Sony akan mengembangkan inkubator permainan Cina dalam Microsoft secara bersemuka

HONG KONG, 23 Nov (Reuters) – Sony Group Corp (6758.T) berkata ia merancang untuk mengembangkan program untuk mengenal pasti dan menginkubasi permainan buatan China, dalam perlumbaan dengan Microsoft Corp (MSFT.O) untuk meneroka pasaran permainan China.

Program itu akan melabur lebih daripada 1 juta yuan ($140,080) dalam setiap permainan yang didaftarkannya, dan bukan sahaja akan membiayai pasukan kecil tetapi juga pasukan besar dengan berpuluh-puluh jurutera atau lebih, Bao Bo, pengarah pengeluaran permainan China Sony, berkata

Rancangan gergasi teknologi Jepun itu telah diumumkan semasa acara yang disiarkan secara langsung pada hari Selasa dari bandar Chengdu di barat daya China untuk memulakan semula program Projek Hero China, yang terhenti akibat COVID-19.

“Skala fasa ketiga akan jauh melebihi dua sebelumnya,” kata Bao, sambil menambah bahawa Sony akan menerbitkan beberapa permainan dan PlayStation Studios akan menyokong projek yang didaftarkan.

Sony berkata bahawa ia akan menjadi penerbit Lost Soul Aside dan Convallaria, dua permainan yang didaftarkan dalam dua fasa sebelumnya.

Projek Hero China melancarkan dua kumpulan permainan pertamanya pada 2017 dan 2019 dan telah menyokong 17 tajuk, di mana tujuh daripadanya telah sampai ke pasaran.

Bao memberitahu Reuters dalam temu bual pada hari Rabu bahawa kumpulan baharu itu menyasarkan untuk memasukkan 10 tajuk atau lebih, dan ia mengalu-alukan permainan semua genre.

Ia menandakan yang terbaru dalam pendekatan Sony selama bertahun-tahun ke China, yang akhirnya membawanya kepada perjanjian eksklusif yang menguntungkan dengan permainan popular China “Genshin Impact” di luar Projek Hero China. Sedikit diketahui sebelum pelancaran 2019, ia menjadi permainan paling menguntungkan di dunia.

Reuters melaporkan bulan lepas bahawa kejayaan Sony dengan “Genshin Impact” telah mendorong Microsoft untuk secara agresif memikat pembangun permainan China dengan tawaran pelesenan yang besar.

Untuk mempercepatkan pengembangannya, Sony mengumumkan bahawa ia telah membentuk pasukan “China Game Production” untuk mengawasi permainan buatan China. Anak syarikat Sony Interactive Entertainment (SIE) cawangan Shanghai kini menggaji lebih 100 orang selepas ia memasuki China pada 2014.

Tatsuo Eguchi, presiden SIE Shanghai, berkata kejayaan Genshin Impact meyakinkan pengurusan Sony bahawa permainan Cina adalah penting, sambil menambah bahawa Sony memperuntukkan lebih banyak sumber berbanding sebelum ini. Beliau juga berkata bahawa perkongsian Sony dengan pembangun Genshin Impact, miHoYO, sedang berjalan kukuh.

Sony menjual konsol PlayStation (PS) di China, di mana orang ramai secara tradisinya lebih suka bermain permainan berasaskan mudah alih.

Ia telah menjual lebih daripada 3.5 juta konsol PS4 di China dan Jim Ryan, Ketua Pegawai Eksekutif SIE, berkata ia telah menjual kira-kira 670,000 unit PS5 di sana sejak dilancarkan di China pada Mei 2021.

Eguchi berkata bahawa matlamat Sony adalah untuk menjual dua kali lebih banyak konsol PS5 berbanding PS4 dan percaya Projek Hero China boleh membantu mencapai matlamat ini.

“Kami mahu pemain di seluruh dunia memahami dengan lebih baik kreativiti yang datang dari China. Saya sentiasa mempunyai impian untuk permainan konsol menjadi bahagian tetap hiburan harian untuk orang Cina,” katanya.

($1 = 7.1388 yuan renminbi Cina)

Laporan oleh Josh Ye; Penyuntingan oleh Alexander Smith dan Louise Heavens

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to give thanks to the author of this post for this outstanding web content

Sony akan mengembangkan inkubator permainan Cina dalam Microsoft secara bersemuka


You can find our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/