Siaran Semula GoldenEye adalah Situasi Yang Aneh Berbelit – IGN

GoldenEye akhirnya kembali ke konsol. Tetapi berita baik itu telah dibayangi dengan cepat kerana pelancarannya yang akan datang menjadi sesuatu selain mudah. Terdapat dua versi keluaran semula, dengan versi berbeza untuk Nintendo Switch dan Xbox, dan kedua-duanya tidak merupakan remaster yang dinanti-nantikan yang bocor tahun lepas. Ia adalah keadaan yang berbelit-belit yang pelik.

Sebagai sebahagian daripada Nintendo Direct baru-baru ini, penembak klasik N64 GoldenEye telah diumumkan untuk Nintendo Switch Online. Seperti permainan lain dalam koleksi Dalam Talian, ini ialah versi yang dicontohi N64 asal, bukan pembuatan semula atau master semula. Walau bagaimanapun, ia mempunyai satu ciri baharu: berbilang pemain dalam talian.

Pada masa yang hampir sama, Rare – studio milik Microsoft yang mencipta versi asal GoldenEye – mengumumkan di Twitter bahawa pengeluaran semula GoldenEye juga akan datang ke Xbox melalui Game Pass, dan disediakan secara percuma kepada pemilik koleksi Rare Replay. Walau bagaimanapun, penerangan studio tentang permainan itu menjelaskan dengan serta-merta bahawa versi Switch dan Xbox tidak sama. Versi Xbox “termasuk pencapaian, resolusi 4K dan kadar bingkai yang lebih lancar – walaupun dalam berbilang pemain tempatan skrin pisah.” Tidak disebutkan sama sekali mengenai berbilang pemain dalam talian.

Kemudian, laman web rasmi Bond 007.com mengesahkan bahawa berbilang pemain dalam talian adalah eksklusif untuk versi Switch. Ia juga menyatakan bahawa versi Xbox berbeza dengan keluaran Switch, memanggilnya sebagai “remaster 4K” dan bukannya keluaran semula.

Walau bagaimanapun, induk semula GoldenEye ini adalah bukan remaster yang telah menjadi rahsia terbuka di kalangan industri permainan selama bertahun-tahun. Semasa era Xbox 360, Rare mencipta remaster penuh GoldenEye dengan grafik yang dikemas kini dan fungsi yang membolehkan pemain bertukar serta-merta antara visual asal dan visual yang dikemas kini, sama seperti remaster Halo 1 dan 2.

Versi ini akhirnya bocor ke Internet pada tahun 2021. Berikutan kebocoran itu, ahli pasukan pembangunan mendedahkan bahawa kerja pada remaster GoldenEye telah hampir selesai dan permainan itu sudah bersedia untuk dikeluarkan, tetapi Nintendo melangkah masuk dan membatalkannya. Kononnya, Nintendo tidak menyukai idea permainan N64 yang dikeluarkan pada konsol Microsoft.

Sepanjang tahun lalu, beberapa kebocoran mendedahkan pencapaian Xbox untuk GoldenEye. Ini mungkin memberi harapan kepada sesetengah orang bahawa remaster penuh Rare akhirnya akan tiba. Berita tentang permainan yang berada dalam limbo akibat perang Ukraine hanya akan menyemarakkan harapan itu. Tetapi sebaliknya versi yang akan dikeluarkan hanyalah versi definisi tinggi versi asal Nintendo 64. Anda mendapat grafik 1990-an yang sama, baru dibersihkan. Penanda semula visual yang dikemas kini, nampaknya, adalah (secara rasmi) untuk mata Rare sahaja.

Itulah dua versi GoldenEye: satu dengan berbilang pemain dalam talian pada konsol yang kerap digunakan semasa dalam perjalanan, dan satu lagi tanpanya pada platform yang terkenal dengan infrastruktur dalam taliannya yang terkemuka di dunia. Dan begitu juga remaster Rare yang sangat dikehendaki dari era Xbox 360. Memandangkan masalah yang lama dengan mengeluarkan semula GoldenEye (disebabkan pertikaian pelesenan dalam pelbagai bidang), mungkin kita harus meraikan hakikat bahawa kita mendapat semuanya – tetapi ini terasa seperti perayaan yang pelik.

Matt Purslow ialah Editor Berita dan Ciri UK IGN.We want to thank the writer of this short article for this incredible material

Siaran Semula GoldenEye adalah Situasi Yang Aneh Berbelit – IGN


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/