Soalan PlayStation VR2 terbesar kami yang tinggal telah dijawab

Besarkan / Seterusnya dan ke atas dengan sistem VR serba baharu.

Hiburan Interaktif Sony

Menjelang ketibaan Sony di Pameran Permainan Tokyo 2022 hujung minggu ini, bahagian PlayStation syarikat itu telah menyampaikan banyak berita dalam talian kepada peminat sepanjang 24 jam yang lalu. Berita terbesar boleh dikatakan datang dari kesan hands-on dan eye-on daripada alat tambah PlayStation VR2 untuk konsol PS5.

Sistem realiti maya baharu, yang dijadualkan untuk pelancaran runcit “awal 2023”, kini diperkatakan di luar tangan perhubungan awam Sony yang berhati-hati, dan penguji terawalnya telah menawarkan tanggapan kedua-dua perkakasan dan beberapa perisian pelancarannya yang jelas.

PSVR2: Apa yang telah kita ketahui

Terima kasih kepada Pengumuman Sony dari awal tahun ini, kami tahu bahawa paparan OLED PSVR2 memuatkan resolusi piksel 4000×2040, yang boleh menjalankan perisian VR sama ada dalam mod 90 Hz atau 120 Hz. Prestasi itu dirangsang oleh sistem pemaparan berfoveated baharu, yang bertujuan untuk menekankan peleraian piksel penuh di mana mata anda difokuskan dan mengaburkan bahagian di mana mata anda tidak—dan ini, tidak menghairankan, digabungkan dengan penderia penjejakan mata dalaman baharu.

Kami juga tahu bahawa PSVR 2 akan dihantar dengan dua pad permainan baharu sepenuhnya, satu untuk setiap tangan, yang mengikut pola dasar pengawal VR Meta Quest (lengkap dengan butang, pencetus dan kayu bedik) tetapi dengan peningkatan teknologi tambahan yang terdapat dalam pad permainan DualSense terbaru Sony —iaitu, gemuruh yang lebih halus dan pencetus “impuls” yang penuh ketegangan.

Sistem penjejakan “dalam-keluar” baharu menyerupai jenis yang terdapat dalam Meta Quest dan pelbagai set kepala Windows Mixed Reality, dan ini menggunakan kamera terbina dalam untuk mengimbas persekitaran dunia sebenar pemain dan menjejaki kedudukan VR, tiada kamera luaran atau kotak penjejakan diperlukan . Walau bagaimanapun, tidak seperti Meta Quest 2 tanpa wayar-oleh-lalaiPSVR2 memerlukan sambungan kabel untuk pemindahan kuasa dan data ke konsol PlayStation 5.

Perkakasan PSVR2: Apa yang telah kami pelajari minggu ini

Bercakap tentang sambungan kabel itu: kini kami telah melihatnya dalam tindakan. Sambungan kabel tunggal baharu, melalui slot USB Type-C tunggal PS5, adalah satu pendedahan berbanding dengan “unit pemproses” luaran, kabel di mana-mana sahaja yang diperlukan untuk sistem VR pertama Sony. Kabel 4.5 meter ini dilaporkan telah direka bentuk untuk menimbang sekecil mungkin, tetapi kabel yang boleh membalut kaki anda mungkin kekal sebagai pemecah perjanjian bagi sesetengah orang.

Sony juga mengesahkan bahawa PSVR akan kekurangan audio terbina dalam. Sama seperti model terakhir, pemilik PSVR2 perlu menyambungkan fon kepala menggunakan bicu 3.5 mm. PSVR asal dihantar dengan fon telinga berbajet rendah, yang mungkin berlaku sekali lagi untuk PSVR2—dan terima kasih kepada Sony, set kepala baharu ini termasuk “palam fon telinga” terbina dalam yang boleh anda pasangkan fon telinga sedia ada anda untuk menyimpannya dengan kemas. Tetapi ini mengecewakan berbanding dengan audio terbina dalam yang terdapat dalam Indeks Injap dan semua model Meta Quest. Video demonstrasi minggu ini menunjukkan bahawa fon kepala berjenama PS Sony yang lebih besar mengekang pengguna dalam VR, mengurangkan aliran udara dan membuatkan orang ramai berpeluh, jadi pengguna yang berminat harus melihat fon telinga berwayar berkualiti tinggi dan ringan sebelum pelancaran PSVR2 2023. (Cadangan 3.5 mm saya ialah Koss KSC32-i yang mampu milik dan berprestasi tinggi.)

