SNES Star Fox kini berjalan pada 60 fps selembut sutera berkat penggodaman baharu

Demonstrasi versi 60 fps yang digodam Bintang Fox dikeluarkan minggu ini (walaupun demo ini tidak melebihi 30 fps, seperti yang dinyatakan di sudut kiri bawah).

Jika anda seorang kanak-kanak Nintendo pada tahun 90-an, anda mungkin terpesona dengan caranya Bintang Fox dan cip SuperFXnya boleh menjadikan dunia 3D penuh pada perkakasan SNES era 1993. Walau bagaimanapun, jika anda kembali bermain permainan hari ini, anda mungkin akan kecewa dengan kadar bingkai berombak permainan itu, yang mencapai maksimum pada 20 fps terhenti.

Masuk lama Bintang Fox penggodam ROM kandowontusiapa yang bertanggungjawab untuk penuh ciri Pameran Eksplorasi Star Fox menggodam. Minggu ini, kando mengeluarkan tampalan yang membuka kunci mod 30 atau 60 fps dalam mod yang dicontohi Bintang Fox (atau Star Fox 2em) ROM. Hasilnya ialah pengalaman yang sangat lancar yang mungkin lebih hampir padan dengan kenangan berwarna mawar yang anda miliki pada awal tahun 90-an Bintang Fox daripada permainan asal yang pernah boleh.

Masalah reka bentuk

Percubaan untuk mempercepatkan Bintang Fox bukanlah sesuatu yang baru dalam komuniti penggodaman dan emulasi. Selama bertahun-tahun pemain telah cip SuperFX terlampau masa atau jalankan emulator pada kelajuan yang lebih tinggi untuk cuba meningkatkan kadar bingkai permainan.

Besarkan / Cip SuperFX hanyalah salah satu daripada banyak koprosesor kartrij yang perlu dikendalikan oleh emulator SNES dengan betul.

Tetapi semasa kaedah ini membuat Bintang Fox berjalan lebih cepat (dan lancar), mereka juga mempercepatkan logik dalaman permainan ke tahap yang sama. Ini bermakna kapal musuh dan Arwing anda terbang jauh lebih pantas daripada yang dimaksudkan oleh Nintendo, kesan yang turut menyebabkan muzik hebat permainan tidak selari dengan tindakan tatal automatik pada skrin. Melipatgandakan kelajuan permainan untuk mencapai pengalaman 60 fps menjadikannya tidak dapat dimainkan dengan pantas, oleh semua akaun.

Reka bentuk dan pengehadan cip SuperFX asal menjadikan masalah ini sukar untuk diselesaikan. Dalam permainan seperti Bintang Foxcip SuperFX boleh mengambil dua kitaran bingkai keseluruhan untuk memindahkan imej 3Dnya ke RAM video sistem (itu walaupun hanya menggunakan 75 peratus daripada hartanah skrin yang tersedia). Tambahkan masa pengiraan untuk logik permainan, pergerakan musuh, dsb., dan permainan memaparkan bingkai baharu pada hanya satu pertiga daripada kadar 60 fps standard SNES.

“Permainan SuperFX adalah sejenis kes istimewa,” pengarang emulator berhampiran (aka byuu) memberitahu Ars pada 2019 sambil membincangkan kemas kini tertumpu overclocking kepada mereka emulator bsnes berfokus ketepatan. “Memandangkan mereka cenderung untuk tidak berjalan pada 60 fps disebabkan oleh permintaan perisian meraster keseluruhan skrin pada SNES, logik permainan direka mengikut kadar bingkai. Jadi walaupun anda mempercepatkan Bintang Foxenjin permainan akan kelihatan berjalan terlalu pantas sekarang.”

Perlahankan roll anda

Untuk mengatasi isu ini, godam kando mula-mula memprogram semula permainan untuk menjalankan arahan bernilai tiga bingkai (seperti yang diukur dalam Rutin IRQ) dalam ruang satu kitaran bingkai (atau dua kitaran permainan untuk mod 30 fps). Tetapi untuk mengelakkan permainan itu sendiri daripada mempercepatkan, kando memprogramkan versinya untuk mengira semula logik permainan (atau “strats”) setiap bingkai ketiga (atau setiap bingkai lain untuk mod 30 fps). “Ini memperlahankan permainan kembali ke rentak ASALnya,” tulis kando.

Malangnya, kando menyatakan bahawa versi permainan yang digodam ini masih memerlukan bantuan daripada CPU SNES yang overclocked dan oleh itu, tidak akan berfungsi pada perkakasan SNES stok. Malah dalam emulator yang dikonfigurasikan untuk berjalan dalam mod overclocked, kando memberi amaran bahawa, dalam mod 60 fps, “apabila terdapat beberapa objek pada skrin, FPS menjadi sangat berubah antara 30-60 fps (nampaknya juga terdapat beberapa isu dengan kelajuan muzik dalam main balik 60 fps).

Star Fox 2 kelihatan lebih licin dari sebelumnya

Mengetepikan batasan, ia bagus untuk dihidupkan semula Bintang FoxPermainan penuh aksi tanpa kadar bingkai yang menimbulkan rasa mual yang wujud pada grafik 3D awal tahun 90-an (atau kelajuan permainan yang menyebabkan loya daripada penggodaman kadar bingkai sebelumnya). Kami akan bermain hujung minggu ini bersama-sama salinan dipertingkat SA-1 tanpa kelembapan kami Gradius III dalam usaha untuk menghidupkan semula versi terbaik zaman kanak-kanak kita.We want to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

SNES Star Fox kini berjalan pada 60 fps selembut sutera berkat penggodaman baharu


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/