Sikap Tim Cook terhadap pengguna iPhone yang mahu pembetulan untuk menghantar mesej adalah merendahkan: Sudah tiba masanya untuk Apple bercakap dengan Android

Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook.Foto AP/Richard Drew

  • Apabila diminta untuk membetulkan isu iPhone yang menghantar mesej kepada Android, Tim Cook menepisnya dengan komen yang membosankan.

  • Ketua Pegawai Eksekutif Apple mengabaikan aduan pengguna selama bertahun-tahun dan bukannya menyokong standard RCS.

  • Keengganan syarikat untuk membetulkan perkara ini membebankan pengguna iOS, bukan pengguna Android.

Saya terkejut apabila Tim Cook baru-baru ini memberitahu wartawan yang juga pengguna iPhone itu Apple tidak akan menyelesaikan masalah teks dengan Android kerana pengguna tidak memintanya — dan jika orang itu mahu menghantar video berkualiti tinggi kepada ibunya, “beli ibu anda sebuah iPhone.”

Saya mendapati maklum balas Ketua Pegawai Eksekutif itu mengejutkan. Saya percaya ia juga salah.

Selama bertahun-tahun, pelanggan telah mengadu tentang masalah teks iPhone/Android di tapak komuniti Apple — tempat pelanggan meminta Apple membetulkan sesuatu. di sana adalah lebih 600 jawatan mengenainya.

Sebagai bekas penganalisis Gartner dan Musytari yang telah membuat liputan Apple selama beberapa dekad (dan menghabiskan beberapa tahun di Apple sebagai eksekutif pemasaran kanan), nada Cook, walau bagaimanapun lucu ia mungkin dimaksudkan, tidak lucu untuk pengguna yang mahu peranti mereka “hanya kerja.” Itu termasuk keupayaan untuk menghantar mesej dengan lancar kepada rakan, keluarga atau rakan sekerja yang menggunakan telefon Android.

Apple telah membuat berbilion-bilion daripada pelanggan Windows pada masa lalu

Kembali semasa zaman kegemilangan iPod, eksekutif kanan Apple menolak iTunes pada Windows dengan sokongan penuh iPod, walaupun Steve Jobs enggan. Dengan ini, Apple boleh menjual iPod kepada, dan membuat wang daripada, pelanggan Windows, mereka berpendapat, wang yang jauh lebih banyak daripada dengan mengekalkan iPod sebagai aksesori Mac yang mahal sahaja.

Para eksekutif ini memerlukan usaha untuk membuat Jobs mengalah (dengan amaran Jobs bahawa jika ia gagal mereka akan dipersalahkan) tetapi ia ternyata merupakan salah satu keputusan terbaik yang pernah dibuat Apple. iPod dan iTunes menjadi perniagaan berbilion-bilion, sumber utama pendapatan Apple selama bertahun-tahun, dan pelan tindakan untuk perniagaan perkhidmatan Apple yang menguntungkan semasa.

Oleh itu, adalah ironis bahawa beberapa eksekutif yang sama telah menganjurkan untuk tidak membenarkan saling kendalian pemesejan dengan Android.

Craig Federighi, SVP Kejuruteraan Perisian Apple dan eksekutif yang bertanggungjawab ke atas iOS, bimbang “iMessage pada Android hanya akan berfungsi untuk mengalih keluar [an] halangan kepada keluarga iPhone memberikan anak-anak mereka telefon Android.”

Dalam e-mel dari 2016 didedahkan kepada umum melalui pemfailan mahkamah, bekas pekerja Apple menulis “iMessage sama dengan penguncian serius” kepada ekosistem Apple. Phil Schiller, sebelum ini SVP Pemasaran Apple Seluruh Dunia, dan kini seorang Felo Apple, membalas dengan menulis “memindahkan iMessage ke Android akan menyakiti kami lebih daripada membantu kami.”

Apple harus menyelesaikan isu iMessage menggunakan RCH

Namun, jika Apple mencipta aplikasi iMessage untuk Android, syarikat itu boleh menyelesaikan masalah pengguna pada kedua-dua platform. Tetapi ia tidak perlu membina apl Android. Ia hanya boleh menggunakan diterima pakai secara meluas standard yang dipanggil Perkhidmatan Komunikasi Kaya.

RCS tidak lebih baik daripada iMessage. Ia juga tidak lebih teruk. Walau bagaimanapun, ia adalah teknologi yang dicipta oleh Google, pesaing terbesar Apple dalam mudah alih.