Berita yang lebih baik, mekanisme kanta Sony termasuk peluncur jarak interpupillary (IPD) yang tepat, yang boleh diakses dengan dail berguna semasa sistem dipasang pada muka. (Ini adalah pembeza yang besar daripada Quest 2, yang melangkau gelangsar sedemikian sebagai langkah penjimatan kos.) Pengguna baharu boleh mengakses menu penentukuran berguna pada bila-bila masa untuk memastikan tetapan IPD diselaraskan dengan wajah unik mereka, dan ini juga meminta pengguna untuk melihat pelbagai titik bergerak untuk menentukur penderia penjejakan mata PSVR2. Setakat ini, muat “melayang” PSVR2, lengkap dengan tali belakang buih dan dail cantik untuk mengetatkan muat, menyerupai yang sama yang kami gemari dalam PSVR asal. Kesesuaian di sekeliling mata dilaporkan cukup luas untuk pemakai cermin mata, walaupun kami masih menunggu untuk mendengar tentang berat dan pengedaran sistem baharu berbanding yang asal—sekurang-kurangnya, melebihi cadangan bahawa set kepala semasa agak ringan.

Usikan Julai 2022 tentang cara teknologi penjejakan bilik automatik PSVR2 akan berfungsi apabila sistem dilancarkan pada 2023.
Besarkan / Usikan Julai 2022 tentang cara teknologi penjejakan bilik automatik PSVR2 akan berfungsi apabila sistem dilancarkan pada 2023.

Hiburan Interaktif Sony

Sistem penjejakan bilik baharu PSVR2, yang bergantung pada empat kamera terbina dalam, nampaknya mengambil kira objek dalam ruang permainan anda secara automatik. Apabila pengguna menghalakan kamera sistem ke bilik baharu, paparan laluan hitam-putih menyelubungi objek (perabot, pusat hiburan) dalam corak tiga segi tiga 3D semasa kamera PSVR2 mengimbas ke atasnya, dan bukannya membuat pengguna menyasarkan tangan mereka untuk mengimbas dan “melukis” ruang permainan. Jika PSVR2 tersilap, pengguna masih boleh menggunakan pengawal sistem untuk memperhalusi “sempadan” VR mereka sebelum mereka mula bermain. Set kepala termasuk butang di bahagian bawahnya yang boleh mendayakan mod kamera laluan PSVR2 pada bila-bila masa supaya pengguna boleh melihat perkara di sekeliling mereka tanpa mengeluarkan set kepala.

Kami sebelum ini mengetahui bahawa PSVR2 termasuk pelbagai motor gemuruh terbina dalam—yang pertama dalam VR gred pengguna—dan kini kami tahu cara ia berfungsi dalam tindakan. Keterukan gemuruh boleh berbeza-beza antara sensasi yang halus, seperti apabila lalat berdengung mengenai wajah anda semasa urutan dalam Residen Evil: VR Kampungatau letupan kepala penuh yang lebih kuat, seperti apabila raksasa terbang di atas kepala anda dan menghantar tiupan angin ke arah anda dalam Horizon VR: Panggilan Gunung. Setakat ini, laporan mencadangkan bahawa sensasi ini lebih mengasyikkan daripada yang menjengkelkan.

Sony belum lagi mengesahkan kecerahan maksimum paparan OLEDnya, hanya mencadangkan bahawa ia dinilai untuk “HDR,” tetapi Sony jelas memandang serius kualiti skrin dan pendarahan ringan. Panel OLED biasanya lebih baik dalam mengurus nisbah kontras “tak terhingga”, dengan itu meletakkan warna hitam paling dalam dan lampu paling terang bersebelahan, dan PSVR2 nampaknya menyertakan susunan penyekat cahaya yang unggul bagi pelapik buih dan hidung.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Soalan PlayStation VR2 terbesar kami yang tinggal telah dijawab


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/