

Mungkin kemajuan selanjutnya dalam teknologi akhirnya akan memudahkan tugas itu.

“Pada masa hadapan, saya ingin mempunyai AI yang benar-benar boleh membina semula teks dan imej seperti yang dimaksudkan, membetulkan condong dan menyahsaringan dengan betul tanpa mengaburkan seni garisan,” katanya. “Sebenarnya, tiada siapa yang benar-benar mahukan imbasan 600 dpi dengan lubang kodok dan tepi hitam, mereka hanya mahukan projek yang digilap dan siap.”

OSudah tentu, untuk ke sana memerlukan jumlah buruh yang luar biasa di pihak arkivis.

Walaupun menyelesaikan lebih daripada 1,900 imbasan manual PS2 mungkin menganggap anda sebagai kerja yang baik untuk hidup, ia sebenarnya hanyalah satu lagi peristiwa penting untuk Kirkland. Dia sebelum ini telah selesai set lengkap manual SNES AS dalam 2K (mengumpulkannya untuk diimbas menelan belanjanya $8,000), dan sedang dalam proses mendapatkan, SNES 4K, Atari 2600dan Budak Permainan. “Saya telah mengimbas kira-kira 300 manual PlayStation asal dalam beberapa minggu kebelakangan ini,” katanya dengan santai, seolah-olah ia bukan apa-apa.

Kirkland berkata dia mempunyai kira-kira 7,500 manual di tangan, di mana kira-kira 3,000 telah dipelihara. Dia hanya berharap bahawa kerja ini tidak semua harus jatuh ke belakang individu yang bermotivasi luar biasa seperti dirinya. “Dalam dunia yang sempurna, syarikat akan meningkatkan dan mengeluarkan karya seni asal mereka yang dihantar ke akhbar untuk dipelihara,” katanya. “Tetapi begitu banyak daripada mereka telah hilang kepada sejarah dan cakera keras dari masa ke masa.”

Koleksi permainan PS2 raksasa Kirkland, tarikh tidak diketahui.

Hella hours and hella money nanti, cukuplah koleksi.
Foto: Kirkland

Yet kerjasama membawa cabaran tersendiri.

“Pada masa ini kebanyakannya adalah usaha solo—yang saya harap dapat berubah apabila saya beralih kepada sistem yang saya tidak boleh 100%,” katanya. “Saya telah terbakar pada masa lalu oleh kerjasama, jadi saya agak curiga untuk melampirkan projek lain, dengan harapan untuk mempunyai sedikit kawalan ke atas kualiti dan hala tuju.”

Kerja ini sungguh bersungguh-sungguh, dan banyak manual yang paling memerlukan pemeliharaan terperangkap dalam koleksi peribadi atau dinaikkan harga oleh “pelabur.” Tetapi Kirkland merancang untuk meneruskan projek pengimbasannya kerana, pada pandangannya, kerja ini mesti dilakukan sebelum ia menjadi mustahil.

“Internet mempunyai 25 tahun untuk mewujudkannya, dan semua yang kita ada hanyalah manual imbasan yang sama dari tahun 2004 yang kelihatan seperti ia dikeluarkan daripada mesin faks, atau manual NES yang terhalang kerana Pemasa lama NintendoAge adakah orang yang terlalu paranoid akan memalsukan grail suci mereka yang mahal sehinggakan mereka sendiri memperoleh $5 pada jualan garaj pada tahun 90-an. Saya rasa tidak betul bahawa anda perlu membayar $200 untuk keistimewaan membaca Pencetus Chrono manual yang sebenarnya boleh dibaca.”

We wish to thank the writer of this short article for this remarkable web content

Setiap Manual Permainan PlayStation 2 AS Kini Diimbas Dalam 4K


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/