Jika Apple baru sahaja menambah sokongan RCS kepada iOS ia akan membenarkan Apple menyimpan semua ciri iOS yang hebat untuk dirinya sendiri tetapi akan membolehkan pengguna iOS menghantar mesej yang mengandungi lampiran seperti video dan mesej grafik kepada pengguna Android dengan penuh kesetiaan.

Sudah tentu, Apple menyukai kesalingoperasian apabila terdapat keuntungan yang dipertaruhkan, terutamanya hasil perkhidmatan yang stabil dan boleh diramal. (Wall Street menyukai hasil yang stabil dan boleh diramal.) Apple TV+ hidup pada platform lain, walaupun pada TV dan monitor Samsung. Apple Music hidup dengan baik di gedung apl Google Play. Dan kemungkinan besar tidak ada perniagaan berbilion-bilion berselindung di sebalik kesalingoperasian pemesejan.

Tetapi keengganan syarikat untuk membetulkan ini adalah beban kepada pengguna iOS, bukan pengguna Android. Jika iMessage benar-benar menjadi sebab utama pengguna iPhone bertahan, maka Apple berada di cerun yang licin. Lebih banyak isu saling kendali ini melanda pengguna Apple, lebih ramai pengguna akan mencari jalan untuk mengatasi iMessage. Ia sudah pun berlaku di luar AS, di mana lebih ramai pengguna menerima perkhidmatan seperti WhatsApp atau Signal.

Setelah pengguna mempercayai komunikasi mereka kepada apl orang lain, “kunci masuk” akan hilang.

Lihat, saya tidak mengatakan iPhone atau Apple akan ditakdirkan — ini adalah Apple 2022, bukan 2002. Apple pastinya akan menjual berjuta-juta iPhone 14 “menakjubkan, terbaik yang pernah ada” tahun ini (dalam warna ungu yang menakjubkan jadi pembeli iPhone boleh membuat kenyataan yang kelihatan iPhone mereka adalah model tahun ini, bukan iPhone 13 lama atau lebih teruk, 12).

Ia sebenarnya adalah untuk kepentingan diri Apple untuk membantu semua pengguna telefon pintar

Tetapi di sebalik kehendak Apple, Android – persaingan Apple enggan mengakui walaupun dengan nama di khalayak ramai – tidak akan hilang. Dengan bahagian yang jauh lebih besar daripada iOSAndroid di seluruh dunia ialah yang platform standard, bukan iOS

Namun, DNA Apple, lebih daripada sebelumnya, adalah keuntungan dengan mengekalkan kawalan penuh ke atas platform mereka. Berlawanan dengan kebijaksanaan pemasaran konvensional, Apple tidak memberikan pisau cukur untuk menjual bilah: ia menjual pisau cukur, bilah, krim cukur dan beg Dopp. Ia mahu mengawal keseluruhan ekosistem.

Sebarang jenis penghijrahan Android akan membebankan Apple bukan sahaja jualan iPhone, tetapi semua perkhidmatan berbayar sampingan, dan peranti pendamping seperti Apple Watch dan produk selepas pasaran yang lain.

Apple bertindak seolah-olah ia boleh melindungi ekosistem ini dengan berpura-pura pilihan lain untuk pengguna tidak wujud atau jauh lebih teruk daripada iOS atau OS iPad. Itu bukan persepsi di seluruh dunia, jauh dari medan “herotan realiti” terkenal Jobs yang dihasilkan di Apple Park.

Realiti yang tidak diputarbelitkan ialah, walaupun komen Tim Cook, pengguna Apple buat mahukan saling kendali. Menyokongnya akan memastikan pengguna setia kepada iOS, tidak kecewa dengannya.

Kesimpulannya adalah untuk kepentingan diri Apple untuk membuka sedikit ekosistem, bukan kerana ia menguntungkan, tetapi kerana ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan untuk semua pengguna telefon pintar. Apple harus bertindak lebih awal daripada kemudian sebelum taman berdinding yang mereka cipta menjadi barisan Maginot yang lain.

Michael Gartenberg ialah bekas eksekutif pemasaran kanan di Apple dan telah melindungi syarikat itu selama lebih daripada dua dekad di Gartner, Jupiter Research dan Altimeter Group. Dia boleh dihubungi di Twitter di @Gartenberg.

Pemikiran yang diungkapkan adalah pemikiran penulis.

Pendedahan: Penulis memiliki saham Apple.

Baca artikel asal di Orang Dalam PerniagaanWe want to thank the writer of this article for this outstanding material

Sikap Tim Cook terhadap pengguna iPhone yang mahu pembetulan untuk menghantar mesej adalah merendahkan: Sudah tiba masanya untuk Apple bercakap dengan Android


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/