Sony: PSVR2 adalah “generasi benar-benar akan datang,” jadi ia tidak boleh bermain permainan PSVR1

Besarkan / Ia mungkin kelihatan kosong, tetapi ekosistem PlayStation Vr yang asal mengandungi banyak permainan yang tidak akan bergerak ke hadapan.

Kyle Orland

Seorang eksekutif Sony mengesahkan pada hari Jumaat bahawa PlayStation VR 2 tidak akan serasi ke belakang dengan permainan yang dibangunkan untuk PlayStation VR asal.

Sid Shuman, pengarah kanan komunikasi kandungan di Sony Interactive, bertanya kepada Hideaki Nishino, naib presiden kanan pengalaman platform di Sony, sama ada permainan untuk PSVR asal boleh dimainkan pada kit PSVR2 pada Podcast PlayStation Rasmi, episod 439 (jawapannya bermula pada 29:12).

“Permainan PSVR tidak serasi dengan PSVR2 kerana PSVR2 direka untuk menyampaikan pengalaman VR generasi akan datang yang sebenar,” kata Nishino. Nishino menyenaraikan beberapa “ciri yang lebih maju” dalam VR2, termasuk pengawal baharu dengan maklum balas haptik, pencetus penyesuaian, penjejakan mata lanjutan dan audio 3D. “Ini bermakna membangunkan permainan untuk PSVR2 memerlukan pendekatan yang berbeza daripada PSVR asal.”

Walaupun jawapannya tegas—”tidak serasi”—dan menutup sebarang harapan yang mungkin dipendam oleh peminat, senarai semak ciri VR2 baharu Nishino tidak menjelaskan dengan jelas mengapa sistem itu tidak mampu menjalankan permainan VR1 yang kurang maju.

Pertimbangkan Oculus Rift S, yang menggembar-gemburkan sistem penjejakan mata yang sama sekali berbeza daripada pendahulunya, Oculus Rift yang asal. Rift S mengekalkan keserasian dengan permainan yang dibina untuk mana-mana sistem Rift (bersama-sama dengan beberapa permainan untuk set kepala lain). Ia merupakan peralihan yang lancar bagi mereka yang menaik taraf Rift mereka atau membeli VR pada peringkat seterusnya.

Ia juga merupakan hasil yang mengecewakan untuk beberapa permainan hebat yang hanya tersedia pada PlayStation VR. Itu termasuk yang asli Mario berkaliber Astro Botpermainan teka-teki yang memelintir otak Statikyang Mod VR untuk Resident Evil 7 yang tidak pernah melihat keluaran pada mana-mana sistem lain, eksklusif VR pihak pertama Darah & Kebenarandan a Mod VR untuk WipEout yang hanya boleh mendapat manfaat daripada set kepala VR2.

Kekurangan keserasian mungkin melibatkan sistem kawalan PSVR2 yang jauh lebih fokus, berpusat pada pengawal Sense VR. Pemain PSVR boleh bertukar-tukar antara DualShock 4 (dan juga menggunakan ciri sensitif gerakan pad permainan itu), tongkat PlayStation Move, dan juga Pistol Tujuan PSVR. Walaupun pad permainan PSVR2 mengikut reka bentuk VR tipikal, ia mempunyai gemuruh yang lebih halus dan pencetus “impuls”, yang disusun daripada Dualsense PS5.

PSVR2, yang dijadualkan pada awal 2023, menerima pengenalan yang lebih formal kepada dunia awal minggu ini apabila Sony menawarkan butiran tangan/mata daripada alat tambah PS5 di Pameran Permainan Tokyo 2022. VR2 menawarkan beberapa peningkatan kualiti hidup daripada pendahulunya, termasuk sambungan kabel tunggal, alat penentukuran jarak interpupillary (IPD) yang tepat dan sistem pengesan bilik yang dipertingkatkan. Ini menyusuli pendedahan awal tentang spesifikasi asas sistem.

Sony memang menawarkan a penyesuai kamera untuk bermain permainan PSVR pada PlayStation 5, yang membantu memastikan sistem berdaya maju. Tetapi itu bukan penghiburan untuk permainan yang patut diberi perhatian yang terkandas di pulau pengalaman VR generasi sebelumnya.

We would love to thank the author of this post for this amazing material

Sony: PSVR2 adalah “generasi benar-benar akan datang,” jadi ia tidak boleh bermain permainan PSVR1


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/