Spotify akan berperang dengan Apple selepas App Store menolak ciri baharunya yang besar | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Spotify sedang mencari untuk memberikan Apple lebam yang baik di akhbar.

Penstrim muzik menerima rungutannya dengan orang ramai goliath Lembah Silikon, secara terbuka menyelar syarikat itu berhubung pertikaian yang berpusat pada 30% yuran App Store yang dikenakan Apple untuk transaksi perkhidmatan digital dalam apl.

“Kami bercakap mengenai perkara ini kerana ia mencerminkan amalan anti-persaingan Apple secara menyeluruh,” Harry Clarke, peguam bela umum bersekutu dan peguam persaingan utama Spotify, memberitahu CNN dalam temu bual Selasa.

Inilah latar belakangnya: Spotify

(SPOT)
semata-mata enggan menyerahkan potongan 30% perniagaannya kepada Apple. Ini bermakna syarikat itu tidak boleh menjual buku audio, perniagaan yang cuba dipecahkan, di dalam apl iOSnya. Spotify

(SPOT)
, sebaliknya, menghasilkan tiga penyelesaian, yang dipercayai konsisten dengan dasar Apple. Tetapi mereka semua akhirnya ditolak selepas menjalani semakan untuk App Store, memaksa syarikat itu pada dasarnya meninggalkan menawarkan pelanggannya saluran untuk pembelian buku audio dalam apl iOSnya.

Versi artikel ini mula-mula muncul dalam surat berita “Sumber Dipercayai”. Daftar untuk ringkasan harian yang mengisahkan landskap media yang berkembang di sini.

Kesannya jelas kepada bakal pembeli buku. Pengguna iOS yang menatal pustaka buku audio Spotify dan mengetik pada pilihan disambut dengan mesej: “Mahu mendengar? Anda tidak boleh membeli buku audio dalam apl. Kami tahu ia tidak ideal.” (Apple, sudah tentu, juga menjual buku audio melalui Apple Books yang diprapasang.)

Walaupun Spotify tidak mempunyai jalan keluar sebenar untuk memaksa Apple menerima aplikasinya yang menampilkan penyelesaian buku audionya, ia menggunakan pertempuran itu untuk menyerang Apple di media dan menumpukan perhatian pada cukai dalam apl syarikat sebanyak 30%, yang telah lama dikritik oleh penstrim. dan lain lain. Dalam beberapa hari kebelakangan ini, Spotify telah mengeluarkan kenyataan akhbar yang menggembirakan dan mengambil bahagian dalam cerita panjang lebar tentang perkara itu dengan The New York Times.

“Kami fikir adalah penting bahawa pengguna, penggubal dasar dan pihak berkuasa persaingan benar-benar memahami apa yang sedang berlaku,” jelas Clarke apabila ditanya tentang mengapa Spotify mencipta begitu banyak bunyi di sekitar isu itu. “Kerana kami mendapati bahawa apabila mereka memahami apa yang berlaku, terdapat persetujuan hampir sebulat suara bahawa ia adalah tidak adil.”

Clarke berkata adalah penting bagi syarikat untuk membangkitkan isu itu di akhbar kerana pengguna Spotify mungkin tidak memahami mengapa pengalaman buku audio dalam apl iOS sangat menyusahkan. “Salah satu cabaran peraturan Apple ialah mereka secara berkesan memberi arahan kepada kami untuk bercakap tentang perkara ini dalam apl,” kata Clarke, sambil menambah bahawa ramai pengguna “tidak sedar” tentang bolak-balik yang dimiliki syarikat itu. pernah bersama Apple.

Apple, bagi pihaknya, tidak secara langsung menangani kempen PR Spotify terhadapnya. Syarikat itu merujuk CNN kepada kenyataan umum tentang pertikaian itu, di mana ia mengatakan bahawa ia “tiada isu dengan aplikasi pembaca menambah kandungan buku audio,” tetapi penyelesaian Spotify – kaedah pembelian dalam aplnya – melanggar peraturannya.

Perang awam Spotify terhadap Apple adalah sebahagian daripada trend yang lebih besar kebelakangan ini, dengan syarikat Big Tech lain menyasarkan pembuat iPhone. Mark Zuckerberg baru-baru ini mengambil gambar pada ciri keselamatan iMessage Apple, dengan alasan bahawa WhatsAppnya lebih selamat. Dan Google telah memalu Apple kerana enggan bermain bola dengan Android semasa menghantar mesej.

Dan tidak mungkin jenis kempen tekanan ini akan gagal dalam masa terdekat. Spotify berkata bahawa ia merancang untuk terus menekan Apple secara terbuka mengenai perkara itu. “Kami akan terus mempertingkatkan isu ini,” kata Clarke, “untuk membantu orang ramai memahami kesan negatif dasar Apple.”

We would love to give thanks to the writer of this short article for this amazing material

Spotify akan berperang dengan Apple selepas App Store menolak ciri baharunya yang besar | Perniagaan CNN


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/