Steam Mengharamkan Penipu Selepas Dev Mendedahkan Potensi Penjualan Semula Permainan Shady

Logo Steam terapung di hadapan latar belakang grid biru dan hitam.

Imej: Injap / Kotaku

Awal minggu ini, benang Twitter pembangun tentang kurator Steam rendang yang berpotensi berbohong untuk mendapatkan kod permainan percuma menjadi tular. Dalam benang, menggunakan sedikit operasi seperti sengat untuk menyokong syak wasangkanya, dev berteori bahawa kurator yang teduh ini mengambil kunci permainan dan menjualnya dan bukannya menggunakannya untuk benar-benar menyemak permainan yang mereka dakwa minati. Kini, Valve telah menutup beberapa kurator yang terlibat dalam penipuan yang sepatutnya. Dan selepas semua ini, pembangun di sebalik permainan survival membina bandar yang popular Frostpunk telah mengumumkan bahawa mereka tidak akan menyediakan kunci kepada kurator lagi.

Pada 28 Ogos, indie dev Cowcat, pembangun di sebalik titik dan klik yang baru dikeluarkan mengalahkan mereka Brokberkongsi benang yang kini viral di Twitter menerangkan cara jenis penipuan tertentu yang melibatkan kurator, kod Steam dan ulasan berfungsi.

Penjelasan pantas dan asas ialah Cowcat dan pembangun indie lain mempunyai peti masuk e-mel yang dibanjiri dengan permintaan kod daripada pelbagai kurator di Steam. Kebanyakan mereka ini dipercayai penipu. Dalam usaha untuk melihat berapa ramai yang teduh, Cowcat menghantar semua kod kurator ini, tetapi bukan untuk permainan penuh, sebaliknya hanya untuk demo. Ideanya ialah jika kurator adalah sah, mereka akan mencapai penghujung demo, kemudian menghubungi dan meminta kod penuh untuk melakukan semakan yang betul. Sebaliknya, ramai yang tidak, dan kod untuk permainan mula muncul di tapak jualan kunci, walaupun Cowcat tidak menyokong jenis pasaran ini. Tidak lama selepas itu, beberapa kurator mula menyiarkan ulasan negatif tentang Brok, walaupun tiada seorang pun daripada mereka telah menerima permainan penuh. Walaupun terdapat beberapa kemungkinan lain, nampaknya kurator ini hanya cuba menipu Cowcat daripada beberapa kod percuma yang kemudiannya boleh dijual semula.

Sebagai tindak balas, Cowcat menghubungi Valve dan mendapat maklum balas daripada syarikat itu, yang menjelaskan bahawa ia akan meneliti kurator berkenaan. Nampaknya Valve bersetuju dengan Cowcat dan yang lain di Reddit yang percaya bahawa kurator tertentu ini tidak mematuhi peraturan, dan mungkin menggunakan ulasan negatif sebagai hukuman kerana tidak memberikan kunci. (Kurator boleh meninggalkan ulasan untuk permainan yang bukan milik mereka.)

Sekurang-kurangnya 20 kurator—kebanyakan daripada mereka menyiarkan ulasan negatif tentang Brok selepas menerima kunci untuk demo-kini telah diharamkan daripada Steam. Mengklik pada pautan ke salah satu kumpulan kurator ini kini membawa anda ke mesej daripada Valve menyatakan bahawa “Kumpulan ini telah dialih keluar kerana melanggar Peraturan dan Garis Panduan Komuniti Steam.”

Sudah tentu, kerana sesiapa sahaja boleh membuat akaun dan kumpulan Steam percuma dengan cepat dan menjadi kurator, kemungkinan besar ramai daripada pengguna yang teduh ini akan kembali, mencipta senarai baharu dan terus menipu pembangun daripada kod. Tetapi secara tiba-tiba, pendedahan awam tentang penipuan ini mungkin menyukarkan mereka yang ingin menjaringkan kod percuma untuk menyelak. Sekurang-kurangnya seorang pembangun dan penerbit permainan, 11 Bit Studios, telah diumumkan secara terbuka ia tidak lagi akan menyediakan kurator dengan kunci Steam akibat daripada situasi ini.

“Berdasarkan pengalaman kami dan pengembang lain,” tweet the Frostpunk devs, “kebanyakan daripada [Steam curator] permintaan datang daripada akaun palsu yang digunakan untuk mengumpulkan dan menjual semula kunci dan ulasan yang diterbitkan nampaknya tidak membawa apa-apa nilai untuk komuniti pula.”

Walaupun bagus untuk melihat Valve melangkah masuk dan cuba menghentikan beberapa penipuan ini, pembangun seperti Cowcat masih berharap syarikat itu melakukan lebih banyak lagi untuk menambah baik sistem kurator. Ramai yang mahukan lebih banyak kaedah dan cara pengesahan untuk menapis pengguna dan kedai sebenar daripada penipu rawak atau pengguna teduh. Sehingga itu, mungkin sentiasa menjadi satu perjudian untuk menghantar kod kurator melalui e-mel.We wish to give thanks to the author of this post for this incredible material

Steam Mengharamkan Penipu Selepas Dev Mendedahkan Potensi Penjualan Semula Permainan Shady


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/