Sistem pengiklanan “Topik” Chrome ada di sini, sama ada anda mahukannya atau tidak

Besarkan / Tetapan Kotak Pasir Privasi.

Google

Google sedang dalam usaha untuk membunuh kuki web pihak ketiga, yang sering digunakan oleh pengiklan untuk menjejak pengguna bagi iklan yang disasarkan. Tidak seperti syarikat penyemak imbas lain seperti Apple dan Mozilla, yang menyekat kuki pihak ketiga secara langsung, Google ialah salah satu syarikat pengiklanan terbesar di dunia. Ia tidak mahu membunuh kuki pihak ketiga tanpa terlebih dahulu melindungi sumber hasil utamanya. Google nampaknya melihat penjejakan pengguna sebagai bahagian wajib penggunaan Internet, dan bukannya kuki pihak ketiga, ia mahu membina sistem penjejakan pengguna terus ke dalam penyemak imbas Chromenya. Nama Google yang menarik perhatian untuk sistem pengiklanan ini ialah “Kotak Pasir Privasi,” dan pada hari Khamis, syarikat itu mengeluarkan penyelesaian penjejakan terbaharunya dalam binaan “Canary” Chrome setiap malam.

Yang terbaru Blog Chromium post membentangkan garis masa semasa, “Mulai hari ini, pembangun boleh mula menguji Topik, FLEDGE dan API Pelaporan Atribusi secara global dalam versi Canary Chrome. Kami akan maju kepada bilangan pengguna Chrome Beta yang terhad secepat mungkin. Sekali semuanya berjalan lancar dalam Beta, kami akan menyediakan ujian API dalam versi Chrome yang stabil untuk mengembangkan ujian kepada lebih ramai pengguna Chrome.”

Topik akan membolehkan Chrome menjejaki sejarah penyemakan imbas anda secara setempat dan membina senarai minat, yang kemudiannya akan dikongsi oleh Chrome dengan pengiklan apabila mereka meminta penyasaran iklan. Jika anda mahukan pecahan nama API yang disemak dalam penyata Google, fail FLEDGE API bertanggungjawab untuk menjalankan tindakan iklan terus pada peranti anda dan memilih pengiklan dan kemudian menyasarkan pengguna berdasarkan gelagat, seperti meninggalkan item dalam troli beli-belah. API Pelaporan Atribusi bertanggungjawab untuk mengukur klik iklan, tera dan menjejak penukaran pembelian.

Pada halaman ini, anda boleh mengalih keluar mana-mana minat iklan yang anda tidak suka.
Besarkan / Pada halaman ini, anda boleh mengalih keluar mana-mana minat iklan yang anda tidak suka.

Google

Selain menyediakan binaan pertama sistem dan dijalankan untuk pengiklan, keluaran Khamis juga memberi kita gambaran tentang rupa kawalan pengguna. Kini terdapat halaman chrome://settings/privacySandbox, di mana anda boleh mendayakan atau melumpuhkan percubaan. Halaman “pemperibadian iklan berasaskan penyemak imbas” membolehkan anda melihat topik yang Chrome percaya anda minati dan anda boleh mengalih keluar mana-mana topik yang anda tidak suka.

Sekali lagi, ini hanya pada penyemak imbas Chrome Canary percubaan, yang tidak digunakan oleh sesiapa sebagai pemacu harian, jadi agak lama sebelum kebanyakan orang melihat kawalan ini. Google mempunyai prototaip pertama di luar sana dan berkata: “Kami amat menggalakkan pembangun untuk berkongsi maklum balas secara terbuka dan dengan Chrome, dan kami akan memantau kemajuan dengan teliti sepanjang perjalanan. Kami juga mengalu-alukan peranan yang boleh dimainkan oleh persatuan industri dalam proses ini, daripada memudahkan kerjasama ujian industri untuk mengagregatkan tema maklum balas.”

Ayunan pertama Google pada sistem penjejakan pengguna Chrome dipanggil FLoC, tetapi selepas banyak penyokong privasi bersuara menentang idea itu, Google menggugurkannya dan beralih kepada penyelesaian “Topik” semasa. di sana bukanlah satu perbezaan yang besar antara kedua-dua sistem, selain nampaknya kurang berkemungkinan seseorang akan dapat menyasarkan pengguna secara individu dengan API Topik. Sukar untuk tidak mendapati kedua-dua cadangan itu sangat kasar. Google berhujah bahawa ia wajib membina sistem penjejakan dan pengiklanan pengguna ke dalam Chrome, dan syarikat itu berkata ia tidak akan menyekat kuki pihak ketiga sehingga ia mencapainya.

Google membina empayarnya di belakang sistem pengiklanan dan penjejakan pengguna serta penerimaannya 82 peratus daripada jumlah pendapatannya daripada iklan. Banyak produk Google dibangunkan, dilancarkan dan ditutup dengan sama sekali tidak berkaitan dengan keuntungan Google, tetapi ini adalah asas empayar Google yang sedang kita bicarakan. Nampaknya wujud penting bahawa Google memaksa hasil yang menggalakkan, tidak kira apa yang dikatakan oleh seluruh Internet.

Menyenaraikan imej oleh Imej Getty

We wish to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

Sistem pengiklanan “Topik” Chrome ada di sini, sama ada anda mahukannya atau tidak


Our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/